Țigările electronice: de ce nu sunt sănătoase. Efectul nebănuit asupra plămânilor

Țigările electronice, interzise în San Francisco
Țigările electronice pot să ofere o tuse de fumător ca și țigaretele obișnuite. Un studiu a descoperit că nicotina, nu tutunul, slăbește plămânii.

Țigări electronice, sănătoase? Cercetători de la Centru Medical al Universității Kansas, de la Școala de Medicină a Universității Miami și de la Departamentul de Cercetare al Centrului Medical Mount Sinai din Miami demonstrează printr-un studiu că țigările electronice nu sunt așa sănătoase cum se crede și oferă o tuse ca de fumător.

Țigări electronice, sănătoase: cum slăbesc plămânii

Cercetarea lor a descoperit că nicotina, nu tutunul, slăbește capacitatea plămânilor de a lupta împotriva bolilor. Cum? „Cercetătorii au descoperit că nicotina împiedică capacitatea căilor respiratorii de a curăța mucusul, făcându-i să fie slabi. Curățarea mucusului este cheia pentru a menține plămânii puternici pentru a îndepărta boala. E-țigaretele au mai multă nicotină în fiecare sesiune decât o țigară", se explică pe dailymail.co.uk.

Potrivit cercetătorilor, țigările electronice sun la fel de probabile ca și țigările obișnuite de duce la tusea fumătorului și de a slăbi sistemul imunitar îmbolnăvindu-vă. Un alt studiu a analizat impactul nicotinei asupra celule umane și ale oilor. Rezultatul a fost că țigările fără tutun împiedică plămânii să curețe mucusul.

Cercetătorii de la Universitatea din Kansas au observat că utilizatorii de țigări electronice experimentează treptat o acumulare de flegmă, ceea ce-i face mai sensibili la boli, crește riscul tusei și deschide drumul spre astm sau bronșită cronică.

Țigări electronice, sănătoase: efectul asupra tinerilor

Autorii studiului au mai descoperit că procesul de acumulare a flegmei este mai rapid la tinerii utilizatori de țigări electronice.
Disfuncția mucociliară - sau o acumulare de mucus - este semnul distinctiv al majorității bolilor pulmonare și constituie unul dintre aspectele cele mai inconfortabile ale astmului bronșic, bolii pulmonare obstructive cronice și a fibrozei chistice, provocând dificultăți de respirație, tuse și senzație de strângere.

Cercetătorii au descoperit că nicotina încetinește ritmul în care căile respiratorii pot curăța mucusul, deshidratează lichidul căilor respiratorii și face mucusul mai lipicios. Astfel, explică oamenii de știință citați de dailymail.co.uk, bronhiile, care duc la plămâni, sunt mai slabe și mai puțin pregătite să evite infecțiile.

„Inhalarea de nicotină din țigările electronice nu este inofensivă, așa cum se așteaptă în mod obișnuit cei care încep să fumeze electronic. Aceasta crește riscul de bronșită cronică", afirmă unul dintre autorii studiului, potrivit sursei citate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel