Dieta Tiktok, avertisment. Nutriționist: Trebuie să fie învățat cum să mănânce corect

dieta tiktok. FOTO: Freepik @shurkin_son
Care este necesarul caloric pe categoriile de vârstă și de ce trebuie ca dieta, în special a adolescenților, să fie stabilită de către un medic specialist în nutriție și nu luată de pe social media.

Dorința de a se încadra în normele pe care le impune societatea, cu o amplă vizibilitate pe social media, îi determină pe cei foarte tineri să recurgă la diferite metode de a slăbi, fără a lua însă în calcul riscurile la care se expun. De altfel, cazul adolescentului de la Botoșani care a apelat de pastile de slăbit atrage atenția cu privire la multitudinea de ”rețete miraculoase”.

Dr. Oana Parlițeanu, medic specialist în diabet și nutriție, a explicat de ce este nevoie ca adolescenții și copiii să urmeze o dietă controlată de medic, dar și de ce este importantă educația nutrițională a părinților.

”A slăbi şi a fi normoponderal nu este un lucru rău. Depinde însă cum faci treaba aceasta și depinde ce metode folosești. A slăbi și a fi normoponderal printr-un stil de viață sănătos este absolut în regulă. S-o faci printr-un regim drastic și prin limitări și prin lipsuri de elemente minerale și vitamine nu este deloc o idee bună.

Iar în ceea ce privește trendurile de pe rețelele sociale, din păcate tinerii din ziua de astăzi trăiesc pe rețelele sociale şi dau mai puțină importanță specialiștilor în domeniu și mai multă importanță influencerilor din aceste medii online”, a declarat dr. Oana Parlițeanu, medic specialist în diabet și nutriție, la Antena 3.

Vezi și: Obezitatea infantilă, la vârste tot mai mici. Endocrinolog: Unul din 3 copii suferă, situația este îngrijorătoare

Dieta pentru copii și tineri

În contextul în care un număr considerabil de copii, adolescenți și tineri sunt afectați de supraponderabilitate sau chiar obezitate, iar tendința, pe fondul presiuniii puse de către societate, este de a încerca prin toate metodele posibile să ajungă la o greutate care să nu îi mai marginalizeze, medicul recomandă dieta și un stil de viață sănătos și echilibrat, adecvat nevoilor nutritive ale vârstei.

”Recomandăm o dietă corectă, o dietă în care un copil să aibă toate elementele nutritive de care are nevoie pentru dezvoltare și pentru creștere.

Copiii încă nu au oprit creșterea, ei se dezvoltă în continuare până în jur de 20 de ani și atunci este foarte important să se dezvolte corect, întreg sistemul lor să se dezvolte corect.

O dietă pentru acești copii ar trebui urmărită de un medic și ar trebui făcute programe de prevenție a obezității încă din școală. Copilul trebuie să fie învățat cum să mănânce corect de mic.

Ar trebui făcute programe care să învețe părinții cum să-și hrănească copiii și de acolo, de acasă și de la școală, să plece copilul cu niște informații corecte și sănătoase”, a mai spus medicul.

De câte calorii avem nevoie într-o zi

Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană - sedentar, puțin activ sau activ. Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:

 - 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)

- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)

- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).

În ceea ce îi privește pe copiii, adolescenții și tinerii de până în 19 ani, necesarul caloric, mediu, al acestora variază astfel:

- copii 1-3 ani: 1300 calorii

- copii 4-6 ani: 1800 calorii

- copii 7-10 ani: 2400 calorii

- băieți 11-14 ani: 3100 calorii

- băieți 15-19 ani: 3500 calorii

- fete 11-14 ani: 2600 calorii

- fete 15-19 ani: 2800 calorii, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății din România pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor.

Vezi și: Slăbitul, "o presiune a lumii moderne". Ciuhodaru, despre riscurile dietelor: Lipsa educației ucide! Medicamentele de pe Internet, o mega-țeapă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel