FDA aprobă un nou medicament pentru hipertensiunea arterială pulmonară. Cât va costa un flacon

hipertensiunea arteriala pulmonara - FOTO: Freepik@zinkevych
FDA aprobă un nou medicament pentru hipertensiunea arterială pulmonară. Tratamentul reduce complicațiile mortale asociate cu boala.

Merck, un gigant farmaceutic, a obținut aprobarea pentru Winrevair, marcând un pas semnificativ în lupta împotriva unei boli care afectează aproximativ 40.000 de persoane în Statele Unite. Acest medicament, rezultat al achiziției companiei Acceleron Pharma în valoare de 11,5 miliarde de dolari, se anunță a fi un potențial blockbuster în portofoliul Merck.

Cu o eficacitate dovedită în studiile clinice și un preț de listă de 14.000 de dolari pe flacon, Winrevair oferă o nouă opțiune terapeutică pentru pacienții cu PAH, cu speranța de a îmbunătăți calitatea vieții și de a reduce riscul de complicații mortale asociate cu această boală, trasmite Reuters.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat marți tratamentul Merck pentru adulți cu hipertensiune arterială cauzată de constricția arterelor pulmonare, adăugând astfel încă un potențial medicament blockbuster în portofoliul gigantului farmaceutic.

Vezi și: Colica renală, urgență medicală. Dr. George Burlacu: Este simptomul care ne îngrijorează

Ce presupune terapia

Terapia, denumită Winrevair, este aprobată pentru tratarea hipertensiunii arteriale pulmonare (PAH), care afectează aproximativ 40.000 de persoane în Statele Unite.

"Așteptăm cu nerăbdare să facem o diferență semnificativă pentru acești pacienți care suferă de o boală în care mortalitatea la cinci ani este de 43%," a declarat Jannie Oosthuizen, președintele diviziei de Sănătate Umană a Merck, pentru Reuters.

Winrevair va avea un preț de listă de 14.000 de dolari pe flacon, a spus Oosthuizen. Conform datelor din studiile companiei, cei mai mulți pacienți vor folosi un singur flacon la fiecare trei săptămâni, ceea ce ar echivala cu 238.000 de dolari pe an.

Producătorul de medicamente se așteaptă să poată aduce medicamentul pe piață până la sfârșitul lunii aprilie. Merck a primit drepturile asupra Winrevair ca parte a achiziției de 11,5 miliarde de dolari a companiei Acceleron Pharma în 2021.

Compania și-a consolidat portofoliul de medicamente pentru afecțiuni cardiovasculare ca parte a strategiei sale de contracarare a posibilelor scăderi ale vânzărilor de pe urma tratamentului său pentru cancer Keytruda, cel mai bine vândut medicament din lume, de biosimilare în deceniul următor.

Vezi și: Dispozitivul care încetinește progresia cancerului pulmonar. Oprește extinderea metastazelor către creier

Winrevair, cunoscut chimic sub numele de sotatercept, devine primul tratament care obține aprobarea FDA din clasa sa de medicamente, care vizează un tip de proteină numită activin care duce la niveluri mai ridicate ale unui hormon stimulator de foliculi asociat cu boala.

PAH este cauzată de constricția arterelor din plămâni, conducând la tensiune arterială ridicată și simptome precum dificultăți de respirație, dureri în piept și amețeli. Hipertensiunea arterială face, de asemenea, inima să lucreze mai greu pentru a pompa sânge, determinând în cele din urmă insuficiența cardiacă.

"Vedem sotaterceptul având un lansare inițială puternică și devenind rapid parte a standardului de îngrijire pentru pacienții eligibili cu PAH," a scris analistul J.P. Morgan, Chris Schott.

Schott estimează că terapia va atinge vânzări maxime de aproximativ 5 miliarde de dolari până în 2030. Aprobarea pentru medicamentul Merck s-a bazat pe un studiu de fază finală de 24 de săptămâni desfășurat pe 323 de pacienți cu PAH.

În studiu, pacienții tratați cu medicamentul au arătat o îmbunătățire semnificativă a capacității de exercițiu, crescând distanța pe care au putut să o parcurgă în 6 minute cu 40,8 metri, în comparație cu placebo-ul.

Vezi și: Dispozitivul care încetinește progresia cancerului pulmonar. Oprește extinderea metastazelor către creier

Ce este hipertensiunea arterială pulmonară

Hipertensiunea pulmonară este un tip de tensiune arterială crescută care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii. În cadrul acestei afecțiuni, vasele de sânge din plămâni sunt înguste, blocate sau distruse.

Leziunile încetinesc circulația sângelui prin plămâni. Presiunea sângelui în arterele pulmonare crește. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele prin plămâni. Efortul suplimentar în cele din urmă determină mușchiul inimii să devină slab și să cedeze.

La unele persoane, hipertensiunea pulmonară se agravează încet și poate fi periculoasă pentru viață. Nu există vindecare pentru hipertensiunea pulmonară. Dar sunt disponibile tratamente pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine, să trăiți mai mult și să vă îmbunătățiți calitatea vieții, potrivit Mayo Clinic.

Hipertensiunea arterială pulmonară, simptome

Plămân - FOTO: Freepik@AdilMehmood

Simptomele hipertensiunii pulmonare se dezvoltă încet. Este posibil să nu le observați luni sau chiar ani de zile. Simptomele se agravează pe măsură ce boala progresează.

Simptomele hipertensiunii pulmonare includ:

- Dificultăți de respirație, mai întâi în timpul exercițiilor fizice și, în cele din urmă, în repaus.

- Culoarea pielii albastră sau gri din cauza nivelurilor scăzute de oxigen. În funcție de culoarea pielii, aceste schimbări pot fi mai greu sau mai ușor de observat.

- Presiune sau durere în piept.

- Ameeală sau leșin.

- Puls rapid sau bătăi puternice ale inimii.

- Oboseală.

- Umflarea în zona gleznelor, picioarelor și abdomenului.

Dificultățile de respirație sunt cel mai frecvent simptom al hipertensiunii pulmonare. Dar poate fi cauzată și de alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul.

Vezi și: 4 alimente pe care le putem mânca zilnic, fără nicio restricție. Ligia Pop: Se pot mânca în neștire

Hipertensiunea arterială pulmonară, factori de risc

Hipertensiunea pulmonară este de obicei diagnosticată la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Înaintarea în vârstă poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune pulmonară de Grup 1, numită hipertensiune arterială pulmonară (PAH). PAH din cauza unei cauze necunoscute este mai frecventă la adulții mai tineri.

Hipertensiunea arterială pulmonară, complicații

Complicațiile potențiale ale hipertensiunii pulmonare includ:

Mărirea inimii și insuficiența cardiacă a partea dreaptă. Această afecțiune determină mărirea camerei inferioare drepte a inimii. Această cameră trebuie să pompeze mai puternic decât de obicei pentru a împinge sângele prin arterele pulmonare înguste sau blocate.

Ca rezultat, pereții inimii se îngroașă. Camera inferioară dreaptă a inimii se întinde pentru a crește cantitatea de sânge pe care o poate ține. Aceste schimbări creează o presiune suplimentară asupra inimii și, în cele din urmă, camera inferioară dreaptă a inimii cedează.

Cheaguri de sânge. A avea hipertensiune pulmonară crește riscul de cheaguri de sânge în arterele mici din plămâni.

Bătăi neregulate ale inimii. Hipertensiunea pulmonară poate cauza modificări ale bătăilor inimii, numite aritmii, care pot fi periculoase pentru viață.

Sângerare în plămâni. Hipertensiunea pulmonară poate duce la sângerare în plămâni, care poate fi periculoasă pentru viață și poate provoca tuse cu sânge.

Complicații în timpul sarcinii. Hipertensiunea pulmonară poate fi periculoasă pentru viață atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel