Dietele sărace în grăsimi reduc riscul de cancer pulmonar. Conexiunea dintre grăsimi și sănătatea pulmonară

cancer pulmonar Foto: Freepik @mdjaff @frimufilms
O dietă săracă în grăsimi poate reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar, în special la fumători, potrivit unui nou studiu.

Legătura dintre obezitate și cancer este bine stabilită, dar alți factori legați de stilul de viață au fost insuficient cercetați. Un studiu efectuat pe adulți mai în vârstă din Statele Unite a constatat că o dietă săracă în grăsimi este asociată cu un risc mai mic de cancer pulmonar, în timp ce o dietă bogată în grăsimi este asociată cu un risc mai mare la fumători.

Un studiu chinezesc a analizat date de la peste 98.000 de participanți la un studiu privind cancerul și a constatat un risc cu 24% mai mic de cancer pulmonar la cei care aveau cea mai mică cantitate de grăsimi în alimentație.

Această reducere a fost și mai pronunțată la fumătorii cu dietele cu cele mai puține grăsimi. Studiul sugerează că dietele bogate în grăsimi saturate sunt asociate cu un risc crescut cu 35% de cancer pulmonar, în general, și cu un risc dublu de cancer pulmonar cu celule mici.

Dietele cu un conținut scăzut de grăsimi prezintă un risc mai mic de cancer pulmonar

Un studiu care a analizat datele din gruparea Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Survey a constatat o relație inversă între dietele cu un conținut scăzut de grăsimi și riscul de cancer pulmonar. Participanții au fost recrutați între noiembrie 1993 și iulie 2001, iar datele privind incidența și mortalitatea prin cancer au fost colectate între 2009 și 2018.

Persoanele cu antecedente familiale de cancer pulmonar erau mai susceptibile de a fi mai active din punct de vedere fizic și de a avea un IMC mai mic. De asemenea, cei din cea mai înaltă cuartilă pentru dietele cu conținut scăzut de grăsimi consumau mai puțin sodiu și colesterol.

Studiul a concluzionat că dietele cu conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc mai mare de cancer pulmonar cu celule mici, în timp ce dietele cu conținut ridicat de grăsimi au fost asociate cu un risc mai mare de cancer pulmonar cu celule mici.

Vezi și: De ce să acorzi importanța cuvenită somnului pe măsură ce îmbătrânești. Exercițiile fizice nu pot compensa obiceiurile proaste de somn

Foto: Freepik @KamranAydinov

Despre cancerul pulmonar

Studiul a constatat că dietele sărace în grăsimi pot reduce riscul de cancer pulmonar, o constatare care este susținută de alte cercetări. Studiul, care a fost primul care a examinat impactul dietelor cu un conținut scăzut de grăsimi asupra riscului de cancer pulmonar, a constatat că dietele bogate în carne roșie și carne procesată au fost asociate cu cancerul pulmonar. Cu toate acestea, studiul nu a propus un motiv pentru care această tendință a fost mai pronunțată în cazul persoanelor care fumau.

Hematologul și oncologul medical Nilesh Vora, a considerat studiul interesant și a remarcat că se pot face multe ipoteze în ceea ce privește mutațiile și inflamațiile cauzate de fumat la celulele normale. Studiul a evidențiat, de asemenea, răul suplimentar pe care îl pot face grăsimile.

Vezi și: Cauzele frecvente ale durerii de umăr: de la leziuni la afecțiuni medicale. Când să mergi la doctor

Efectele dietelor cu un conținut scăzut de grăsimi

Studiul a constatat că grăsimile saturate sunt asociate în special cu un risc crescut de cancer pulmonar, dar nu și grăsimile polinesaturate sau mononesaturate. Acest lucru sugerează că reducerea aportului de grăsimi, inclusiv a grăsimilor saturate, ar putea duce la un risc mai mic de cancer, inclusiv de cancer pulmonar.

Acest lucru se datorează faptului că acizii grași saturați produc un răspuns inflamator în organism, care este o cauză fundamentală cheie a cancerelor. Regimul alimentar este considerat factorul decisiv pentru ca fumătorii să dezvolte sau nu cancer pulmonar.

Dieteticianul autorizat Catherine Rall a emis ipoteza că reducerea consumului de grăsimi, inclusiv a grăsimilor saturate, ar duce la un risc mai mic de cancer. Dieteticianul autorizat și antrenorul de fitness Rachel Caves a fost de acord, observând că alimentele cu un conținut scăzut de grăsimi saturate tind să fie alimente sănătoase, cum ar fi lintea, fasolea, mazărea, fructele și legumele.

Cu toate acestea, printre limitările studiului se numără posibilele defecte în colectarea datelor și necesitatea unui studiu de control randomizat pentru a confirma rezultatele. Următorul pas este de a determina dacă un studiu de control randomizat este fezabil pentru a dovedi acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel