Grăsimea corporală excesivă, legată de 40% din cazurile de cancer mamar hormonal-pozitiv. IMC subestimează riscul real de cancer de sân

grasimea corporala - FOTO: Freepik@saleira665
Aproape 40% din cazurile de cancer ar putea fi cauzate de grăsimea corporală, o proporție mult mai mare decât s-a crezut anterior.

Vezi și: Calitatea slabă a somnului, asociată cu îmbătrânirea accelerată a creierului. Duce la îmbătrânirea prematură a acestuia

Cercetările recente din Spania au dezvăluit că aproape 40% din cazurile de cancer mamar hormonal-pozitiv în rândul femeilor aflate la menopauză pot fi legate de grăsimea corporală excesivă, mult mai mult decât estimarea actuală de 1 din 10 cazuri atribuită excesului de greutate. Acest studiu, publicat în Journal of Epidemiology & Community Health, sugerează că impactul real al obezității asupra riscului de cancer mamar a fost probabil subestimat.

IMC, lipsă de acuratețe

În mod tradițional, Indicele de Masă Corporală (IMC) a fost folosit pentru a evalua obezitatea; totuși, cercetătorii susțin că acesta poate să nu reflecte cu acuratețe grăsimea corporală, în special în rândul femeilor în vârstă. IMC nu ia în considerare factori precum vârsta, sexul sau etnia, ceea ce duce la posibile erori în evaluarea riscurilor pentru sănătate.

Pentru a aborda această problemă, studiul a utilizat CUN-BAE (Clínica Universidad de Navarra–Body Adiposity Estimator), o măsură validată a grăsimii corporale care ține cont de vârstă și sex. Cercetătorii au comparat datele IMC cu cele ale CUN-BAE provenind de la 1.033 de femei albe aflate la menopauză diagnosticate cu cancer mamar și 1.143 de femei sănătoase potrivite după vârstă, sex și regiune geografică.

Participanții la studiu și metodologie

Participantele au fost selectate din cadrul studiului multicase-control (MCC)-Spania, care investighează factorii de mediu și genetici asociați cu diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul mamar. Fiecare femeie a oferit informații detaliate despre mai mulți factori de risc, inclusiv:

- Sociodemografice

- Obiceiuri de viață

- Istoricul medical și reproductiv

Obiceiurile alimentare au fost evaluate folosind un chestionar validat cu 140 de întrebări, iar un chestionar auto-administrat a fost folosit pentru a capta consumul obișnuit de alcool între vârstele de 30 și 40 de ani.

Vezi și: Carnea crudă, cantitate ridicată de E.coli. Temperatura la care trebuie gătită

Cancer mamar - FOTO: Freepik@DanaShe

Grăsimea corporală, asociată cu riscul de cancer

Studiul a constatat că IMC-ul mediu al femeilor cu cancer mamar a fost ușor mai mare decât cel al grupului de comparație (puțin peste 27 față de 26). În ceea ce privește grăsimea corporală măsurată prin CUN-BAE, mediile au fost de puțin sub 40% pentru participanții sănătoși și aproape 40,5% pentru cei cu cancer.

Este demn de menționat că un CUN-BAE de 45% sau mai mult a fost asociat cu un risc de peste două ori mai mare de cancer mamar postmenopauzal în comparație cu un CUN-BAE sub 35%. În schimb, nu a fost stabilită o corelație similară utilizând IMC, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Deficitul de Vitamina D, consecințe negative. Care este cantitatea recomandată

Implicații pentru prevenirea cancerului mamar

Cercetătorii au estimat că, în timp ce 23% din cazurile de cancer mamar ar putea fi atribuite grăsimii corporale excesive pe baza IMC, cifra a crescut la 38% atunci când a fost folosit CUN-BAE. În cazul cancerelor hormonale pozitive în mod specific, estimările s-au schimbat de la 20% (IMC) la 42% (CUN-BAE).

Deși studiul nu poate stabili cauzalitatea, cercetătorii subliniază că grăsimea corporală excesivă reprezintă un factor de risc semnificativ pentru cancerul mamar receptor-pozitiv hormonal în rândul femeilor postmenopauzale. Specialiștii recomandă luarea în considerare a unor măsuri mai precise ale grăsimii corporale, cum ar fi CUN-BAE, pentru a evalua mai bine povara cancerului atribuibil obezității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Crossuri externe

pixel