Fumatul ”la mâna a treia”: pericolele nebănuite din spatele lui

Și fumatul ”la mâna a treia” dăunează sănătății
Cercetătorii au descoperit că fumatul ”la mâna a treia” este o realitate care dăunează sănătății organismului uman.

Fumatul, pericolele. Studiul unor cercetători de la Universitatea din California arată că fumatul "la mâna a treia" poate deteriora celulele epiteliale din sistemul respirator. Este primul studiu despre efectele directe ale fumatului "la mâna a treia" asupra expresiei genelor la om. Rezultatele studiului au fost publicate în JAMA Network Open, informează sciencedaily.

Fumatul, pericolele: ce este fumatul "la mâna a treia" - THS

Fumatul "la mâna a treia" înseamnă, potrivit sursei citate, reziduurile lăsate în urma fumatului, pe unde trec fumătorii – de la scrumul din scrumieră până la fumul și toxinele care pot ajunge pe haine, păr, piele, mobilier, ceașafuri, mașină etc.

"THS poate reapărea în atmosferă și poate fi inhalat fără voie de către nefumători. (...) Nu a fost studiat pe scară largă, ceea ce poate explica de ce nu există nicio reglementare care să protejeze nefumătorii de aceasta", afirmă, conform sursei citate, Giovanna Pozuelos, primul autor al lucrării de cercetare și un student absolvent al Universității din California.

Fumatul, pericolele: teste

Cercetătorii au obținut probe nazale de la patru nefumători sănătoși care au fost expusi la THS timp de trei ore într-un laborator. Autorii studiului au obținut ARN din probleme luate ca să vadă dacă vreo genă și-a modificat expresia. Analiza ARN a identificat gene care au fost supraexpuse sau subexpuse, mai precis 382 de gene au fost semnificativ supra-exprimate; șapte alte gene au fost sub-exprimate.

"Inhalarea THS pentru doar trei ore a modificat semnificativ expresia genelor in epiteliul nazal al nefumătorilor sănătoși. (...) Este puțin probabil ca o expunere de trei ore la THS să provoace cancer, dar dacă cineva ar trăi într-un apartament sau ar conduce periodic o mașină unde THS este prezent ar putea exista consecințe asupra sănătății", susțin cercetătorii.

Întrucât expresia genelor în epiteliul nazal este similar cu epiteliul bronșic, cercetatorii ai observat că datele lor sunt relevante pentru celulele mai adânci din sistemul respirator. În probele analizate au sesizat că expunerea scurtă la THS a afectat activitatea mitocondrială. THS poate afecta organismul pe cale orală și prin piele. Acest din urmă traseu urmează să fie analizat de cercetători într-un studiu viitor.

Potrivit sursei citate, cercetătorii lucrează cu grupuri din San Diego, California și Cincinnati pentru a studia expunerea pe termen lung la THS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel