Gastroenterologie și hepatologie clinică, recenzie

Gastroenterologia şi Hepatologia reprezintă, cu siguranţă, cea mai vastă ramură a medicinei interne, arată prof.dr. Anca Trifan, președinta Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, în prefața volumului care detaliază această discipină, apărut la Editura Medicală. Vă prezentăm câteva dintre elementele cheie ale lucrării de specialitate, care îi are drept co-autori și pe profesorii: Cristian și Liana Gheorghe, Dan Dumitrașcu, Mircea Diculescu, Ioan Sporea, Marcel Tanțău și Tudorel Ciurea.

Gastroenterologia și Hepatologia reprezintă, cu siguranță, cea mai vastă ramură a medicinei interne, „cu o dinamică a conceptelor unică, care cuprinde ca parte intrinsecă a sa endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică, investigațiile manometrice, de impedanță, măsurarea presiunii portale și, împarte cu radiologia, explorarea ecografică”, arată prof.dr. Anca Trifan.

Sarcina viitorului gastroenterolog este una dificilă, arată specialistul. El va trebui „să-și însușească cunoștințele de bază, să înțeleagă ariile în care cunoașterea este la acest moment insuficientă, să facă eforturi zilnice pentru a comunica eficient cu pacienții pentru identificarea suferințelor acestora, să integreze datele, să fie capabil să ia decizii corecte asupra urgenței, investigațiilor necesare și suficiente pentru diag- nostic, să stratifice riscurile și să stabilească conduita de tratament și urmărire”.

O lucrare-manual pentru viitorii gastroenterologi

Și asta nu e tot, „În anii de rezidențiat, discipolul trebuie să înțeleagă exact locul fiecărei explorări endoscopice diagnostice și terapeutice, să dobândească îndemânare în efectuarea instrumentării endoscopice și disciplina evaluării corecte a segmentului de tub digestiv investigat. Am enumerat doar câteva din elementele devenirii specialistului în gastroenterologie și hepatologie. Sarcini dificile, adeseori copleșitoare, pentru a căror rezolvare mentorii au menirea să stabilească trasee de dezvoltare, să fixeze borne de evaluare, spații temporale de meditație și relaxare și obligația de a fi prezenți și disponibili pentru susținerea rezidentului în dificultate. Desigur, mentorii trebuie să aibă cunoștințele necesare, dar să fie și modele de comportament etic, uman, și să reprezinte o inspirație pentru tânărul medic. Avem, împreună, mentori și discipoli, obligația să punem bazele unei culturi a calității actului medical, nu doar în endoscopia diagnostică și terapeutică, ci în toate ariile îngrijirii pacientului”, motivează autorul principal scopul lucrării de specialitate.

Volumul de față, inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, face parte din demersurile celor opt autori, toți cadre universitare cu vastă experiență, de a oferi rezidenților, tinerilor medici specialiști, de toate specialitățile, ca mentori, „un material compact, care oferă un start pentru învățarea sau reîmprospătarea noțiunilor de bază necesare pentru practicarea gastroenterologiei. Ne propunem să revizuim periodic acest volum, pentru a oferi o ghidare actuală permanentă a gastroenterologilor”, notează Anca Trifan.

Nevoia de informație certificată

În această mare de informație, cu acces liber sau nu, lucrarea de față centralizează practic ce este mai important în materie de gastroenterologie și hepatologie clinică.

„Acest demers poate părea la prima vedere fără mare semnificație pentru tânărul medic, atât de obișnuit cu informația obținută rapid pe net, cu telefonul inteligent care poate fi folosit în salon, lângă pacient, răspunzând la toate întrebările, chiar și la cele nepuse. Credem că, în aceste condiții de aglomerare informatică, de avalanșă de date necenzurate și de „breaking news" medical, o astfel de carte, scrisă cu responsabilitate de către medici experimentați care știu să cenzureze, să recu- noască esențialul și să-l ofere într-o manieră concisă și didactică, este cu atât mai necesară astăzi”, conchide prof.dr. Anca Trifan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel