Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Enterovirusurile, legate de apariția diabetului de tip 1. Pericolul infecțiilor din copilărie
11 sep, 00:00
Infecțiile date de enterovirusurile Coxsackie B sunt obișnuite, cu de obicei destul de puține simptome, pe care copiii le fac destul de des. Cercetătorii cred însă că acestea sunt legate de debutul diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 este o boală în care celulele beta producătoare de insulină sunt distruse.

Enterovirusurile provoacă, de obicei, infecții virale cu destul de puține simptome. Dar mai multe cercetări au lansat ipoteza că infecțiile date de o anumită familie de enterovirusuri - Coxsackie B – ar putea fi legate de debutul diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 este o afecțiune în care celulele beta producătoare de insulină pancreatică sunt distruse, și boala este mai frecventă în Finlanda decât în orice altă parte a lumii. Un nou studiu realizat de Universitățile Turku și Tampere din Finlanda susține legătura dintre infecțiile enterovirale și diabetul de tip 1.

Scopul noului studiu („Coxsackievirus B Persistence Modifies the Proteome and the Secretome of Pancreatic Ductal Cells", publicat pe 29 iulie2019 în jurnalul iScience) realizat de echipele de cercetare conduse de profesorul Riitta Lahesmaa de la Turku Bioscience Centre și profesor Heikki Hyöty de la Universitatea Tampere a fost acela de a înțelege mecanismele care controlează dezvoltarea infecției enterovirale cronice în pancreas. Studiul a urmărit, de asemenea, crearea unei imagini cuprinzătoare asupra modificărilor cauzate de infecția enterovirală care ar putea avea efecte adverse asupra sănătății.

Virusurile Coxsackie B, vinovate

Grupul de virusuri Coxsackie B (CVB) se numără printre acele enterovirusuri care duc cel mai frecvent la contacte cu sistemul de îngrijire a sănătății și determină, de exemplu, boli precum meningită, encefalită, miocardită, afecțiunea mână-picior-gură, pancreatită și hepatită (Tapparel et al. , 2013).

Copiii mici prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli grave date de CVB, iar infecția la nou-născuți poate duce la infecții sistemice care le pun viața în pericol. Infecțiile cu CVB sunt de obicei acute, iar sistemul imunitar al gazdei elimină virusul în câteva zile sau săptămâni. Cu toate acestea, CVB-urile pot stabili și infecții cronice (persistente), care au fost asociate cu boli cronice, inclusiv diabetul de tip 1 (T1D) și cardiomiopatie dilatativa (Nurminen și colab., 2012, Massilamany și colab., 2014, Hyoty, 2016), notează cercetătorii finlandezi în introducerea studiului lor.

Virusurile Coxsackie B sunt mici, care nu sunt învelite, iar genomul lor de ARN monocatenar cu sens pozitiv se află în interiorul capsidei proteice icosaedrice. Există șase serotipuri CVB diferite (CVB 1–6) care pot fi separate unele de altele pe baza proprietăților antigenice și genetice ale acestora.
În studiul de față, infecțiile persistente au fost stabilite prin utilizarea a două tulpini distincte de CVB 1, care au fost asociat anterior cu diabetul de tip 1 în studii epidemiologice, fără însă a fi stabilit mecanismul prin care infecția duce la debutul bolii cronice.

În studiu, metode proteomice de ultimă oră au fost utilizate pentru a măsura modul în care infecția influențează expresia și secreția de mii de proteine diferite în modelele celulare de infecție enterovirală pancreatică cronică.

După ce au persistat aproape un an, infecțiile enterovirale cronice au modificat expresia celulară a numeroase proteine care sunt cheie pentru funcțiile celulare, cum ar fi proteinele care reglează metabolismul energetic. Infecțiile au provocat, de asemenea, modificări ale secreției mai multor proteine.

Cum sunt distruse celulele care produc insulina

„De exemplu, nivelurile de proteine din calea secretorie reglementată care participă la secreția de hormoni, cum ar fi insulina din celulele beta, au scăzut odată cu infecția cronică. Infecțiile au afectat în mod clar și nivelul altor proteine care sunt implicate în funcția și supraviețuirea celulelor beta", spune dr. Niina Lietzén de la Turku Bioscience Center.

„Interesant este că infecțiile cronice care au fost dezvoltate prin utilizarea a două tulpini de virus diferite au declanșat răspunsuri parțial foarte diferite. De exemplu, au fost descoperite diferențe majore în activarea răspunsurilor imune între aceste două modele. Acest lucru indică faptul că virușii au diferite tipuri de abilități de a manipula sistemele de apărare celulară ", a adăugat Hyöty.

Publicat în jurnalul iScience, studiul a dezvăluit mai multe mecanisme prin care infecțiile enterovirale cronice pot afecta funcționarea pancreasului și, într-un final, dezvoltarea diabetului de tip 1.


Ştiri Recomandate

Regizorul Ducu Darie, în spital, în stare gravă
Intervenție complicată: procedură minim invazivă, la un pacient cu traumă oculară
Operație de transplant
EXCLUSIV
Nou tip de transplant de celule stem. Un român salvează pacienții fără donator compatibil EXCLUSIV
Epidemie de listerioză, Spania: trei morți și sute de persoane infectate (OMS)
Investiții de aproape un milion de euro, pentru aparatură ultramodernă în ortopedie
Legătura dintre apnee și cancer: Studiu
Decizii, stomac gol: de ce nu e bine să iei hotărâri importante când ți-e foame
Longevitate, acte oficiale: cât a trăit cel mai bătrân om
De ce au cerut autoritățile din Vietnam să nu se mai consume carne de câine
Rod Stewart, vindecat de cancer după o luptă de doi ani
Bacteria Clostridium difficile umple spitalele din Hunedoara
Sezonul gripal. Care sunt persoanele cu cel mai mare risc de complicaţii periculoase
Țigări electronice, tutun. Ce măsură a anunțat guvernatorul statului New York
Vitamina B, cancer pulmonar: riscurile consumului în doze mari de B6 și B12
Alimente expirate la un târg din Braşov. Pericol pentru sănătatea consumatorilor
Nutriționistul te învață cum să slăbești multe kilograme
EXCLUSIV
Fructul care promite tinereţe fără bătrâneţe de peste 100 de ani
Campanie informativă de Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului
Creier, cancer: 5 beneficii ale consumului de mere
Sezonul gripal a început. Primul copil decedat
Antrenamentul care măreşte abilităţile cognitive
Mihaela Bilic: Cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc
EXCLUSIV
Dr Anca Hâncu: jumătate dintre români au nevoie de nutriționist. EXCLUSIV
Eliminarea prețului de referință la generice, MILIARDE de euro economie și ACCES mult mai mare la terapii
Gareth Thomas, fost căpitan al echipei galeze de rugby: Trăiesc cu HIV. Am fost șantajat
Zona zoster, simptome şi diagnostic. Ce trebuie să știi
Bărbat cu arsuri, transportat cu un elicopter SMURD din Alba la București
Genunchi, tratamentul injectabil care ar putea întineri cartilajul deteriorat în teste
Mitul celor 8 ore de somn, dărâmat. Cât trebuie să doarmă femeile în funcție de vârstă
Rămășițe a peste 2.200 de fetuși, descoperire macabră în casa unui medic din Illinois
Varicele, legate de înălțimea pe care o ai. Când crește riscul
Comentarii