Grelina și leptina, hormonii principali care controlează apetitul. Simptomele dezechilibrului hormonal al foamei

Grelina leptina - Foto: Freepik
Grelina și leptina sunt hormoni principali care lucrează împreună pentru a vă ajuta corpul să echilibreze foamea și sațietatea.

Grelina te face să simți foame, iar leptina te face să te simți plin.

Grelina și leptina lucrează independent și împreună pentru a-ți regla apetitul. Un dezechilibru al acestor hormoni poate perturba reglarea poftei de mâncare și metabolismul, ducând la supraalimentare și la creșterea în greutate. 

Rolul grelinei și leptinei

Grelina este hormonul foamei. Când se instalează senzația de foame, stomacul produce grelină, determinând creșterea nivelului hormonului în sânge. Acest efect semnalează creierului tău că trebuie să mănânci, declanșând foamea. 

Leptina este hormonul de sațietate sau de plinătate. Când consumați o masă și ați mâncat suficient, celulele adipoase produc leptina și o eliberează în sânge. Creșterea leptinei spune creierului tău că ai suficiente rezerve de energie, reducându-ți dorința de a mânca.

Pe lângă rolul lor în reglarea apetitului, grelina și leptina au, de asemenea, un anumit impact asupra metabolismului dumneavoastră.

Metabolismul este un set complex de procese chimice pe care corpul dumneavoastră le folosește pentru a transforma alimentele în energie. Grelina și leptina afectează reglarea energiei, care implică arderea caloriilor și a grăsimilor și stocarea grăsimilor pentru energie. 

Hormonii care afectează grelina și leptina 

Insulina hormonul produs de pancreas în răspuns la consumul de carbohidrați, are un impact asupra grelinei și leptină. Nivelurile ridicate de insulină pot contribui la scăderea nivelurilor de grelinei și la îmbunătățirea răspunsului leptinei.

Cortizolul, cunoscut și sub numele de "hormonul stresului", poate influența nivelurile de grelină și leptină. Stresul cronic poate duce la creșterea grelinei și la rezistența la leptină.

Modificările hormonilor de reproducere (estrogen, progesteron, testosteron), în special în timpul pubertății, sarcinii sau menopauzei, pot afecta reglarea grelinei și leptinei.

Peptida YY. Acest hormon intestinal care este eliberat în timpul meselor și contribuie la senzația de sațietate. Nivelurile crescute de PYY pot contribui la scăderea apetitului și pot influența activitatea grelinei și leptinei.

Simptomele dezechilibrului hormonal al foamei

Mâncarea, somnul, activitatea fizică și genetica pot contribui la un dezechilibru al grelinei și leptinei. Simptomele dezechilibrelor hormonale ale foamei includ: 

- Senzație de foame tot timpul

- Dificultate să te simți plinMâncare în exces

- Pofte intense de fast food

- Tipare de alimentație neregulată (de exemplu, gustări frecvente, mâncare pe timp de noapte)

- Modificări ale dispoziției

- Balonarea stomacului

- Creștere în greutate sau dificultăți de pierdere în greutate, în ciuda dietă și a exercițiilor fizice

- Rezistența la insulină

- Probleme cu somnul

- Oboseală (oboseală excesivă)

Strategii suplimentare pentru a ajuta la reglarea grelinei și leptinei 

- Un program regulat de alimentație (evitați săriți peste mese, deoarece poate duce la vârfuri de grelină și supraalimentare mai târziu)

- Mâncarea atentă (acordarea atenției la indicii de foame și de sațietate)

- Limitarea zahărului și a alimentelor foarte procesate

- Obținerea unui somn adecvat (recomandat este să dormi 7-9 ore în fiecare noapte) 

- Activitate fizică moderată regulată

- Bea multă apă

- Dietă echilibrată și sănătoasă

Grelina și leptina sunt hormoni care vă ajută să vă țineți apetitul sub control. 

Grelina îți stimulează dorința de a mânca, în timp ce leptina semnalează sațietatea. Un dezechilibru în oricare dintre hormoni poate duce la supraalimentare și la creșterea în greutate. 

Uneori, o stare de sănătate poate duce la un dezechilibru. Dar, de obicei, puteți ajuta la prevenirea unui dezechilibru printr-o dietă bogată în fibre, grăsimi sănătoase și proteine, consumând multă apă, somn, reducerea stresului și activitate fizică moderată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel