Hemoroizii, simptome, cauze și tratament. Ce să nu faci dacă te confrunți cu această problemă

hemoroizii - FOTO: Freepik@fongbeerredhot
Hemoroizii sunt vene umflate în anus și în partea inferioară a rectului, asemănătoare cu venele varicoase.

Hemoroizii se pot dezvolta în interiorul rectului (hemoroizi interni) sau sub pielea din jurul anusului (hemoroizi externi). Aproape trei din patru adulți vor avea hemoroizi la un moment dat. Hemoroizii au o serie de cauze, dar adesea cauza este necunoscută.

Din fericire, sunt disponibile opțiuni eficiente pentru tratarea hemoroizilor. Mulți oameni se simt ușurați cu ajutorul tratamentelor la domiciliu și al schimbărilor în stilul de viață.

Hemoroizii, simptome

Semnele și simptomele hemoroizilor depind, de obicei, de tipul de hemoroid.

Hemoroizi externi

Aceștia se află sub pielea din jurul anusului. Semnele și simptomele pot include:

- Mâncărime sau iritație în regiunea anală

- Durere sau disconfort

- Umflături în jurul anusului

- Sângerare

Vezi și: Cele două băuturi care ne macină creierul. Cresc riscul de a dezvolta Alzheimer. Au efecte devastatoare

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni se află în interiorul rectului. De obicei, nu îi puteți vedea sau simți și rareori provoacă disconfort. Dar încordarea sau iritarea în timpul eliminării scaunului poate provoca:

- Sângerări nedureroase în timpul scaunelor. Este posibil să observați cantități mici de sânge roșu aprins pe șervețelele de toaletă sau în toaletă.

- Un hemoroid să împingă prin orificiul anal (hemoroid prolaps sau proeminent), ceea ce duce la durere și iritație.

Hemoroizi trombozați

Dacă sângele se acumulează într-un hemoroid extern și formează un cheag (tromb (tromb), acesta poate duce la:

- Durere severă

- Umflături

- Inflamație

- O umflătură tare în apropierea anusului, notează Mayo Clinic.

Când trebuie să consultați un medic

Dacă aveți sângerări în timpul scaunelor sau dacă aveți hemoroizi care nu se ameliorează după o săptămână de îngrijire la domiciliu, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Nu presupuneți că sângerarea rectală este din cauza hemoroizilor, mai ales dacă aveți schimbări în obiceiurile intestinale sau dacă scaunele dvs. își schimbă culoarea sau consistența. Sângerarea rectală poate apărea cu alte boli, inclusiv cancerul colorectal și cancerul anal.

Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți o cantitate mare de sângerare rectală, amețeli, amețeli sau leșin.

Vezi și: Manipularea prin miros, cum lucrează la nivelul subconștientului. Ce efect are mirosul de pâine aburindă sau cafeaua asupra creierului

Hemoroizii, cauze

Venele din jurul anusului au tendința de a se întinde sub presiune și se pot umfla sau umfla. Hemoroizii se pot dezvolta din cauza presiunii crescute în partea inferioară a rectului din cauza:

- Încordării în timpul scaunelor

- Statului pentru perioade lungi de timp la toaletă

- Aveți diaree sau constipație

- Obezitatea

- Sarcina

- Aveți relații sexuale anale

- Consumul unei diete sărace în fibre

- Ridicarea regulată de greutăți

Hemoroizii, factori de risc

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de hemoroizi crește. Acest lucru este din cauza faptului că țesuturile care susțin venele din rect și anus pot slăbi și se pot întinde. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, atunci când ești însărcinată, deoarece greutatea copilului pune presiune pe regiunea anală.

Vezi și: Care este porția corectă de nuci. Semnul din palmă care îți arată cât trebuie să mănânci

Hemoroizii, complicații

Complicațiile hemoroizilor sunt rare, dar includ:

- Anemia. Rareori, pierderea cronică de sânge din cauza hemoroizilor poate provoca anemie, în care nu aveți suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul către celulele dumneavoastră.

- Hemoroizi strangulați. Dacă alimentarea cu sânge a unui hemoroid intern este întreruptă, hemoroidul poate fi "strangulat", ceea ce poate provoca dureri extreme.

- Cheag de sânge. Ocazional, se poate forma un cheag într-un hemoroid (hemoroid trombozat). Deși nu este periculos, acesta poate fi extrem de dureros și uneori trebuie să fie extirpat și drenat.

Hemoroizii, prevenție

Cel mai bun mod de a preveni hemoroizii este să vă păstrați scaunele moi, astfel încât acestea să treacă ușor. Pentru a preveni hemoroizii și pentru a reduce simptomele hemoroizilor, urmați aceste sfaturi:

- Consumați alimente bogate în fibre. Mâncați mai multe fructe, legume și cereale integrale. Procedând astfel, înmoaie scaunul și îi crește volumul, ceea ce vă va ajuta să evitați sforțarea care poate provoca hemoroizi. Adăugați fibre în dieta dumneavoastră încet pentru a evita problemele cu gazele.

- Beți multe lichide. Beți șase până la opt pahare de apă și alte lichide (nu alcool) în fiecare zi pentru a vă ajuta să păstrați scaunele moi.

- Luați în considerare suplimentele de fibre. Cei mai mulți oameni nu consumă suficient din cantitatea recomandată de fibre - 20 până la 30 de grame pe zi - în dieta lor. Studiile au arătat că suplimentele de fibre eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi psyllium (Metamucil) sau metilceluloză (Citrucel), îmbunătățesc simptomele generale și sângerările cauzate de hemoroizi.

- Dacă folosiți suplimente de fibre, asigurați-vă că beți cel puțin opt pahare de apă sau alte lichide în fiecare zi. În caz contrar, suplimentele pot provoca sau agrava constipația.

- Nu faceți eforturi. Strângerea și ținerea respirației atunci când încercați să eliminați un scaun creează o presiune mai mare în venele din partea inferioară a rectului.

- Mergeți la toaletă de îndată ce simțiți nevoia.

- Faceți exerciții fizice. Rămâneți activi pentru a ajuta la prevenirea constipației și pentru a reduce presiunea asupra venelor, care poate apărea în cazul perioadelor lungi de stat în picioare sau așezat. Exercițiile fizice vă pot ajuta, de asemenea, să pierdeți excesul de greutate care ar putea contribui la apariția hemoroizilor dumneavoastră.

- Evitați perioadele lungi de ședere. Statul prea mult timp așezat, în special la toaletă, poate crește presiunea asupra venelor din anus.

Vezi și: 6 motive pentru care te simți obosit când te trezești. Când devine un motiv de îngrijorare

Hemoroizii, diagnostic

Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată vedea hemoroizii externi. Diagnosticarea hemoroizilor interni ar putea include examinarea canalului anal și a rectului.

Examinarea digitală. Medicul dumneavoastră introduce un deget în rectul dumneavoastră pentru a identiffica dacă există ceva neobișnuit, cum ar fi excrescențe.

Inspecție vizuală. Deoarece hemoroizii interni sunt deseori prea moi pentru a fi simțiți în timpul unui examen rectal, medicul dumneavoastră ar putea examina partea inferioară a colonului și a rectului cu un anoscop, proctoscop sau sigmoidoscop.

Medicul dumneavoastră ar putea dori să vă examineze întregul colon cu ajutorul colonoscopiei dacă:

- Semnele și simptomele dvs. sugerează că ați putea avea o altă boală a sistemului digestiv

- Aveți factori de risc pentru cancer colorectal

- Sunteți de vârstă mijlocie și nu ați făcut o colonoscopie recent

Vezi și: Semnul nedureros al AVC-ului. Este întâlnit dimineața și mereu ignorat

Hemoroizii, diagnostic

Adesea, puteți ameliora durerea ușoară, umflarea și inflamația hemoroizilor cu ajutorul tratamentelor la domiciliu.

- Mâncați alimente bogate în fibre. Mâncați mai multe fructe, legume și cereale integrale. Procedând astfel, înmuiați scaunul și creșteți volumul acestuia, ceea ce vă va ajuta să evitați sforțarea care poate agrava simptomele hemoroizilor existenți. Adăugați încet fibre în dieta dumneavoastră pentru a evita problemele cu gazele.

- Folosiți tratamente topice. Aplicați o cremă sau un supozitor pentru hemoroizi fără prescripție medicală care conține hidrocortizon sau folosiți tampoane care conțin hamamelis sau un agent de amorțire.

- Înmuiați-vă în mod regulat într-o baie caldă sau într-o baie de șezut. Înmuiați-vă zona anală în apă caldă simplă timp de 10-15 minute de două-trei ori pe zi. O baie de șezut se potrivește deasupra toaletei.

- Luați analgezice orale. Puteți folosi temporar paracetamol, aspirină sau ibuprofen pentru a vă ajuta să vă ușurați disconfortul.

Cu aceste tratamente, simptomele hemoroizilor dispar adesea în decurs de o săptămână. Mergeți la medic peste o săptămână dacă nu vă simțiți ușurat, sau mai devreme dacă aveți dureri sau sângerări severe.

Vezi și: Cancerul de colon, semne urât mirositoare. La ce să fii atent dacă ești constipat sau ai diaree

Medicamente

Dacă hemoroizii dumneavoastră produc doar un disconfort ușor, medicul dumneavoastră vă poate sugera creme, unguente, supozitoare sau tampoane fără prescripție medicală. Aceste produse conțin ingrediente precum hamamelisul sau hidrocortizon și lidocaină, care pot ameliora temporar durerea și mâncărimea.

Nu folosiți o cremă cu steroizi fără prescripție medicală pentru mai mult de o săptămână, decât dacă medicul dumneavoastră vă indică acest lucru, deoarece vă poate subția pielea.

Trombectomia hemoroizilor externi

Dacă în interiorul unui hemoroid extern s-a format un cheag de sânge dureros (tromboză), medicul dumneavoastră poate îndepărta hemoroidul, ceea ce poate oferi o ameliorare rapidă. Această procedură, efectuată sub anestezie locală, este mai eficientă dacă se face în termen de 72 de ore de la apariția cheagului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel