Această vitamină îți protejează...
Un studiu efectuat pe aproape 108.000 de persoane a constatat că cele care consumă în mod regulat o cantitate modestă de alcool prezintă un risc crescut de fibrilație atrială, o afecțiune în care inima bate într-un ritm anormal.
Studiul care a fost publicat în European Heart Journal (link direct studiu) a constatat că, în comparație cu nu consuma deloc alcool, faptul că bei un pahar pe zi a fost legat de un risc crescut de 16% de fibrilație atrială pe un timp mediu de urmărire de aproape 14 ani.
Aceasta înseamnă că, în timp ce patru oameni care nu beau din 100 au dezvoltat fibrilație atrială în perioada studiului, cinci din 100 ar putea dezvolta afecțiunea dacă ar consuma alcool puțin mai mult decât o băutură alcoolică pe săptămână și mai mult de 75% dintre ei au consumat până la o băutură pe zi. Cercetătorii au clasificat o băutură alcoolică ca fiind o băutură care conține 12 g de etanol, care este echivalentul a unui pahar mic de vin (120 ml), a unei beri mici (330 ml) sau a 40 ml de spirtoase.
Este bine cunoscut faptul că persoanele care beau mult alcool în mod regulat prezintă un risc crescut de a dezvolta insuficiență cardiacă, iar insuficiența cardiacă poate crește incidența fibrilației atriale. Mai multe studii făcute până acum au arătat un risc ușor mai mare de probleme cardiace la persoanele care nu beau niciodată alcool și că acest risc se reduce pentru persoanele care consumă o cantitate modestă, iar apoi crește brusc cu cât se consumă mai mult alcool, creând o formă „J” pe grafice. Până acum, nu era clar dacă aceasta era valabilă și în cazul fibrilației atriale.
Cu toate acestea, în studiul actual condus de profesorul Renate Schnabel, cardiolog consultant la Universitatea Heart and Vascular Center, Hamburg-Eppendorf (Germania), cercetătorii au descoperit că, deși dozele mici de alcool erau asociate cu un risc redus de insuficiență cardiacă în comparație cu cei care se abțin, o reducere similară a formei „J” a riscului nu a fost observată pentru fibrilația atrială. Acest lucru sugerează că riscul crescut de fibrilație atrială în rândul persoanelor care consumă cantități mici de alcool nu a fost declanșat de insuficiența cardiacă.
Prof. Schnabel a spuscă „după cunoștințele noastre, acesta este cel mai mare studiu privind consumul de alcool și incidența pe termen lung a fibrilației atriale în comunitate. Studiile anterioare nu au avut suficientă putere pentru a examina această întrebare, deși au putut arăta o relația dintre consumul de alcool și alte probleme ale inimii și ale vaselor de sânge, cum ar fi infarctul și insuficiența cardiacă. În studiul nostru, putem demonstra acum că chiar și un consum regulat foarte mic de alcool poate crește riscul de fibrilație atrială”.
„Aceste constatări sunt importante, deoarece consumul regulat de alcool, spre exemplu acel „un pahar de vin pe zi” pentru a proteja inima, așa cum este adesea recomandat, probabil că nu ar mai trebui sugerat fără echilibrarea riscurilor și a posibilelor beneficii pentru toate bolile inimii și ale vaselor de sânge, inclusiv fibrilația atrială”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...