Insuficiența cardiacă: patru semnale de alarmă care nu trebuie ignorate

Sportul este necesar
Cele patru semnale de alarmă care anunță insuficiența cardiacă trebuie recunoscute din primele stadii astfel încât pacientul să se prezinte la medic înainte ca boala să provoace complicații iremediabile, atenționează experții în cardiologie.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune care își pune amprenta asupra vieții de zi cu zi a pacientului, însă boala se instalează și avansează insidios până în stadii avansate, când inima nu-și mai poate îndeplini adecvat funcția de pompă. 

Două studii realizate de experți de la Societatea Franceză de Cardiologie și de la Grupul de lucru privind insuficiența cardiacă și cardiomiopatia (GICC) au scos la iveală cele patru simptome care anunță instalarea insuficienței cardiace:

- dificultăți de respirație la efort, 

- luarea în greutate,

- edeme (umflături) la nivelul membrelor inferioare,

- oboseală care limitează activitățile zilnice.

La ce trebuie să fiți atenți

Dr. Florence Beauvais, cardiolog la Spitalul Lariboisiere din Paris și secretar al GICC, insistă asupra importanței care trebuie acordată asocierii dintre cele patru simptome: „Atunci când suntem atât de obosiți după ce urcăm două etaje încât trebuie să ne oprim pentru a ne trage respirația, acest lucru nu este normal. Când observăm că luăm în greutate 3-4 kg pe săptămână, nici acest lucru nu este normal. Aici nu este vorba despre grăsime, ci de retenție de apă și consum crescut de sare. Atunci când ai picioarele și gleznele umflate, nu este normal de asemenea”. 

Medicii recomandă pacienților să se prezinte la medic în cazul în care constată prezența acestor simptome. „Numeroase vieți ar putea fi salvate, iar costuri importante legate de spitalizări și tratamente ar putea fi evitate”, subliniază dr. Florence Beauvais.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel