Greșeala care ne afectează sănătatea pe măsură ce îmbătrânim. Ce omitem atunci când mâncăm

proteinele - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
Aceste greșelile comune pe care le facem cu toții pot fi ușor evitate. Ne afectează grav sănătatea pe măsură ce îmbătrânim.

Pe măsură ce îmbătrânim, nevoile noastre nutriționale se schimbă într-un mod subtil, dar semnificativ. De la menținerea masei musculare la susținerea sănătății oaselor și a sistemului imunitar, alimentația joacă un rol crucial în modul în care îmbătrânim. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu conștientizează greșelile comune care ne pot submina sănătatea pe termen lung.

Consumul de proteine, esențial

Se vorbește des despre importanța consumului suficient de proteine. Deși este adevărat că proteinele sunt esențiale pentru forță și pot ajuta la senzația de sațietate și la pierderea în greutate, nu este adevărat că toată lumea are aceleași necesități de proteine. Vârsta poate juca un rol semnificativ în determinarea cantității de proteine necesare pentru o sănătate optimă.

Rolul proteinelor în sănătatea și bunăstarea generală nu poate fi subestimat. Ele sunt blocurile de construcție ale aproape tuturor, inclusiv ale masei osoase, sângelui, părului, țesuturilor și enzimelor. În timp ce doza zilnică recomandată este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală, mulți adulți în vârstă nu ating această recomandare.

Această lipsă de proteine poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, mai ales deoarece corpul nu păstrează proteinele. Acestea sunt fie consumate pentru energie, fie transformate în grăsime, așa că este esențial să obții cantitatea potrivită pentru a satisface nevoile zilnice, în special pentru persoanele mai în vârstă.

Proteinele sunt o sursă vitală de sprijin pentru corpul uman, fiind esențiale pentru imunitate și stabilitatea musculară, fără a mai menționa condiția fizică generală.

Vezi și: Scorul Apgar: cum se calculează și ce impact are anestezia la naștere. Dr. Cornelia Preda: Este un pic înșelător. Aș spune de anestezia peridurală

Reducerea consumului de proteine odată cu vârsta, cea mai frecventă greșeală

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, adesea consumă mai puține proteine. Fie că este o alegere specifică sau pur și simplu rezultatul unui apetit mai slab, lipsa de proteine poate duce la pierderea masei musculare și la scăderea forței.

În 2019, rezultatele unui studiu publicat în Journal of Nutrition, Health & Aging au dezvăluit că persoanele în vârstă nu consumă aproape suficient proteine. Aceasta este o problemă deoarece, chiar dacă reduci consumul, conștient sau inconștient, în anii 30 și 40, este posibil să nu observi consecințele imediat, ceea ce poate crea probleme mai târziu în viață.

Din păcate, corpul nu procesează proteinele la fel de bine pe măsură ce îmbătrânește. Deoarece proteinele sunt atât de importante pentru funcții precum vindecarea, masa osoasă și menținerea mușchilor, este inteligent să crești consumul pentru a evita problemele care ar putea apărea altfel. În plus față de vindecarea mai lentă, lipsa de proteine ar putea contribui și la atrofia musculară și ar putea afecta funcții precum mersul și urcatul scărilor.

Vezi și: Factorul care cauzează mai multe decese decât războiul și bolile. Afectează inima și are impact global. E imposibil de evitat

Ignorarea calității proteinelor

Contrar opiniei populare, nu toate proteinele sunt create egal. Optarea pentru surse de calitate superioară, cum ar fi carnea slabă, ouăle, lactatele, peștele și alternativele pe bază de plante, asigură că obții aminoacizii vitali necesari pentru întreținerea și repararea mușchilor. Sursele de proteine pe care alegi să le consumi contează cu adevărat, mai ales pe măsură ce îmbătrânești.

Lipsa de proteine la micul dejun, impact negativ

Alimente cu un conținut ridicat de proteine - FOTO: Freepik@yuliyafurman

Din păcate, unii oameni tind să sară peste micul dejun. Dar odată cu înaintarea în vârstă, necesitatea de a avea o masă de dimineață devine și mai semnificativă. Consumând alimente bogate în proteine în acest moment al zilei oferă multe beneficii, inclusiv îmbunătățirea menținerii masei musculare și a capacității de a arde calorii. În plus, proteinele la micul dejun te satură, astfel încât ești mai bine sătul până la prânz și mai puțin probabil să te răsfeți cu alte alimente.

Neajustarea consumului de proteine

Persoanele în vârstă ar putea avea nevoie de mai multe proteine pentru a-și menține masa musculară, în mare parte din cauza reducerii sintezei proteinelor musculare. O mare parte din populația în vârstă poate beneficia de un aport suplimentar de proteine, în special cei care sunt activi fizic sau care se recuperează după o boală sau vătămare. Este la fel de important pentru persoanele în vârstă care au pierdut în greutate sau care sunt spitalizate să prioritizeze creșterea consumului de proteine, conform recomandărilor.

Conform unui articol publicat în Contemporary Clinical Trials, un sondaj USDA a constatat că o treime dintre persoanele în vârstă nu consumă DZR de proteine. Motivele sunt multe, de la boli cronice la lipsa apetitului și probleme dentare.

Vezi și: 7 alimente care topesc grăsimea de pe abdomen: Efect în primele 30 de minute după ce l-ai mâncat

Hidratarea insuficientă

Apa este vitală pentru capacitatea corpului de a metaboliza corect proteinele. Fără aceasta, ai putea deveni deshidratat și asta poate avea un efect direct asupra sintezei proteinelor și funcției musculare. Consumul suficient de apă este esențial atunci când mănânci proteine. Aceasta este o regulă generală care se aplică în special culturistilor și sportivilor, care pot consuma o cantitate mai mare de proteine pentru construirea mușchilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel