Igiena somnului: cât și cum trebuie să dormim. Dr. Ioan Bulescu: Evită pe cât posibil aceste 3 greșeli

Somn
EXCLUSIV
Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competențe în somnologie, a explicat, la DICȚIONAR MEDICAL, ce înseamnă igiena somnului și cum putem combate insomnia. 

"Se consideră că un adult sănătos are nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare noapte, pentru a avea o viață sănătoasă. Multe lucruri care se întâmplă în ultimii ani, cu agitația asta de la locurile de muncă și cu stilul ăsta de viață agitat, au dus la modificarea stilului de somn. Mulți pacienți se plâng de probleme de somn, de faptul că adorm foarte târziu, se trezesc foarte devreme, se trezesc în timpul nopții, dar aceste lucruri pot fi corectate prin ceea ce facem noi înainte de somn.", a precizat dr. Ioan Bulescu, la DICȚIONAR MEDICAL.

În ce constă igiena somnului? 

 

"În primul rând, una dintre regulile de bază ale igienei somnului este să menținem un program de somn, același program de somn pe o perioadă lungă de timp. De fapt, ar fi ideal tot timpul. Mulți nu fac acest lucru. De asemenea, dacă avem probleme în a adormi, ar trebui să încercăm să evităm somnul de după-amiază și să ne privăm de somn pe durata zilei, tocmai pentru a putea să dormim mai bine noaptea. 

Alt lucru care se întâmplă foarte frecvent și care ar trebui evitat este utilizarea dispozitivelor electronice în ora dinaintea somnului Este un lucru foarte greu de pus în aplicare, toată lumea stă cu televizorul, telefonul, tableta în dormitor până adoarme. Acest obicei poate să îngreuneze adormitul, pentru că majoritatea acestor dispozitive emit așa-numita lumină albastră. Deși este o lumină naturală, inhibă secreția hormonului melatoninei. 

După cum bine știm, există o glandă - epifiză - la nivelul creierului nostru care secretă acest hormon - melatonină. Glanda aceasta este direct influențată de stimulul vizual, deci de lumină. În momentul în care apare informația acestei lumini albastre, glanda noastră epifiză crede că este zi. Ar trebui să evităm folosirea acestor lumini albastre sau dacă este neapărat necesar, să folosim un filtru de lumină albastră sau dispozitive care știu singure să filtreze lumina albastră. 

De asemenea, ar trebui să evităm să lucrăm până la punerea în pat pentru somn. Lucrul acesta stimulează excesiv creierul, îl stresează și atunci e mai greu să facă tranziția de la stare de concentrare la starea de somn.", a mai spus dr. Ioan Bulescu pentru DCMEDICAL

Dr Ioan Bulescu este medic Specialist ORL cu competențe în somnologie, specializat în chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, audiologie clinică), Doctor în Științe Medicale, Asistent Universitar UMF Carol Davila – Disciplina de Anatomie și membru al European Sleep Research Society, cea mai prestigioasă Societate de Somnologie din Europa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel