Gust amar în gură: când și de ce apare. Bolile pe care le indică și cum tratezi asta acasă

Gust amar in gura - Foto: Freepik
Gust amar în gură. De ce ai senzația de gust amar și de ce apare. Cum remediezi problema acasă.

Dacă simți gust amar în gură, acesta poate fi cauzat de mai multe motive.

Multe dintre cauzele unui gust amar în gură nu sunt grave. Cu toate acestea, simptomele pot fi iritante și pot interfera cu dieta obișnuită a unei persoane sau cu plăcerea de a se bucura de viața de zi cu zi.

Există câteva dintre cauzele comune pentru această senzație:

Probleme gastrointestinale: Gustul amar poate fi asociat cu refluxul gastroesofagian, când acidul din stomac se ridică înapoi în esofag, provocând iritație și un gust neplăcut în gură. Aceste afecțiuni apar atunci când mușchiul sau sfincterul din partea superioară a stomacului devine slab și permite acidului sau bilei să urce în conducta alimentară.

Afecțiuni ale cavității bucale: Anumite infecții sau inflamații în gură, precum gingivita sau infecțiile dentare, pot provoca un gust amar.

Medicamente: Unele medicamente pot cauza modificări temporare ale gustului sau pot provoca gust amar în gură.

Probleme hepatice: Uneori, problemele de sănătate ale ficatului pot duce la acumularea de substanțe chimice în organism, ceea ce poate influența gustul alimentelor și lichidelor.

Probleme ale glandelor salivare: O scădere a secreției de salivă poate provoca uscăciunea gurii și un gust amar.

Probleme ale sinusurilor sau infecții respiratorii: Acestea pot provoca scurgerea secrețiilor în spatele gâtului, ceea ce poate duce la un gust neplăcut în gură.

Gura uscată sau xerostomie: Apare atunci când gura nu produce suficientă salivă. Deoarece saliva ajută la reducerea bacteriilor din gură, a avea mai puțină salivă înseamnă că mai multe bacterii pot supraviețui.

Sarcina: Un gust amar sau metalic în gură este o plângere comună în timpul primului trimestru de sarcină. Hormonii din organism fluctuează în timpul sarcinii. Această variație poate afecta simțurile, ceea ce poate provoca pofte specifice și poate face ca unele alimente sau mirosuri să pară dezgustătoare, potrivit Medical News Today.

Menopauză: Femeile care trec prin menopauză pot avea, de asemenea, un gust amar în gură. Acest lucru s-ar putea datora unor niveluri mai scăzute de estrogen în organism, ceea ce poate duce la o afecțiune secundară, cum ar fi sindromul de arsură în gură. De asemenea, se poate datora unei guri uscate persistente.

Stres și anxietate: Nivelurile ridicate de stres și anxietate pot stimula răspunsul la stres în organism, ceea ce deseori alterează simțul gustului unei persoane. Anxietatea poate provoca uscăciunea gurii, ceea ce duce frecvent la un gust amar.

Leziuni nervoase: La fel ca și celelalte simțuri ale noastre, papilele gustative sunt direct conectate la nervii creierului. Deteriorarea nervilor poate provoca o schimbare în modul în care o persoană experimentează gusturile.

Leziunile nervoase pot rezulta în urma unui traumatism cranian sau a unor afecțiuni care includ următoarele:

- epilepsie

- scleroză multiplă

- tumori cerebrale

- paralizie Bell

- demență

Dacă experimentezi acest simptom pentru o perioadă prelungită sau dacă este însoțit de alte simptome preocupante, este important să consulți un medic sau un dentist pentru a primi o evaluare adecvată și pentru a identifica cauza subiacentă. Numai un specialist medical poate face un diagnostic corect și poate recomanda un tratament corespunzător, dacă este necesar.

Gust amar în gură, tratament. Cum rezolvi problema, acasă

Potrivit Medical News Today, tratarea definitivă a gustului amar în gură implică, în mod normal, tratarea cauzei care stă la baza acestuia. 

Remediile casnice pot ajuta unele persoane să găsească o ameliorare temporară a simptomelor în timp ce caută o soluție permanentă, deși este posibil ca acestea să nu funcționeze pentru toată lumea.

Remediile de acasă care pot ajuta la reducerea gustului amar în gură includ:

- îngrijire dentară regulată, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare și a unei ape de gură antibacteriene. O gamă de produse de îngrijire dentară este disponibilă pentru achiziționare online, inclusiv periuțe de dinți, ață dentară și apă de gură.

- mestecarea gumei fără zahăr pentru a menține saliva în mișcare în gură. O gamă de gumă fără zahăr este disponibilă pentru cumpărare online.

- consumul mai multe lichide pe parcursul zilei

- evitarea factorilor de risc pentru refluxul acid, cum ar fi consumul de alimente grase sau condimentate și reducerea sau eliminarea produselor din tutun și a alcoolului

- clătirea gurii cu o linguriță de bicarbonat de sodiu adăugată la un pahar de apă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel