Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Enterovirusurile, legate de apariția diabetului de tip 1. Pericolul infecțiilor din copilărie
11 sep 2019 / 00:00
Infecțiile date de enterovirusurile Coxsackie B sunt obișnuite, cu de obicei destul de puține simptome, pe care copiii le fac destul de des. Cercetătorii cred însă că acestea sunt legate de debutul diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 este o boală în care celulele beta producătoare de insulină sunt distruse.

Enterovirusurile provoacă, de obicei, infecții virale cu destul de puține simptome. Dar mai multe cercetări au lansat ipoteza că infecțiile date de o anumită familie de enterovirusuri - Coxsackie B – ar putea fi legate de debutul diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 este o afecțiune în care celulele beta producătoare de insulină pancreatică sunt distruse, și boala este mai frecventă în Finlanda decât în orice altă parte a lumii. Un nou studiu realizat de Universitățile Turku și Tampere din Finlanda susține legătura dintre infecțiile enterovirale și diabetul de tip 1.

Scopul noului studiu („Coxsackievirus B Persistence Modifies the Proteome and the Secretome of Pancreatic Ductal Cells", publicat pe 29 iulie2019 în jurnalul iScience) realizat de echipele de cercetare conduse de profesorul Riitta Lahesmaa de la Turku Bioscience Centre și profesor Heikki Hyöty de la Universitatea Tampere a fost acela de a înțelege mecanismele care controlează dezvoltarea infecției enterovirale cronice în pancreas. Studiul a urmărit, de asemenea, crearea unei imagini cuprinzătoare asupra modificărilor cauzate de infecția enterovirală care ar putea avea efecte adverse asupra sănătății.

Virusurile Coxsackie B, vinovate

Grupul de virusuri Coxsackie B (CVB) se numără printre acele enterovirusuri care duc cel mai frecvent la contacte cu sistemul de îngrijire a sănătății și determină, de exemplu, boli precum meningită, encefalită, miocardită, afecțiunea mână-picior-gură, pancreatită și hepatită (Tapparel et al. , 2013).

Copiii mici prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli grave date de CVB, iar infecția la nou-născuți poate duce la infecții sistemice care le pun viața în pericol. Infecțiile cu CVB sunt de obicei acute, iar sistemul imunitar al gazdei elimină virusul în câteva zile sau săptămâni. Cu toate acestea, CVB-urile pot stabili și infecții cronice (persistente), care au fost asociate cu boli cronice, inclusiv diabetul de tip 1 (T1D) și cardiomiopatie dilatativa (Nurminen și colab., 2012, Massilamany și colab., 2014, Hyoty, 2016), notează cercetătorii finlandezi în introducerea studiului lor.

Virusurile Coxsackie B sunt mici, care nu sunt învelite, iar genomul lor de ARN monocatenar cu sens pozitiv se află în interiorul capsidei proteice icosaedrice. Există șase serotipuri CVB diferite (CVB 1–6) care pot fi separate unele de altele pe baza proprietăților antigenice și genetice ale acestora.
În studiul de față, infecțiile persistente au fost stabilite prin utilizarea a două tulpini distincte de CVB 1, care au fost asociat anterior cu diabetul de tip 1 în studii epidemiologice, fără însă a fi stabilit mecanismul prin care infecția duce la debutul bolii cronice.

În studiu, metode proteomice de ultimă oră au fost utilizate pentru a măsura modul în care infecția influențează expresia și secreția de mii de proteine diferite în modelele celulare de infecție enterovirală pancreatică cronică.

După ce au persistat aproape un an, infecțiile enterovirale cronice au modificat expresia celulară a numeroase proteine care sunt cheie pentru funcțiile celulare, cum ar fi proteinele care reglează metabolismul energetic. Infecțiile au provocat, de asemenea, modificări ale secreției mai multor proteine.

Cum sunt distruse celulele care produc insulina

„De exemplu, nivelurile de proteine din calea secretorie reglementată care participă la secreția de hormoni, cum ar fi insulina din celulele beta, au scăzut odată cu infecția cronică. Infecțiile au afectat în mod clar și nivelul altor proteine care sunt implicate în funcția și supraviețuirea celulelor beta", spune dr. Niina Lietzén de la Turku Bioscience Center.

„Interesant este că infecțiile cronice care au fost dezvoltate prin utilizarea a două tulpini de virus diferite au declanșat răspunsuri parțial foarte diferite. De exemplu, au fost descoperite diferențe majore în activarea răspunsurilor imune între aceste două modele. Acest lucru indică faptul că virușii au diferite tipuri de abilități de a manipula sistemele de apărare celulară ", a adăugat Hyöty.

Publicat în jurnalul iScience, studiul a dezvăluit mai multe mecanisme prin care infecțiile enterovirale cronice pot afecta funcționarea pancreasului și, într-un final, dezvoltarea diabetului de tip 1.


Ştiri Recomandate

Noul coronavirus din China, contagios și în perioada de incubație
Litiul ar putea opri evoluția bolii Alzheimer
Coronavirus. Măștile medicale, obligatorii pentru cea mai populată regiune a Chinei
Se redeschid școlile din București unde dezinfecția a periclitat sănătatea elevilor
Epidemia de coronavirus amână deschiderea școlilor și grădinițelor din Beijing
Laborator în Wuhan cu cei mai periculoși patogeni din lume. Avertismentele experților SUA
Tulpina noului coronavirus, izolată, susțin cercetători chinezi
Noul coronavirus din China aduce interdicții la comerțul cu animale sălbatice
Coronavirusul închide parcul de distracții Disneyland din Hong Kong
Coronavirus, măsuri în China: al doilea mare oraș suspendă transportul pe distanțe lungi
Coronavirusul din China: 54 de morți, alte 323 de persoane infectate
Tulburarea de utilizare a opioidelor produce schimbări permanente în creier
Terapia cancerului: efectele, influențate de genetică
Primele cazuri de coronavirus din Europa. Măsurile autorităților franceze
Atenționare MAE privind coronavirusul și călătoriile în China, Hong Kong și Macao
Bărbat din Alba, mort la Urgențe din pricina unor dureri de gât. Reacția spitalului
Tânăr din Israel, simptome gripale pe Otopeni. A fost dus la spital
Cei 4 australieni, infectați cu noul coronavirus, au fost în Wuhan
Dieta Keto, de ce să nu o transformi într-un stil de viață
Reprezentanți UE pe sănătate, întâlnire pe tema coronavirusului din China
Coronavirus, stare de urgență în Hong Kong. Ce măsuri s-au luat
Coronavirus: SUA și Franța își vor evacua cetățenii din Wuhan
Coronavirus. Cât de sigur este să comandați produse online din China
Coronavirusul din China: cifre și măsuri luate pe glob. Ce se știe până acum
Coronavirus, chinezii vor construi al doilea spital pentru tratarea pacienților infectați
Magneziu, cât de important este pentru sănătate și de unde-l procurăm
Coronavirusul din China, 14 persoane din Anglia au fost testate
Autism: peste 100 de gene, implicate
Coronavirus din China, primele două cazuri din Europa
Coronavirus, armata chineză a trimis personal medical în orașul de unde a izbucnit focarul
Comentarii