Efectul mai puțin cunoscut al medicamentelor pentru hipertensiune. Impactul asupra stării mintale

hipertensiune - FOTO: Freepik@shubhamvermamail
Ce alt efect, în afară de scăderea hipertensiunii, au beta-blocantele. Este mai puțin cunoscut, dar semnificativ.

Beta-blocantele sunt medicamente utilizate frecvent pentru tratarea hipertensiunii arteriale și a altor afecțiuni cardiovasculare. Ele acționează prin reducerea ritmului cardiac și a presiunii arteriale prin blocarea anumitor receptori din organism.

Când iei beta-blocante, de obicei folosite ca tratament pentru hipertensiune arterială, presiunea sângelui poate să scadă. Beta-blocantele pot fi prescrise și în cazuri de boală coronariană, insuficiență cardiacă congestivă, aritmii cardiace și altele, conform National Library of Medicine.

Deși există mai multe tipuri de beta-blocante care acționează diferit, în general, aceste medicamente acționează prin legarea la anumite receptori din diversele sisteme ale organismului nostru și ulterior încetinesc ritmul cardiac.

Beta-blocantele reduc, de asemenea, producția de renină, un hormon legat de presiunea sângelui, conform unui studiu din 2003 publicat în The Journal of Physiology din National Library of Medicine. Împreună, aceste funcții duc la scăderea presiunii arteriale atunci când o persoană ia beta-blocante.

Vezi și: Doi factori cheie care duc la cancer. Unul este alegerea noastră în totalitate

Beta-blocantele pentru gestionarea anxietății

În timp ce sunt aprobate de FDA pentru tratamentul anumitor afecțiuni cardiovasculare, beta-blocantele sunt uneori prescrise pentru gestionarea anxietății, în special pentru frica de scenă.

Răspunsul corpului nostru "luptă sau fugi" este alimentat de adrenalină. Acest răspuns fiziologic la stres ar fi putut fi util pentru oamenii primitivi pentru a evita moartea sau pericolul, dar poate produce acum simptome de anxietate care interferă cu performanța în muncă sau calitatea vieții.

Prin blocarea eliberării de adrenalină, însă, beta-blocantele ne permit să nu mai transpirăm, tremurăm, iar bătăile rapide ale inimii și alte semne fizice ale anxietății de performanță scad, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D. Care sunt complicațiile asociate cu un nivel scăzut de Vitamina D

Beta-blocantele, periculoase la persoanele cu tensiunea arterială scăzută

Hipertensiune - FOTO: Freepik@sandipaishara

Deși beta-blocantele există din anii '60, ele nu sunt fără potențiale riscuri sau efecte secundare. Unele persoane care iau aceste medicamente pot experimenta gură uscată, amețeli, insomnie, greață și altele, conform Cleveland Clinic. Persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), diabet și astm sunt sfătuite să evite utilizarea beta-blocantelor.

În plus, persoanele cu hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) ar trebui, de asemenea, să caute metode alternative pentru reducerea anxietății sau a atacurilor de panică. Deoarece beta-blocantele reduc tensiunea arterială, luarea acestor medicamente poate avea consecințe adverse grave pentru persoanele care au deja tensiune arterială scăzută.

Vezi și: Cele două alimente care pot reduce riscul de demență. Sunt cei mai buni protectori ai creierului. Efectele, vizibile în cazul vârstnicilor

Experții de la  National Heart, Lung, and Blood Institute afirmă că astfel de riscuri includ accident vascular cerebral sau infarct miocardic din cauza lipsei de aprovizionare cu sânge a organelor noastre esențiale.

Semnele că tensiunea arterială s-a redus prea mult includ vedere încețoșată, leșin, confuzie, amețeli sau palpitații. Mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență sau sunați pentru ajutor medical urgent dacă experimentați simptome de şoc, care includ respirație rapidă, piele albastră, puls slab și accelerat, sau piele rece și transpirată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel