Palpitațiile inimii, adesea...
Inimă, creier, legătură. Legătura puternică dintre sănătatea creierului și sănătatea inimii este consolidată printr-un studiu al cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Colegiului Imperial din Londra, Marea Britanie, precizează platforma de știri medicale webmd.
Investigațiile cercetătorilor au dovedit că pe măsură ce sănătatea cardiovasculară se clatină, o reacție similară se petrece în creier și afectează gândirea și memoria.
Studiul a fost unul dintre cele mai mari și mai lungi studii de acest tip și a analizat un grup de aproape 8 000 de persoane din Anglia. Cei participanți la cercetare aveau peste 49 de ani, iar starea lor de sănătate a fost monitorizată între 2002 și 2017. La începutul studiului, toți aveau inimi și creiere relativ sănătoase, iar cei care au suferit de accident cerebral vascular, infarct miocardic, angină, demență sau boala Alzheimer au fost excluși.
După peste 15 ani, aproape 6% dintre participanți au suferit un atac de cord sau angină (dureri toracice), iar cercetătorii coordonați de Wuxiang Xie, cercetător la Colegiul Imperial al Școlii de Sănătate Publică în Londra, au observat că la acești subiecți s-a înregistrat o scădere mai rapidă a funcției lor mentale, concomitent cu tulburările cardiace.
Autorii studiului au mai sesizat că pacienții care sufereau de angină pectorală au avut o scădere semnificativă a testelor de orientare temporală, dar au fost capabili să precizeze data curentă, ziua săptămânii și timpul. Iar cei care au avut un atac de cord au prezentat o scădere substanțială a testelor de memorie verbală - evaluată printr-un test de memorare a cuvintelor - și de fluența limbii. La aceștia din urmă s-a observat cel mai mare declin cognitiv dintre toți.
Wuxiang Xie susține, se arată într-un comunicat al Colegiului American de Cardiologie, că și micile diferențe în funcția cognitivă pot duce la demență pe termen lung. Iar cei care au avut infarct și angină necesită monitorizare atentă în anii următori ai diagnosticului.
Conform sciencedaily, legătura dintre scăderea memoriei, gândirii și afecțiunile cardiace poate fi la fel de simplă ca și cum creierul nu obtine cantitatea de oxigen cu care este obișnuit.
Doi experți din State au analizat rezultatele studiului britanic și susțin că este crucială pentru sănătate conexiunea inimă-creier. „Nu este suficient să faceți Sudoku sau puzzle-uri de cuvinte încrucișate. Este la fel de important să aveți grijă de corp. Modalități dovedite de a preveni bolile cerebrale, inclusiv Alzheimer și AVC, presupun mai multă grijă de inimă și corp prin exerciții fizice, mâncat și dormit bine, dar și prin renunțat la fumat", a afirmat medicul Gayatri Devi, neurolog specializat în tulburările de memorie la Spitalul Lenox Hill din New York City.
Studiul a fost publicat pe 17 iunie în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie. Poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...