Diabet, simptome. Ce se întâmplă în corp când crește glicemia

Diabetul are o incidență mai mare la cei cu boala inflamatorie intestinală
Diabetul zaharat face ca nivelul glicemiei din sânge să crească necontrolat. Aceasta aduce o serie de simptome și modificări în organism.

Rinichii trebuie să muncească din greu pentru a procesa tot zahărul din sânge. Când nu pot să țină pasul, corpul tău se scapă de ea, împreună cu apa pe care corpul are nevoie.

Atunci poate apărea senzația de gură uscată și se poate să apară mici răni în colțurile gurii. Saliva mai puțină și mai mult zahăr în sânge favorizează apariția infecțiiilor. Gingiile s-ar putea umfla, iar petele de culoare albă pot apărea pe limba și pe interiorul obrajilor. Poate fi de ajutor să beți mai multă apă sau să mestecați gumă fără zahăr, potrivit medicinenet.com.

O serie de probleme de diferite categorii pot apărea atunci când corpul începe să fie afectat de nivelul ridicat al zahărului din sânge. O parte dintre ele sunt frecvente:

Probleme de piele

Corpul ia apa de peste tot pentru a scăpa de zahărul suplimentar din sânge. Acest lucru poate provoca piele uscată, mâncărime, piele crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini. În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot deteriora și nervii. Aceasta se numește neuropatie diabetică și poate provoca răni pe piele. Fără tratament, ele pot deveni probleme mai mari, cum ar fi pierderea unui picior, sau o parte a piciorului.

Probleme de vedere

Corpul dvs. poate trage lichid chiar din din cristalin, ceea ce va deeriora vederea. Iar zahărul din sânge ridicat poate deteriora vasele de sânge pe partea din spate a ochiului (retina). Aceasta poate cauza pierderea vederii pe termen lung și chiar orbirea.

Oboseală

Când aveți diabet zaharat de tip 2 și glicemia crește frecvent, devii mai puțin sensibil la insulină, ceea ce ajută la mutarea energiei în celule. Lipsa „combustibilului” vă poate face obosiți. Puteți avea aceeași oboseală cu diabetul zaharat de tip 1, deoarece organismul nu își poate face propria insulină. Dacă nu o tratați corect, nivelurile pot rămâne tot timpul ridicate. Medicul vă poate ajuta prin prescrierea medicamentelor și sugerând modificări ale stilului de viață.

Dacă aveți diabet zaharat, insulina este o modalitate de a scădea nivelul de zahăr din sânge atunci când crește. Dar dacă luați prea multă, s-ar putea elimina atât de mult glucoză și atât de repede, încât corpul dumneavoastră nu o poate înlocui suficient de repede. Asta vă va lăsa obosit. Alte afecțiuni și medicamente pot, de asemenea, să deranjeze acest ciclu.

Probleme digestive

În cazul în care zahărul din sânge este ridicat de prea mult timp, acesta poate deteriora nervul vag, care ajută la mutarea alimentelor prin stomac și intestine. Puteți pierde în greutate pentru că nu sițiți atât de tare foame. S-ar putea să aveți probleme cu refluxul gastric, crampe, vărsături și constipație severă.

Bătăile inimii dereglate

Hormonii care vă ajută la creșterea nivelulului zahărului din sânge când este prea scăzut pot, de asemenea, să vă deregleze ritmul cardiac și să facă să se simtă ca și cum inima ar sări peste o bătaie. (Medicii o numesc aritmie.) Scăderea glucozei se întâmplă cel mai adesea ca efect secundar al unor medicamentel utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat.

Tremor

Glicemia scăzută poate tulbura sistemul nervos central, ceea ce controlează modul în care vă mișcați. Când se întâmplă acest lucru, corpul eliberează hormoni, cum ar fi adrenalina, pentru a vă ajuta să aduceți nivelurile înapoi. Dar aceleași substanțe pot face și mâinile și alte părți ale corpului să se agite sau să tremure.

Transpirații

Hormonii pe care corpul îi eliberează pentru a vă crește nivelul de zahăr din sânge, când devine prea scăzut, vă fac să transpirați mult. Este adesea unul dintre primele lucruri pe care le observați atunci când nivelul glucozei scade prea mult. Medicul vă poate ajuta să urmăriți nivelurile glucozei și să încercați să le mențineți într-o gamă sănătoasă cu medicamente, exerciții fizice și obiceiuri alimentare.

Foame
Foamea bruscă, intensă, chiar și după ce ați mâncat, poate fi un semn că organismul dumneavoastră nu convertește alimentele în glucoză din sânge, în mod corect. Dacă aveți diabet zaharat, medicul dumneavoastră ar putea să vă ajusteze medicamentul, care este adesea sursa problemei.

Greață

De fapt, nu este cauzată de scăderea zahărului din sânge. Atunci când nivelurile glicemiei ajung fie foarte mari, fie foarte scăzute, pot provoca un efect de rebound. Zahărul din sânge trece de la o extremă la alta, face sistemul digestiv confuz și vă face să simțiți rău la stomac.

Amețeli

Celulele creierului au nevoie de glucoză pentru a funcționa corect. Când nu au destulă, s-ar putea să începeți să vă simțiți obosit, slab și amețit. De asemenea, ați putea avea o durere de cap.

Confuzie

Când zahărul din sânge devine foarte scăzut (hipoglicemie), începeți să vă pierdeți coerența. Vă puteți siți slăbit, puteți vorbi fără sens sau puteți uita unde vă aflați. Uneori se întâmplă atât de brusc, încât este posibil să nu realizați că acționați ciudat. În cazuri grave, ați putea avea o cădere în comă.

Pentru a scăpa de zahărul suplimentar, corpul dvs. folosește apa din propriile țesuturi. Pentru că aveți nevoie de acel fluid pentru a avea energie, a transfera substanțe nutritive și a scăpa de toxine, un „comutator” din creier vă spune că sunteți însetat și terebuie să beți mai mult lichid.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel