Fibroza chistică: câinii pot detecta bacteriile care provoacă infecții pulmonare

Cainii ajută la menținerea unei stări de sănătate mai bune
Câinii pot fi antrenați să detecteze concentrații ultra-scăzute de bacterii care provoacă infecții pulmonare la pacienții cu fibroză chistică, susține un studiu.

Fibroza chistică, câinii. Într-un studiu realizat de Imperial College London, Marea Britanie, cercetătorii au descoperit cum câinii special antrenați au putut detecta concentrații ultra-scăzute de Pseudomonas aeruginosa, cea mai frecventă cauză de infecție pulmonară la persoanele cu fibroză chistică.

Patrupezii au fost capabili să facă diferența dintre bacterie și alți agenți patogeni, doar din miros. Conform cercetătorilor, câinii instruiți se pot dovedi în cele din urmă mai sensibili sau mai accesibili decât tehnologiile existente pentru screening. 

Fibroza chistică, câinii: mai accesibili decât tehnologia?

"Tehnologia avansată de detectare a infecțiilor, de exemplu în respirație, s-a dovedit dificilă până acum. Antrenarea cu succes a câinilor pe probe de cultură va fi folosită acum ca bază pentru testarea eșantioanelor direct de pacient. (...) Persoanele cu fibroză chistică ar putea în cele din urmă să își monitorizeze infecțiile pulmonare de la domiciliu, trimițând probe pentru câini să verifice", susține unul dintre autorii studiului, profesoara Jane Davies de la Institutul Național al Inimii și Plămânului de la Imperial College London, citată de medicalxpress.

Potrivit cercetătorilor, câinii special instruiți se pot dovedi mai accesibili decât tehnologiile existente pentru depistarea infecțiilor căilor respiratorii la pacienții cu fibroză chistică.

În studiu, câinii au fost antrenați să recunoască probele care conțin Pseudomonas. Apoi le-au fost prezentate probe care conțin Pseudomonas aeruginosa, alte bacterii de cultură sau lichid steril într-o secvență aleatoare. La testele cu probe de Pseudomonas versus alte bacterii familiare câinilor, cercetătorii au înregistrat o sensibilitate medie de 94,2% și o specificitate de 98,5%. Câinii au putut chiar să detecteze probe puternic diluate de Pseudomonas, precum și probe în care bacteria a fost amestecată cu alți atogeni (cu sensibilitate mai mare de 93% și respectiv 86%).

"Concluziile acestui prim studiu mondial ... sunt încă un indicator al contribuției lor remarcabile la salvarea de vieți umane", susține doctorul Claire Guest, director executiv și co-fondator al programului care instruiește câinii.

Fibroza chistică, câinii: despre infecțiile bacteriene

Infecțiile bacteriene sunt o cauză majoră a afectării pulmonare la persoanele cu fibroză chistică. Potrivit sursei citate, Pseudomonas aeruginosa este cea mai răspândită dintre aceste infecții, infectând cronic aproximativ 60% din 10.000 de pacienți CF din Marea Britanie.

Infecția poate fi tratată cu antibiotice, dar se repetă frecvent și dezvoltă rezistență la antibiotice. Pseudomonas cronică este strâns legată de declinul funcției pulmonare mai rapid și de mortalitatea anterioară. "Pseudomonas este o afecțiune care afectează mii de oameni în fiecare an doar în Marea Britanie. (...) Rezultatele sunt doar un motiv pentru care câinii nu încetează să mă uimească. Ei au un simț al mirosului extrem de sensibil, loialitatea improprie față de proprietarii lor și capacitatea de a restabili speranța pentru mulți", adaugă Claire Guest.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel