Gripă, numărul deceselor a ajuns la 35. A doua săptămână epidemică

Noi cazuri de gripă
Un deces nou din cauza gripei, survenit la un bărbat de  40 ani, a fost confirmat astăzi de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Conform raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia. Practic, în România sunt deja două săptămâni epidemice, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemie de gripă.

Bărbatul din județul Argeș, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) avea condiții medicale preexistente și nu fusese vaccinat antigripal. Medicii susțin că cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea. În momentul de față, vaccin antigripal nu se mai găsește la medicii de familie, pentru a vaccina persoanele care intră în categoriile aflate la risc. Ministerul Sănătății susține că a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

„Am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna  viitoare  poate  începe distribuirea acestora  către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pentru acest sezon, Ministerul a achiziționat initial 1.300.000 de doze de vaccine antigripal. Specialiștii au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic, în condițiile în care numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.

 Medicii le recomandă românilor să consulte medicii de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; să se izoleze voluntar la domiciliu dacă prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; să respecte eticheta tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); să respecte igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel