Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Inimă, hormon tiroidian. Glanda tiroidă, în formă de fluture, influențează fiecare organ din corp prin hormonii pe care îi eliberează. Însă, cea pe care o influențează cel mai tare este inima.
„Prea puțin sau prea mult din acest hormon crucial poate contribui la probleme cardiace. (...) Hormonul tiroidian influențează forța și viteza bătăilor inimii, tensiunea arterială și nivelul colesterolului", se arată pe site-ul Școlii de Medicină din cadrul Universității Harvard.
Șansele de a dezvolta o afecțiune tiroidiană țin și de istoricul familiei, de sex - femeile sunt de cinci până la opt ori mai susceptibile de a avea probleme tiroidiene decât bărbații -, de vârstă, rasă - albii au rate mai mari de hipotiroidism decât americanii hispanici și afro-americani, respectiv de istoricul medicla al individului.
Afecțiunile tiroidiene apar mai degrabă la persoane cu boli precum: diabetul zaharat de tip 1, boala Addison, anemia pernicioasă, artrita reumatoidă, părul gri prematură, tratamentul cu radiații la nivelul capului și gâtului și vitiligo.
Potrivit sursei citate, când nivelul tiroidei scade, toate sistemele din organism încetinesc și apar simptome precum: oboseala, creșterea în greutate, intoleranța la rece, constipația și pielea uscată. Acestea sunt mai des întâlnite la vârstnici.
„Mai mult de jumătate dintre persoanele cu funcție normală a tiroidei au simptome de hipotiroidism. (...) În plus, unele persoane cu vârsta peste 60 de ani cu niveluri scăzute de tiroidă nu au simptomele clasice. De aceea, recunoașterea hipotiroidismului poate fi deosebit de dificilă", spune medicul Jeffrey Garber, un endocrinolog la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard, și editor medical la Harvard Special Health Report Thyroid Disease.
Prea puțin hormon tiroidian încetinește ritmul cardiac, face arterele mai puțin elastice și crește tensiunea arterială. Medicul Jeffrey Garber spune că durerile musculare pot fi un simptom al hipotiroidismului, dar și un efect secundar al medicamentelor care scad colesterolul, statinele - poate apărea o afecțiune cunoscută sub numele de mialgie legată de statine. Acesta susține că studiile arată că hipotiroidismul este mai frecvent la persoanele care nu pot tolera statinele.
Hipertiroidismul afectează mai puțin de 1% din populația SUA. Poate dăuna inimii. Dintre simptome amintim: insomnie, intoleranță la căldură, transpirație excesivă, pierdere în greutate, foame extremă și intestine pierdute. Prea mult hormon tiroidian face inima să bată mai greu și mai rapid, poate declanșa ritmuri anormale ale inimii - fibrilația atrială, un ritm dezorganizat în camerele superioare ale inimii, apoi palpitații.
Oamenii cu hipertiroidism pot avea și hipertensiune arterială. „La o persoană cu artere cardiace înfundate, rigidă, combinația dintre bătăi cardiace puternice și tensiunea arterială crescută poate duce la dureri toracice sau angina pectorală", se mai arată pe health.harvard.edu.
Un simplu test de sânge vă spune dacă aveți sau nu probleme cu hormonul tiroidian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...