Ftalații, chimicalele imposibil de evitat. Cum îi consumăm în fiecare zi

ftalatii - FOTO: Freepik@DCStudio
Ftalații sunt un grup de substanțe chimice utilizate pentru a face materialele plastice mai durabile. Zilnic interacționăm cu ei.

Ftalații sunt sunt adesea numiți plastifianți. Unii ftalați sunt utilizați pentru a ajuta la dizolvarea altor materiale. Ftalații sunt în sute de produse, cum ar fi podele de vinil, uleiuri lubrifiante și produse de îngrijire personală (săpunuri, șampoane, spray-uri de păr).

Unii ftalați sunt în materiale plastice de clorură de polivinil, care sunt folosite pentru a face produse, cum ar fi ambalaje din plastic, furtunuri de grădină și tuburi medicale.

Ftalații, cum suntem expuși

Oamenii sunt expuși la ftalați consumând alimente care s-au aflat în produse care conțin aceste chimicale. Unele expuneri pot apărea din cauza particulelor de ftalați care se regăsesc în aer. Copiii se târăsc și ating multe lucruri, apoi își pun mâinile în gură. Din cauza acestui comportament mână-la-gură, particulele de ftalați din praf ar putea fi un risc mai mare pentru copii decât pentru adulți.

În interiorul corpului unei persoane, ftalații sunt transformați în produși de degradare (metaboliți) care părăsesc rapid corpul în urină.

Vezi și: Dermatita atopică, mai vizibilă când este frig. Cele două condimente care o tratează: Au un puternic efect antiinflamator

Ftalații, cum afectează sănătatea oamenilor

Unele tipuri de ftalați au afectat sistemul reproducător la animale. Efectele asupra sănătății umane ale expunerii la niveluri scăzute de ftalați nu sunt la fel de clare. Mai multe studii de cercetare sunt necesare pentru a evalua efectele asupra sănătății umane în urma expunerii la ftalați.

Prin măsurarea metaboliților ftalați în urină, oamenii de știință pot estima cantitatea de ftalați care se regăsesc în organism. Oamenii de știință de la CDC au măsurat 13 metaboliți ftalați în urină la 2.636 sau mai multe persoane cu vârsta de 6 ani și mai mult care au luat parte la Ancheta națională de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) în perioada 2003-2004.

Cercetătorii CDC au descoperit niveluri măsurabile ale multor metaboliți ftalați în populația generală. Această constatare indică faptul că expunerea la ftalat este larg răspândită în populația SUA.

Femeile adulte au niveluri mai ridicate de metaboliți măsurați în urină decât bărbații pentru acei ftalați care sunt utilizați în săpunuri, geluri de duș, șampoane, produse cosmetice și produse similare de îngrijire personală.

Identificarea unei cantități detectabile de metaboliți ftalați în urină nu înseamnă că nivelurile vor provoca efecte dăunătoare asupra sănătății. Studiile de biomonitorizare măsoară nivelurile de substanțe chimice, cum ar fi metaboliții ftalați, pe care oamenii le au în corpul lor. Nivelurile care nu sunt susceptibile de a provoca daune se numesc valori de referință, notează CDC.

Vezi și: 6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească în sezonul rece. Te feresc de răceală și întăresc sistemul imunitar

Ftalații, unde îi găsim

Probabil ați auzit că ftalații sunt frecvent găsiți în recipiente din plastic pentru alimente și băuturi, dar se pare că prezența lor se extinde mult dincolo de asta. Utilizarea lor este atât de răspândită încât sunt aproape imposibil de evitat în întregime. Într-adevăr, 95% dintre noi au niveluri detectabile de ftalați în urină.

Veți găsi ftalați în parfum, spray de păr, deodorant, aproape orice parfum (de la șampon la odorizante la detergent de rufe), lac de unghii, insectifug, mochete, podele din vinil, învelișul de pe fire și cabluri, perdele de duș, pelerine de ploaie, jucării din plastic și volanul mașinii, tabloul de bord și schimbătorul de viteze al mașinii.  De fapt, cercetătorii spun că atunci când mirosiți "mașină nouă", mirosiți ftalați.

Ftalații se găsesc și în mâncarea și apa noastră. Ele sunt în produse lactate, eventual din tuburile de plastic folosite pentru a mulge vacile. Ftalații se regăsesc în carne, arată Huffington Post.

Vezi și: Aminoacizii esențiali, sprijin pentru sistemul nervos. În ce alimente îi regăsim

Care sunt efectele ftalaților

Ca urmare a acestei omniprezențe, cu toții ingerăm, inhalăm și absorbim prin piele o încărcătură semnificativă de ftalați care se mișcă rapid în sângele nostru.

Deci, de ce este acest lucru înfricoșător? Ei bine, dacă întrebați Consiliul American de Chimie, un grup de lobby pentru producătorii de ftalați, ftalații sunt complet siguri și "printre cele mai bine studiate familii de compuși din lume". Dar ce arată unele dintre aceste studii?

Efectul ftalaților, în special asupra dezvoltării reproductive masculine, a fost observat încă din anii 1940, iar ftalații sunt acum cunoscuți ca fiind "perturbatori endocrini". Deci, ce înseamnă asta?

Hormonii sunt mesageri chimici care călătoresc pe tot corpul coordonând procese complexe precum creșterea, metabolismul și fertilitatea. Ele pot influența funcţia sistemului imunitar şi chiar pot modifica comportamentul. Ca răspuns la un semnal de la creier, hormonii sunt secretați direct în sânge de glandele care le produc și le stochează. Aceste glande alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de sistemul endocrin.

Substanțele chimice care interferează cu funcția hormonilor sunt, prin urmare, cunoscute sub numele de perturbatori endocrini.

Ftalații sunt considerați a imita și deplasa hormonii și a întrerupe producția lor. Acest lucru poate avea o serie de efecte neplăcute.

Vezi și: A crezut că are hemoroizi, dar era cancer colorectal în stadiul IV. Pacient, lecție pentru toți: Aveam metastaze în plămâni. Întotdeauna voi avea cancer, dar trăiesc viața la maxim

Câteva exemple:

În 2009, un mic studiu taiwanez pe oameni a arătat că ftalații trecuți de la mamă la făt prin placentă afectează bebelușii de sex feminin, uneori ducând la o dezvoltare sexuală anormală.

- Băieții care sunt expuși la niveluri mai ridicate de anumite tipuri de ftalați în uter pot prezenta un comportament mai puțin masculin (măsurat prin jocul cu camioanele și luptele de joacă) decât băieții care sunt expuși la niveluri mai scăzute.

- S-a constatat că femeile însărcinate expuse la ftalați la locul de muncă sunt de două până la trei ori mai susceptibile de a naște băieți cu defectul de naștere reproductivă cunoscut sub numele de hipospadias.

- Un studiu din 2009 a stabilit că expunerea la ftalat s-a corelat cu dezvoltarea prematură a sânilor la tinerele fete taiwaneze, mai notează Huffington Post. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel