Fertilizarea in vitro: Ciclul FIV cu stimulare ovariana

Foto: Pexels @Martin Lopez
Infertilitatea este una dintre cele mai importante probleme ale ultimelor decenii, afectând din ce în ce mai multe persoane.

Din fericire, avansurile științei au permis dezvoltarea tehnologiei de fertilizare in vitro, aceasta constituind o ultimă soluție pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea. Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre ciclul FIV cu stimulare ovariana.

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere asistată menită să vină în ajutorul cuplurilor pentru care alte metode de stimulare a fertilității (de exemplu, stimularea medicamentoasă sau inseminarea intrauterină) nu au dat roade. Procedura presupune recoltarea ovulului, fertilizarea acestuia în afara organismului și implantarea embrionului la nivel uterin.

Care sunt etapele fertilizarii in vitro?

Fertilizarea in vitro presupune o succesiune de etape laborioase în drumul spre conceperea unui copil: stimularea ovariană, recoltarea ovulelor, recoltarea spermei, fertilizarea propriu-zisă și transferul embrionului.

Stimularea ovariană

În cadrul unui ciclu menstrual normal, ovarul produce în fiecare lună câte un ovul. Pentru a stimula ovarul să producă mai multe ovule, la începutul procedurii de fertilizare in vitro se administreaza medicamente hormonale de sinteza. Este nevoie de producerea mai multor ovule deoarece este posibil ca o parte din ele să nu poată fi fertilizate sau să nu se dezvolte normal după fertilizare.

După inițierea stimulării ovariene, se așteaptă o perioada de 1-2 săptămâni înainte de recoltare. În acest timp, doctorul va efectua ecografii transvaginale și analize de sânge pentru a monitoriza evoluția ovulelor.

Recoltarea ovulelor

Recoltarea ovulelor se face la aproximativ 34-36 de ore de la ultima injecție. În timpul recoltării se vor administra medicamente sedative și pentru durere. Recoltarea propriu-zisa se face prin aspirație transvaginală ghidată ecografic și durează aproximativ 20 de minute. După recoltarea ovulelor pot apărea simptome precum crampe abdominale sau o senzație de presiune.

Ovulele recoltate sunt plasate într-un mediu de cultura lichid și ulterior sunt incubate.

Recoltarea spermei

În general, recoltarea spermei se face prin masturbare, însă în anumite situații poate fi necesară recoltarea prin aspirație testiculară.

Fertilizarea

Fertilizarea se poate face prin incubare sau prin injectarea spermatozoidului direct în ovulul matur. După fertilizare, embrionul este păstrat la incubator câteva zile pentru a se dezvolta până la un anumit stadiu. Înainte de implantare pot fi efectuate teste pentru a identifica posibile boli genetice.

Transferul

Procedura de transfer este în general nedureroasă, însă pot fi resimțite crampe ușoare. Pentru a evita disconfortul, se poate administra un sedativ ușor. Transferul se face prin intermediul unui cateter care este introdus prin vagin și colul uterin până la nivelul uterului. Reușita procedurii se confirmă prin analize de sânge la aproximativ 12-14 zile de la recoltarea ovulelor.

În concluzie, fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere asistată, formată din mai multe etape succesive. Dacă și tu te confrunți cu infertilitatea, nu ezita să întrebi medicul ginecolog despre posibilitatea apelării la fertilizarea in vitro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel