Durerea de genunchi, semn al unui cancer agresiv. Drama tinerei care a rămas cu 11 șuruburi care îi țin piciorul funcțional: Am plâns în fiecare zi, am fost îngrozită

durerea de genunchi - FOTO: Freepik@suriyawutsuriya
Durerea de genunchi cu care s-a confruntat o tânără de 27 de ani a fost semnul unui cancer agresiv.

Durerea de genunchi pusă pe seama unei accidentări la călărie a fost, de fapt, simptomul principal al unui cancer agresiv. O femeie în vârstă de 27 de ani a fost diagnosticată cu cancer după ce inițial a presupus că durerea de genunchi era din cauza unei accidentări la călărie.

Amy Haigh, din Noua Zeelandă, a suferit accidentul în martie 2022, dar nu a fost verificată până când nu s-a trezit că se chinuie să facă exerciții la sală. 

Ea a observat că genunchiul i se umfla și simțea o ”durere surdă” ori de câte ori făcea exerciții fizice. Dar profesoara, care în prezent nu poate lucra, a rămas îndurerată după ce nu a primit nicio ușurare de la fizioterapeuți, chiropractician și osteopat. 

RMN-ul a dezvăluit cancerul

Adevărata cauză a durerii a fost descoperită abia după ce un antrenor personal i-a recomandat să se supună unei scanări a piciorului. Un RMN efectuat în luna septembrie a aceluiași an a arătat că avea osteosarcom, un cancer osos de grad înalt.

Haigh, care acum nu mai are cancer după o operație în urma căreia și-a pierdut o parte din femur, a declarat că niciodată nu a avut probleme medicale, iar faptul că a fost diagnosticată cu cancer a fost un șoc.

”Am avut un stil de viață foarte activ și sănătos și nu am avut niciodată probleme de sănătate, în afară de răcelile ocazionale. Mă antrenam în sala de gimnastică încă din 2019, eram o călăreață pasionată de echitație, îmi petreceam weekend-urile plimbându-mi câinii sau la plajă, iar slujba mea era, de asemenea, destul de solicitantă din punct de vedere fizic”, a mărturisit tânăra.

Vezi și: Vaccinarea, noi reguli. Ministerul Sănătății: Nu va fi obligatorie

În urma diagnosticului, a fost ”inconsolabilă”, a adăugat ea, potrivit Daily Mail.

”Am plâns în mașină în fiecare zi, am plâns în pauza de prânz și am plâns în baie. Am fost îngrozită că era vorba de cancer, dar am simțit și o oarecare ușurare, pentru că încercasem de mult timp să aflu care era cauza acestei dureri de genunchi.

Știam că ceva nu era în regulă și, din păcate, mi s-a dovedit că aveam dreptate”, a mai spus ea.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, Haigh a început două runde de chimioterapie, fiecare implicând un ciclu de 35 de zile, inclusiv o spitalizare de două săptămâni. 

”Aceste sejururi mi s-au părut absolut îngrozitoare, deoarece m-am simțit atât de singură și izolată. După prima rundă de chimioterapie, eram atât de bolnavă, încât au fost nevoiți să-mi reducă doza pentru următorul ciclu, astfel încât să mai am o anumită calitate a vieții.

A trebuit, de asemenea, să fac o scanare PET, care arată dacă cancerul a apărut în altă parte a corpului. Familia mea era absolut îngrozită, deoarece fusesem diagnosticată cu un cancer foarte agresiv”, a mai mărturisit femeia.

În luna ianuarie a acestui an, Haigh a suferit o operație de opt ore la picior pentru a i se îndepărta partea canceroasă din femur. Aceasta a fost înlocuită cu osul unui donator din SUA - acum o placă și 11 șuruburi îi țin împreună acea parte a piciorului. Se temea că va trebui să i se înlocuiască genunchiul, ceea ce reprezenta unul dintre riscurile operației. 

”Exista riscul ca ei să fie nevoiți să facă o înlocuire completă a genunchiului, ceea ce ar fi fost devastator pentru o tânără de 27 de ani, pentru că atunci ar fi trebuit să fac operații pentru tot restul vieții mele. Chirurgul meu a fost incredibil și a reușit nu numai să îndepărteze tot osul canceros, ci și să-mi salveze articulația genunchiului”, a mai spus Haigh.

Vezi și: Ce se întâmplă cu mintea și corpul când dormim. Cele 20 de lucruri pe care le-am putea experimenta în timpul somnului. Unele sunt chiar bizare

Ce este osteosarcomul

Osteosarcomul, cel mai frecvent tip de cancer osos primar, se dezvoltă de obicei în oasele în creștere și afectează adesea adolescenții și adulții tineri. Dar poate să apară la orice vârstă. La adulți, este cel mai probabil să fie diagnosticat după vârsta de 60 de ani. 

Anual, în Marea Britanie sunt diagnosticate aproximativ 550 de cazuri noi de sarcom osos și se înregistrează 370 de decese, potrivit Cancer Research UK. Societatea Americană de Cancer estimează că puțin sub 4.000 de cazuri noi de cancer primar al oaselor și articulațiilor, vor fi diagnosticate în 2023, în timp ce se vor înregistra puțin peste 2.000 de decese. 

Durerea este cel mai frecvent simptom al cancerului osos. Dar simptomele ar putea varia, în funcție de locul în care se află cancerul.

Cancerul debutează adesea la capătul oaselor lungi, unde se formează țesut nou pe măsură ce osul crește. Cele mai frecvente locuri de creștere a tumorii sunt brațele și picioarele, în special în jurul articulațiilor genunchiului și umărului.  

Care sunt simptomele? 

- Durere osoasă persistentă care se agravează în timp.

- Dificultatea de a mișca o articulație din cauza umflăturii și roșeață deasupra unui os. 

- O umflătură vizibilă deasupra unui os. 

- Probleme la mers, cum ar fi faptul că șchiopătați. 

- Un os slab care se rupe mai ușor.

Vezi și: Ce beneficii au gogonelele. 12 lucruri pe care nu le știai despre roșiile necoapte

Cum se tratează? 

- Chimioterapia, un medicament care distruge cancerul, este folosit pentru a micșora tumora.

- Radioterapia este, de asemenea, utilizată pentru a distruge celulele canceroase. 

-Intervenția chirurgicală poate fi folosită pentru a îndepărta secțiunea de os canceroasă. Și, adesea, este posibil să se înlocuiască osul care a fost îndepărtat.

- Dar uneori este necesară amputarea. În cazul în care cancerul s-a răspândit dincolo de un os, la vasele de sânge sau la nervi sau dacă este imposibil să se îndepărteze doar secțiunea canceroasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel