Efectele nocive ale zahărului asupra danturii. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un depozit lipicios

zahar Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Otrava din farfurie, o campanie DC Medical: Descoperă pericolele adesea trecute cu vederea ale zahărului și impactul profund al acestuia asupra sănătății dentare, de la formarea cariilor până la bolile gingivale.

Zahărul este adesea considerat vinovat pentru multe probleme de sănătate, dar efectele sale dăunătoare asupra sănătății dentare sunt deosebit de pronunțate. De la carii până la boli ale gingiilor, impactul zahărului asupra dinților noștri poate fi de anvergură și de lungă durată, subliniind importanța înțelegerii și gestionării aportului de zahăr pentru o igienă orală optimă.

Este o sursă de energie pentru bacterii

Bacteriile din gură pot fi benefice sau dăunătoare pentru sănătatea dentară. Unele bacterii dăunătoare produc acid atunci când digeră zahărul, eliminând mineralele din smalțul dentar, un strat exterior protector. Saliva ajută la inversarea acestor daune prin remineralizare, care înlocuiește mineralele pierdute în timpul atacurilor acide.

"Zahărul joacă, de asemenea, un rol negativ în sănătatea dentară. Bacteriile care se formează și se dezvoltă pe suprafața dintelui folosesc drept sursa de energie zahărul. Ele se multiplică rapid, depunerile cresc și se transformă într-un fel de depozit lipicios pe care saliva nu-l poate îndepărta și care în timp favorizează apariția cariei.

Fructoza este zaharida cu cea mai mare putere de îndulcire și cu acțiunea cea mai nocivă asupra danturii", a menționat nutriționistul Lygia Alexandrescu despre impactul zahărului asupra danturii.

Zahărul este un magnet pentru bacteriile dăunătoare, în special Streptococcus mutans și Streptococcus sorbrinus, care se hrănesc cu zahăr și formează placa dentară. Dacă nu este tratată, gura devine acidă, ceea ce duce la apariția cariilor.

Foto: Freepik

Modifică pH-ul plăcii dentare

Scara pH-ului măsoară aciditatea unei soluții, 7 fiind neutru. Atunci când pH-ul plăcii dentare scade sub 5,5, aceasta dizolvă mineralele și distruge smalțul dentar, formând mici găuri sau eroziuni care, în cele din urmă, se transformă în carii mari. În timp, aceste găuri sau eroziuni devin mai mari, formând în cele din urmă o carie mare.

Mineralele din salivă, cum ar fi calciul și fosfatul, precum și fluorul din pasta de dinți și din apă, ajută smalțul să se repare singur. Cu toate acestea, atacurile acide repetate cauzează pierderea de minerale, slăbirea și formarea cariilor.

Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus sunt bacterii bucale distructive care se hrănesc cu zahăr, formând placa dentară care poate cauza cariile dentare. Zahărul atrage, de asemenea, bacteriile care provoacă gingivită și boli ale gingiilor, provocând retragerea gingiilor de pe dinți și distrugând țesuturile protectoare.

Este prezent în majoritatea alimentelor care provoacă dependență

Acesta se găsește în alimente precum fructele, legumele, mierea, chipsurile și prăjiturile, zahărul prelucrat în cantitate mare lăsând pe dinți un reziduu lipicios care nu poate fi îndepărtat prin spălare. Moderația în consumul de zahăr este crucială, dar gustările frecvente sporesc expunerea la acești acizi, potrivit Healthline.

"Papilele gustative pot fi educate la orice vârstă și cu puțină voință și dorința de a fi sănătos se pot prefera dulciurile naturale: fructele, care conțin și ele diverse procente de zaharuri, însă naturale și alături de acestea mai conțin și fibre, enzime, substanțe fitochimice, antioxidanți, vitamine si minerale, necesare sănătății. Dulciurile cu îndulcitori artificiali pot constitui o variantă de compromis", a precizat în continuare Lygia Alexandrescu.

Cariile sunt găuri în dinte provocate de bacteriile dăunătoare care digeră zahărul din alimente și produc acizi. Dacă nu sunt tratate, cariile se pot răspândi în straturile mai profunde, provocând durere și o potențială pierdere a dinților. Semnele cariilor dentare includ dureri de dinți, dureri de mestecat și sensibilitate la alimente și băuturi dulci, calde sau reci.

În concluzie, zahărul, deși delicios și adesea tentant, poate avea efecte devastatoare asupra sănătății dentare. De la formarea plăcii dentare la apariția cariilor și a bolilor gingivale, consumul excesiv de zahăr poate deteriora smalțul dentar și poate cauza daune ireversibile. Prin înțelegerea și gestionarea corectă a aportului de zahăr, putem proteja sănătatea orală și preveni complicațiile pe termen lung.

* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel