Insomnia: cauzele și bolile ascunse în spatele ei

Insomnia, cauze si boli ascunse. FOTO Pexels @ cottonbro
Insomnia este considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, iar netratată poate crește riscul de obezitate. 

Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Potrivit datelor, mai mult de 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și peste 75% suferă de epuizare. Considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, lăsată netratată, insomnia poate afecta sistemul cardiovascular, scădea puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.

Dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie, susține că   pentru diagnosticarea insomniei aceasta trebuie să se manifeste pe o perioadă destul de îndelungată.

„Pentru a pune diagnosticul de insomnie, tulburarea de somn trebuie să se manifeste cel puțin trei luni și să afecteze semnificativ calitatea vieții“, declară Dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie, potrivit Smartliving.

Care sunt cauzele insomniei, în funcție de tipul tulburării de somn

Cauzele insomniei depind de tipul de insomnie de care suferi.

Insomnia pe termen scurt sau insomnia acută poate fi cauzată de o serie de factori, printre care:

- stresul;

- un eveniment neplăcut sau chiar traumatic;

- modificări ale obiceiurilor de somn, cum ar fi dormitul la hotel sau într-o casă nouă;

- dureri fizice;

- diferență de fus orar;anumite medicamente.

Ce boli ascunde insomnia?

- probleme medicale asociate cu dureri care fac dificil somnul odihnitor, cum ar fi artrita sau durerile de spate;

- probleme psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia;

- consumul unor substanțe (alcool, cafeină, nicotină etc.);

- unele medicamente (anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă: antidepresive, tratamente pentru astm și pentru hipertensiune arterială pot afecta somnul. Și unele medicamente fără rețetă pot îngreuna somnul: anumite analgezice, antialergice și tratamente pentru răceală sau pentru slăbit conțin cafeină);

- sindromul de apnee în somn;boala de reflux gastro-esofagian;

- hipertiroidismul (o tiroidă hiperactivă face dificil somnul odihnitor. Adormi mai greu din cauza stării constante de agitație și iritabilitate. De asemenea, este posibil să te trezești frecvent în timpul nopții din cauza transpirațiilor nocturne sau a nevoii de a merge la toaletă);

- diabet (problemele de somn pot să apară pe fondul fluctuațiilor glicemiei pe parcursul nopții, dar și din cauza nevoii frecvente de a bea apă și de a merge la toaletă).

Ceaiul de tei combate insomnia

Ceaiul de tei (Tilia sp.) a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională datorită efectelor sedative pe care le are. Acest produs ameliorează atacurile de panică, stările de tensiune și simptomele depresiei. Pe lângă acțiunea calmantă și anxiolitică bine cunoscută a ceaiului de tei, planta mai are și alte efecte uimitoare.

Efectele relaxante ale ceaiului de tei intervin și în reglarea somnului. Deseori, persoanele care suferă de depresie sau anxietate se luptă și cu o calitate scăzută a somnului. Ceaiul de tei calmează, scade tensiune și combate insomnia. Se pare că aceste acțiuni sunt date de capacitatea teiului de a acționa ca și GABA (acidul gama amino butiric, un neuromediator de inhibiție al sistemului nervos).

Pentru a te bucura de efectele ceaiului de tei și pentru a avea parte de un somn liniștit este recomandat consumul ceaiului de tei înainte de culcare. Puteți adăuga o linguriță de miere și o felie de lămâie pentru un gust mai bun. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: INSOMNIA se poate trata cu ceaiuri, dar uneori este nevoie de intervenția MEDICILOR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel