Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Fertilizarea in vitro este cea mai eficientă formă de tehnologie de reproducere asistată. Procedura poate fi realizată folosind ovulele și sperma unui cuplu. Fertilizarea in vitro poate implica ovule, spermă sau embrioni de la un donator cunoscut sau anonim. În unele cazuri, se poate folosi un purtător gestațional - o persoană căreia i se implantează un embrion în uter.
În timpul fertilizării in vitro, ovulele mature sunt colectate (prelevate) din ovare și fertilizate de spermatozoizi în laborator. Apoi, ovulul (embrionul) sau ovulele (embrionii) fertilizate sunt transferate în uter. Un ciclu complet de FIV durează aproximativ trei săptămâni. Uneori, aceste etape sunt împărțite în părți diferite și procesul poate dura mai mult.
Șansele de a avea un copil sănătos folosind FIV depind de mulți factori, cum ar fi vârsta dumneavoastră și cauza infertilității. În plus, FIV poate necesita timp, poate fi costisitoare și invazivă. Dacă mai mult de un embrion este transferat în uter, FIV poate avea ca rezultat o sarcină cu mai mult de un făt (sarcină multiplă).
Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie a explicat în exclusivitate la DC Medical care sunt riscurile fertilizării in vitro.
”În cazul fertilizării in vitro se pot efectua unele teste genetice chiar înainte de a se implanta embrionul pentru a vedea dacă care are materialul genetic cel mai bun. Testele genetice sunt recomandate mai des în cazul sarcinilor obținute prin fertilizare in vitro, deoarece în tot procesul acesta de obținere a sarcinii sunt mai multe șanse să apară unele malformații, unele defecte genetice.
Sarcinile obținute prin fertilizare in vitro sunt considerate sarcini cu risc crescut. Și vârsta partenerilor este mai înaintată, aceasta fiind una din cauzele pentru care au ajuns la fertilizare in vitro. Este un cumul de factori”, a explicat dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie în exclusivitate la DC Medical.
- Nașteri multiple. FIV crește riscul de nașteri multiple dacă mai mulți embrioni sunt transferați în uterul dumneavoastră. O sarcină cu mai mulți fetuși prezintă un risc mai mare de travaliu prematur și greutate mică la naștere decât o sarcină cu un singur făt.
- Naștere prematură și greutate mică la naștere. Cercetările sugerează că FIV crește ușor riscul ca bebelușul să se nască prematur sau cu o greutate mică la naștere.
- Sindromul de hiperstimulare ovariană. Utilizarea medicamentelor injectabile pentru fertilitate, cum ar fi gonadotropina corionică umană (HCG), pentru a induce ovulația poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariană, în care ovarele dumneavoastră devin umflate și dureroase.
Simptomele durează de obicei o săptămână și includ dureri abdominale ușoare, balonare, greață, vărsături și diaree. Cu toate acestea, dacă rămâi însărcinată, simptomele pot dura mai multe săptămâni. Rareori, este posibil să dezvoltați o formă mai severă de sindrom de hiperstimulare ovariană care poate provoca, de asemenea, o creștere rapidă în greutate și dificultăți de respirație.
- Avort spontan. Rata de avort spontan pentru femeile care concep folosind FIV cu embrioni proaspeți este similară cu cea a femeilor care concep pe cale naturală - aproximativ 15% până la 25% - dar rata crește odată cu vârsta maternă.
- Complicații ale procedurii de recuperare a ovulelor. Utilizarea unui ac de aspirație pentru a colecta ovule ar putea provoca eventual sângerări, infecții sau leziuni ale intestinului, vezicii urinare sau ale unui vas de sânge. Riscurile sunt, de asemenea, asociate cu sedarea și cu anestezia generală, dacă se utilizează.
- Sarcina ectopică. Aproximativ 2% până la 5% dintre femeile care folosesc FIV vor avea o sarcină ectopică - atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, de obicei într-o trompă uterină. Oul fertilizat nu poate supraviețui în afara uterului și nu există nicio modalitate de a continua sarcina.
- Malformații congenitale. Vârsta mamei este principalul factor de risc în apariția malformațiilor congenitale, indiferent de modul în care este conceput copilul. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă bebelușii concepuți cu ajutorul FIV ar putea avea un risc crescut de anumite malformații congenitale.
- Cancer. Deși unele studii timpurii au sugerat că ar putea exista o legătură între anumite medicamente utilizate pentru a stimula creșterea ovulelor și dezvoltarea unui anumit tip de tumoare ovariană, studii mai recente nu susțin aceste constatări. Nu pare să existe un risc semnificativ crescut de cancer de sân, endometrial, cervical sau ovarian după FIV.
- Stres. Utilizarea FIV poate fi epuizantă din punct de vedere financiar, fizic și emoțional. Sprijinul din partea consilierilor, a familiei și a prietenilor vă poate ajuta pe dumneavoastră și pe partenerul dumneavoastră să treceți prin suișurile și coborâșurile tratamentului pentru infertilitate, mai notează Mayo Clinic.
Vezi mai multe în VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...