Helicobacter pylori, bacteria care îți distruge stomacul și produce ulcer și cancer gastric. Dr. Bogdan Marțian: E martor al suferinței

Helicobacter pylori - Foto: Freepik @cornflakes493
EXCLUSIV
Bacteria care distruge stomacul. Mulți nu știu că o au. Infecția tăcută care poate provoca ulcer și cancer. Pericolul ascuns în stomacul tău.

Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterie care infectează stomacul și poate deteriora țesutul din stomac și prima parte a intestinului subțire (duodenul), lucru poate provoca durere și inflamație.

În unele cazuri, poate provoca, de asemenea, răni dureroase numite ulcere peptice în tractul digestiv superior.

Helicobacter pylori este comună, mulți oameni pot avea aceasă bacterie, dar majoritatea persoanelor nu vor avea ulcere sau nu vor prezenta niciun simptom.

H. pylori produce o enzimă numită urează și atacă mucoasa care protejează stomacul.

Această enzimă face ca acizii din stomac să fie mai puțin acizi. De asemenea, Helicobacter pylori slăbește mucoasa stomacului. Celulele stomacului au apoi un risc mai mare de a fi rănite de acid și pepsină, fluide digestive puternice. Acest lucru poate duce la răni sau ulcere în stomac sau duoden, potrivit Hopkins Medicine.

De asemenea, bacteria H. pylori se poate lipi de celulele stomacului.

H. pylori poate determina stomacul să producă mai mult acid, deși experții în sănătate nu înțeleg pe deplin cum.

Helicobacter pylori poate duce inclusiv la cancer de stomac.

"Apariția ulcerului are o cauză, pe lângă stilul de viață mai este infecția cu Helicobacter Pylori. Încă nu e foarte clar dacă infecția este cauză sau este efect, ne vom lămuri probabil, dar nici n-are mare importanță.

Chiar dacă este martor al suferinței, tot trebuie tratat. E o bacterie foarte puțin agresivă, cu care reușim să conviețuim, dar care poate să genereze efecte precum ulcerul sau chiar și cancerul gastric, pentru că și la pacienții cu cancer gastric se găsește relativ frecvent Helicobacter pylori. Iar nu știm dacă e o cauză sau dacă e un factor favorizant alături de alte cauze.

Și după  tratament se face această verificare", a declarat medicul Bogdan Marțian, șeful secției de chirurgie generală și directorul medical al Spitalului Clinic SANADOR, la interviurile DC Medical și DC News.

Nu se cunoaște pe deplin modul în care oamenii se infectează cu H. pylori. Majoritatea persoanelor se infectează în copilărie, dar puteți fi infectat și ca adult.

Helicobacter pylori se poate răspândi dacă persoanele infectate nu se spală pe mâini după ce au avut scaun, sau prin sărut și alte contacte apropiate.

Care sunt simptomele infecției cu Helicobacter pylori?

Majoritatea persoanelor cu infecție cu Helicobacter pylori nu au niciun simptom. Dacă aveți simptome, acestea pot include:

- o senzație de arsură în zona superioară a stomacului (ca arsurile la stomac) - care se poate schimba odată cu mâncatul

- indigestie sau senzație de sațietate înainte de a termina de mâncat

- greață și vărsături

- balonare și eructații

- pierderea apetitului, potrivit Health Direct.

Deși rare, infecțiile cu H. pylori pot crește riscul de a dezvolta cancer de stomac. Acest lucru se cauzează inflamației cronice cauzate de infecție. Unele simptome ale cancerului de stomac pot include:

- arsuri la stomac

- reflux acid

- indigestie

- dificultăți de înghițire

- apetit scăzut

- pierdere în greutate inexplicabilă

- disconfort sau umflături în abdomen

- oboseală, potrivit Healthline.

Este important să rețineți că multe simptome ale cancerului de stomac, ulcerelor peptice și altor boli asociate cu H. pylori pot fi cauzate de alte probleme.

 

Vezi emisiunea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel