Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Prof. dr. Dan Prelipceanu, Doctor în Științe Medicale, medic primar psihiatru, spune că știrile alarmiste ale televiziunilor, care produc panică în rândul populației, nu ar fi neapărat rele, ba chiar ar avea un efect de conștientizare pentru cei care nu iau foarte în serios problema reală cu care se confruntă întreaga lume în aceste zile.
"Sigur că într-o astfel de situație, care e gravă și generală, nu putem decât suspecta, eventual, ceea ce ar putea fi, aș zice, o bună intenție, introducerea, poate necesară, a unei stări de, hai să nu o numim panică, de trezire, chiar de suprareacție, pentru că, după cum ați văzut, sunt multe persoane care iau aceste lucruri care privesc izolarea socială, destul de lejer, iar consecințele s-au văzut chiar la nivelul statelor care au întârziat să aplice această măsură", spune medicul.
Medicul afirmă că mesajele liniștitoare nu ar ajuta deloc în fața situației cu care ne confruntăm. Însă, ceea ce relaxează un pic populația, potrivit acestuia, este aflarea unor vești bune în ceea ce prifește viitorul, cum ar fi, faptul că se descoperă tratamente.
"Nu aș acuza neapărat panica. Dacă s-ar induce un mesaj liniștitor și minimalizator, nu ar fi bine. Dacă creez această panică, nici aceasta nu e bună. O medie dintre acestea două este cea ideală. Unii o fac mai profesionist, alții mai puțin profesionist. M-am uitat pe mai multe canale, insclusiv pe CNN și cele pe care le mai avem și noi din străinătate, iar atmosfera este aceeași. Panica este prelucrată, există în societate, a crescut, acum s-a mai stabilizat, pentru că au mai apărut informații, au apărut date despre tratamente care au efect. Iată că se pot anticipa date când pandemia va începe să se stingă. Iar atunci când ai certitudini, anxietatea, generatoare și de panică, scade sau ar trebui să scadă", explica dr. Dan Prelipceanu
Prof. dr. Dan Prelipceanu atrage atenția însă asupra minților fragile care ar putea fi profund afectate de panica generalizată si care ar putea avea nevoie chiar de intervenție terapeutică pentru a putea gestiona starea psihică în care ar putea ajunge.
"Modul în care procesăm această stare de panică din societate contează la nivel individual. Cei care au avut sau au probleme de natură psihică sau psihologică sunt mai la risc pentru a intra chiar în stari de panică reale și chiar clinice. Există o mare varietate de reacții ale indivizilor față de acest fenomen. Ț, la pacienți care au un prag de anxietate scăzut și nu pot procesa o astfel de stare care li se induce din toate schimbările rutinelor zilnice cu care suntem obișnuiți și care acum nu mai sunt posibile. Claustrarea în locuință, lipsa contactului cu ceilalți, pot duce la stări clinice care ar putea necesita chiar intervenție terapeutică", subliniaza psihiatrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...