Această metodă simplă ne ajută să...
Diabet, podiatrie. După ce la sfârșitul anului trecut, profesia de medic podiatru a fost recunoscută oficial în țara noastră prin includerea în Clasificarea Ocupațiilor din România, următorul pas îl constituie introducerea de programe de studiu care să formeze viitorii specialiști, informează un comunicat al Asociației de Podiatrie.
În deschiderea celui de-al 3-lea Congres Național de Podiatrie, desfășurat la București între 13 și 15 iunie, și la care au venit specialiști străini, Asociația de Podiatrie a organizat o conferința-dezbatere despre perspectivele implementării profesiei de podiatru în România.
S-a discutat despre introducerea, mai întâi, în universități de programe de educație în podiatrie, de tip masterat - care să poată fi accesate de către medici, asistenți medicali licențiați, balneofiziokinetoterapeuți –, iar apoi a unui program de licență în podiatrie (prin înființarea unei Facultăți de Podiatrie), care să poată fi accesat de absolvenții de liceu.
Ca această profesie să fie practică, se mai arată în comunicatul citat, ar fi nevoie de studii universitare de lungă durată: Licență în domeniul Medicină Generală (6 ani) și masterat în Podiatrie (2 ani), Licență în domeniul asistent medical generalist cu studii superioare (4 ani) și masterat în Podiatrie (2 ani), Licență în domeniul Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală (3 ani) și masterat în Podiatrie (2 ani).
„Integrarea podiatrilor în centrul activităților de asistență medicală pentru persoanele cu afecțiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului și consecințelor bolilor de durată, prevenirea și întârzierea deteriorării produse de afecțiunile cronice, menținerea pacienților în stare activă și în câmpul muncii, reducerea nevoii de intervenție secundară, chirurgicală sau farmacologică, reducerea internărilor și a trimiterilor pentru spitalizare nenecesare și, foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generaliști și echipele de asistență medicală primară", a declarat conferențiarul Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.
Persoanele care ar beneficia de în mod special de îngrijirea specializată din partea unui podiatru ar fi: cele cu diabet, cu boli ale mușchilor și oaselor care implică afectarea piciorului, copiii, persoanele în vârstă, sportivii, persoanele cu dizabilitate de învățare, persoanele cu dizabilități fizice și pacienții cu picior diabetic sau vasculopatii cu etiologii diverse, a căror stare de sănătate prezintă risc de amputații.
"Un studiu derulat în România a relevat o medie anuală de aproximativ 5.000 de amputații la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet, adică o medie de 14 de amputații zilnic, dintre care mai mult de 30% dintre acestea sunt amputații majore. În condițiile în care diabetul este principalul factor de risc pentru amputațiile non-traumatice, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că includerea unui profesionist podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet ar putea reduce cu până la 85% rata amputațiilor survenite din cauza diabetului", se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...