Hirsutism, boala care duce la apariția mustății și bărbii la femei. Motivele pentru care apare

Podoaba capilară   Foto: Pxhere
O femeie de 38 de ani, din Indonezia, și-a dat jos vălul care-i acoperea fața. Din cauza unei boli i-a crescut mustață și barbă, iar îndepărtarea lor îi provoacă dureri. 

Augustina Dorman este o femeie de 38 de ani, din Indonezia, care a decis să-și dea jos vălul musulman. În ciuda comentariilor răutăcioase generate de modul în care arată - are barbă și mustață din cauza unei afecțiuni - ea speră că oamenii o vor accepta așa cum este. Ea povestește că barba a început să-i crească după ce a născut primul copil și de rușine nu a vrut să mai dea jos vălul.

Cazul ei a ajuns celebru. Femeia spune că are dureri acute când încearcă să îndepărteze părul nedorit. Boala de care suferă se numește hirsutism. Sunt multe femei care suferă din această cauză și se trezesc cu păr deasupra buzei superioare, pe piept, spate, abdomen şi pe bărbie. 2 din 8 femei suferă de această afecțiune, susin studiile, scrie bzi.ro.

Cei de la Clinica Mayo din SUA susțin că această afecțiune apare din mai multe motive:

* sindromul ovarului polichistic (SOP). Această afecțiune, care începe adesea cu pubertatea, provoacă un dezechilibru al hormonilor sexuali. De-a lungul anilor, SOP poate duce lent la creșterea excesivă a părului, perioade neregulate, obezitate, infertilitate și, uneori, chisturi multiple pe ovare.

* sindromul Cushing. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul dumneavoastră este expus la niveluri ridicate de hormon cortizol. Se poate dezvolta din glandele suprarenale care produc prea mult cortizol sau din administrarea de medicamente precum prednison pe o perioadă lungă de timp. Hiperplazia suprarenală congenitală. Această afecțiune moștenită se caracterizează prin producerea anormală de hormoni steroizi, inclusiv cortizol și androgen, de către glandele suprarenale.

* tumori. Rareori, o tumoare care secretă androgen în ovare sau glandele suprarenale poate provoca hirsutism.

* medicamente. Unele medicamente pot provoca hirsutism - și din acelea utilizate pentru tratarea femeilor cu endometrioză.

Adesea, hirsutismul apare fără o cauză identificabilă. Mai mulți factori pot influența probabilitatea de a dezvolta hirsutism, inclusiv istoricul familiei, originea și obezitate. Femeile cu ascendență mediteraneană, din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud au mai multe șanse să aibă mai mult fir de păr fără o cauză identificabilă decât sunt alte femei. Și a fi obez cauzează o creștere a producției de androgeni, ceea ce poate agrava hirsutismul.

Hirsutismul poate fi dureros din punct de vedere emoțional. Unele femei se simt conștiente de faptul că au părul nedorit. Unii dezvoltă depresie. De asemenea, deși hirsutismul nu provoacă complicații fizice, poate cauza principală a unui dezechilibru hormonal. Hirsutismul nu este în general prevenit. Dar pierderea în greutate dacă sunteți supraponderal poate ajuta la reducerea hirsutismului, mai ales dacă aveți sindromul ovarului polichistic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel