Despărțirile, impact puternic asupra sănătății. Ce se întâmplă în CORP și ce BOLI putem dezvolta

Despartirile impact puternic asupra sanatatii Foto: Pexels
Durerea provocată de o despărţire sau chiar şi de o banală ceartă în relaţie poate avea efecte negative asupra organismului nostru. 

Ai auzit probabil, destul de des, pe cineva care spune "mă doare sufletul". Da, sufletul poate să doară. Şi odată cu el încep să doară toate în corp. Aşadar, la început ne simţim inima grea de supărare. Mai apoi începe să ne doară capul, oasele, articulaţiile, ne înfurnică pielea, ne lasă puterile şi încet, încet, riscăm să ajungem pe un pat de spital dacă nu tratăm din timp suferinţa mentală.

Experienţele emoţionale intense şi stresul puternic au un impact direct asupra corpului nostru. Bright Side explică ce se întâmplă cu corpul nostru când relaţia cu persoana iubită ia sfârşit.

Durere în piept

Studiile au arătat că după o ruptură, oamenii se simt abandonaţi, inutili şi neimportanţi. Totodată, la scurt timp după despărţirea de persoana iubită, de un prieten sau chiar şi de cineva drag în urma decesului, creierul începe să primească semnale nervoase asociate cu durerea fizică. De exemplu, aceste semnale sunt trimise atunci când persoana varsă o băutură fierbinte sau are contact cu ceva rece sau ascuţit. Aşa cum durerea vine din creierul nostru, aceste semnale se transformă într-un disconfort real: în acest caz, durere toracică sau de inimă. Inima nu funcţionează la fel de bine după o despărţire. O persoană care suferă de boli de inimă prezintă riscul de a nu face faţă stresului. Alte consecinţe probabile sunt aritmia sau, mai grav, un atac de cord.

Dureri musculare

În stare depresivă, oamenii sunt mai predispuşi la accidente şi implicit la leziuni decât de obicei. Din cauza stresului mai pot apărea spasme ale muşchilor iar muşchii se pot contracta, provocând dureri în diferite părţi ale corpului.

Anxietate şi probleme cu somnul

Oamenii sunt programaţi să aibă contact uman, iar atunci când îl pierdem simţim durere. O resimţim ca pe o nelinişte care se propagă în tot corpul şi, de multe ori, ne provoacă tremurături. Mai departe, se instalează anxietatea. Studiile ştiinţifice au arătat că durerea după o despărţire activează aceeaşi parte a creierului care este stimulată de dependenţa de cocaină. De aici şi frisoanele şi transpiraţiile reci pe timpul nopţii în cazul celor mai sensibili care au trecut recent printr-un divorţ sau au pierdut pe cineva drag.

Vezi şi: Când ies dintr-o relație, bărbații sunt mai expuși riscului de boli mintale

Probleme de piele

Pe lângă faptul că în timpul depresiei o persoană se îngrijeşte mai puţin, starea pielii se înrăutăţeşte şi din cauza hormonilor de stres. Acest lucru poate duce la acnee, vânătăi care apar şi dispar subit, roşeaţă în jurul gâtului, mâncărimi şi chiar la căderea părului.

Risc de obezitate sau anemie

După o despărţire, mulţi au probleme cu apetitul. Unii încep să mănânce în exces şi iau în greutate, alţii îşi pierd apetitul şi slăbesc, devin anemici, se devitaminizează şi chiar pot ajunge la anorexie. Însă studiile arată că cei mai mulţi se îngraşă după divorţ sau despărţire, şi nu ca semn de viaţă bună aşa cum se zice în popor. Din cauza stresului, celulele devin mai puţin sensibile la insulină, iar corpul începe să o secrete chiar mai mult, accelerând acumularea de grăsime. Creşterea în greutate poate fi, de asemenea, asociată cu insomnia şi lipsa exerciţiilor fizice. În cele din urmă, stresul perturbă tractul gastrointestinal, ceea ce provoacă dureri abdominale, diaree sau chiar gastrită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel