Hipertensiune, lucruri care cresc tensiunea arterială

Hipertensiunea rezistentă poate fi cauzată de alte boli grave
Sarea, îngrijorarea și furia nu sunt singurele lucruri care vă pot crește tensiunea. Alte sentimente, diverse medicamente fără prescripție, ba chiar și unele alimente sunt vinovate că dau hipertensiune. 

Imaginea de ansamblu

Probabil ați auzit că trebuie să reduceți cantitatea de sare pe care o consumați, mai ales dacă vă preocupați de tensiunea arterială. Acest lucru se datorează faptului că sarea face corpul să rețină apă, punând un plus de stres asupra inimii și a vaselor de sânge. Sarea - și grijile și furia - nu sunt, însă, singurele lucruri care pot crește tensiunea arterială. Deși creșterile temporare nu reprezintă neapărat o problemă, valorile de tensiune care rămân înalte pe termen mai lung pot provoca daune grave.

Zahărul adăugat

Poate fi chiar mai important decât sarea din bucate la creșterea tensiunii arteriale, mai ales dacă e într-o formă prelucrată, cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Persoanele care au o dietă bogată în zahăr vor avea o creștere semnificativă valorii tensiunii. Doar o băutură răcoritoare de 330 de ml provoacă o presiune sistolică cu, în medie, 15 puncte mai mare și cu 9 în diastolică.

Singurătatea

Nu este vorba doar de numărul de prieteni pe care îl aveți - este vorba despre simțul conectării cu ei. Iar stresul sau depresia nu explică complet efectul hipertensiv. De asemenea, ea se agravează cu timpul! De-a lungul a 4 ani, tensiunea arterială singuraticilor dintr-un studiu a crescut cu peste 14 puncte. Cercetătorii consideră că o teamă continuă de respingere și dezamăgirea sau starea permanentă de alertă legată de siguranță pot schimba negativ modul în care funcționează organismul, notează webmd.com.

Apnee de somn

Persoanele cu apnee în somn au șanse mai mari să facă hipertensiune și alte probleme cardiace. Când respirația este întreruptă, în mod repetat, în timpul somnului, sistemul nervos eliberează substanțe chimice care cresc tensiunea arterială. În plus, aportul de oxigen în corp scade, ceea ce ar putea afecta pereții vaselor de sânge și va face mai greu pentru organism să regleze tensiunea arterială.

Lipsa de potasiu

Rinichii necesită un nivel echilibrat de sodiu și potasiu pentru a menține cantitatea potrivită de lichid din sânge. Deci, chiar dacă aveți o dietă cu conținut scăzut de sare, ar putea să aveți o tensiune arterială mai mare dacă nu consumați suficiente fructe, legume, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau pește. În timp ce vă puteți gândi la banane ca sursa rapidă de potasiu, broccoli, castanele, spanacul și alte verdețuri (cu frunze verde închis) sunt opțiuni bune, mai ales dacă vreți să slăbiți.

Durerea

Durerea apărută brusc sau cea acută dă peste cap sistemul nervos și crește tensiunea arterială. Puteți observa acest efect atunci când puneți o mână în apă înghețată, vă apăsați obrazul sau unghia, sau vă electrocutați ușor degetul.

Suplimente pe bază de plante

Luați ginkgo, ginseng, guarana, ephedra, portocale amare sau sunătoare? Acestea și altele asemenea pot crește tensiunea arterială sau pot schimba modul în care medicamentele funcționează, inclusiv cele pe care le luați pentru a controla tensiunea arterială crescută.

Probleme tiroidiene

Când această glandă nu produce suficient hormon tiroidian, ritmul cardiac încetinește, iar arterele devin mai puțin elastice. Nivelurile scăzute de hormoni ar putea, de asemenea, să ridice colesterolul „rău" al LDL, un alt lucru care poate afecta arterele. Sângele se mișcă mai rapid prin vasele rigide, împingând pereții și ridicând presiunea. Deși nu este la fel de comun, excesul de hormon tiroidian poate face ca inima să bată mai puternic și mai repede, ceea ce va crește tensiunea.

Nevoia de a urina

Presiunea sistolică a crescut în medie cu aproximativ 4 puncte, iar cea diastolică, cu 3 puncte, într-un studiu realizat pe femei de vârstă mijlocie care nu au mers la baie timp de cel puțin 3 ore. Bărbații și femeile de diferite vârste au avut efecte similare. Totuși, probabilitatea de a avea tensiunea arterială crescută crește pe măsură ce îmbătrâniți. Mersul la toaletă la intervale regulate ar putea ameliora problema.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene

Toate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, vă pot ridica tensiunea - fie că sunteți sănătoși, fie că aveți deja hipertensiune arterială. Creșterea medie este totuși de doar câteva puncte.

Mersul la doctor

S-ar putea să observați o diferență dacă comparați valorile de tensiune pe care le aveți acasă și cele din timpul unei întâlniri cu medicul, la cabinet. Numit după îmbrăcămintea tradițională a profesioniștilor din domeniul medical, „efectul de halat alb" dă creșterea tensiunii arteriale - cu până la 10 puncte mai mare pentru sistol și 5 pentru diastol. Creterea se datorează probabil nervilor sau anxietății pacientului.

Decongestionantele

Substanțe precum pseudoefedrina și fenilefrina vă pot îngusta vasele de sânge. Asta înseamnă că aceeași cantitate de sânge trebuie să încapă într-un spațiu mai mic, așa că împinge pereții vaselor. Aceste medicamente pot, de asemenea, să le facă pe cele pentru tensiunea arterială mai puțin eficiente. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să alegeți decongestionante fără prescripție medicală pentru probleme sinusale și răceli, care sunt mai sigure dacă aveți hipertensiune arterială.

Deshidratarea

Când celulele corpului nu au suficientă apă, vasele de sânge se strâng. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul trimite un semnal către glanda hipofizară pentru a elibera o substanță chimică care le micșorează. Și rinichii dumneavoastră produc mai puțină urină, ca să mențină fluidul pe care îl aveți, ceea ce declanșează același efect.

Contraceptivele hormonale

Pilulele, injecțiile și alte dispozitive contraceptive utilizează hormoni care îngustează vasele de sânge, deci este posibil ca tensiunea arterială să crească. Este mai probabil să fie o problemă pentru femeile cu vârsta de peste 35 de ani, pentru cele supraponderale sau fumătoare.

Antidepresivele

Medicamentele care țintesc substanțele chimice din creier, precum dopamina, norepinefrina și serotonina - inclusiv venlafaxină (Effexor), inhibitori ai monoaminooxidazei (MAOI), antidepresive triciclice și fluoxetină (Prozac, Sarafem) - pot schimba nu numai starea de spirit. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei ar putea să ridice tensiunea dacă luați, de asemenea, litiu sau alte medicamente care afectează serotonina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel