Analiza Reuters: "Evenimentele meteo extreme vor deveni mai frecvente și mai extreme". Derivatele meteo cresc odată ce vremea extremă zguduie lumea

meteo - Foto: Freepik
Utilizarea derivatelor meteorologice crește pe măsură ce evenimentele climatice extreme zguduie lumea.

O analiză publicată de Reuters arată că utilizarea derivatelor meteorologice crește pe măsură ce evenimentele climatice extreme zguduie lumea.

Companiile energetice, fondurile speculative și comercianții de mărfuri își intensifică utilizarea produselor financiare care le permit să parieze pe vreme, în timp ce încearcă să se protejeze împotriva climatului global din ce în ce mai extrem - sau să profite de pe urma acestuia.

Interesul pentru opțiunile privind vremea a fost de patru ori mai mare în perioada ianuarie-septembrie față de anul precedent și de 12 ori mai mare față de 2019. 

Volumul de tranzacționare s-a cvadruplat într-un an.

Derivatele meteorologice au apărut la sfârșitul anilor 1990.

Piața s-a extins și a atras speculatori care vânau active separate de piețele financiare mai largi, înainte de a se restrânge după criza financiară din 2007-2008.

De data aceasta, actorii de pe piață speră ca această creștere să fie mai durabilă, deoarece schimbările climatice și preocupările legate de aprovizionarea cu energie determină întreprinderi precum marile companii de utilități să se protejeze cu ajutorul contractelor.

"Există o convingere generală că evenimentele (meteorologice) extreme vor deveni atât mai frecvente, cât și mai extreme. Acesta a fost motorul numărul unu al acestui lucru", a declarat Peter Keavey, șeful global al produselor energetice și de mediu la CME Group.

Schimbările climatice și fenomenul meteorologic El Nino s-au combinat pentru ca vara anului 2023 din emisfera nordică să fie cea mai călduroasă înregistrată vreodată, potrivit Serviciului pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

Vremea extremă a fost o constantă în acest an, provocând inundații devastatoare și incendii de vegetație în întreaga lume.

La ce ajută derivatele meteorologice

Derivatele meteorologice permit cumpărătorilor să se protejeze împotriva riscului ca vremea să le afecteze afacerile. Spre deosebire de asigurări, unde companiile trebuie să dovedească faptul că au suferit o pierdere, acestea plătesc pe baza unor indici. Aceștia pot urmări temperatura din Paris sau precipitațiile din New York. 

Într-o tranzacție tipică, o companie energetică ar putea cumpăra un contract indexat pe temperatură pentru a se proteja împotriva riscului ca vremea să fie caldă în sezonul de încălzire de iarnă, ceea ce ar duce la scăderea vânzărilor de gaze naturale. În cazul în care vremea este mai caldă decât media în perioada respectivă, valoarea contractului va crește și va genera o plată la decontare.

Operatorii de stațiuni de schi se pot proteja împotriva riscului că nu va ninge suficient, sau festivalurile de muzică se pot proteja împotriva precipitațiilor. De obicei, de cealaltă parte a tranzacției se află marile companii de reasigurare sau marile fonduri speculative, cum ar fi Citadel, al investitorului miliardar american Kenneth Griffin.

"Dacă poți să o măsori și poți să pui o sumă în dolari pe ea, putem avea, în esență, un produs pentru tine", a declarat Nick Ernst, un veteran al industriei care a fost angajat de brokerul BGC Group în iulie pentru a lansa un birou de instrumente derivate pe probleme meteo. 

Ernst a declarat că războiul din Ucraina și criza energetică care a urmat, precum și reglementările americane și europene care impun companiilor să își înțeleagă expunerea la schimbările climatice, au stârnit interesul.

Matthew Hunt, șeful biroului de energie din Marea Britanie al companiei de energie regenerabilă Statkraft, a declarat că războiul din Ucraina a evidențiat cât de fragile ar putea fi aprovizionarea cu energie. El a spus că folosește instrumente derivate "foarte utile" pentru a se proteja împotriva riscului ca energia eoliană să nu fie suficientă pentru a ajunge în rețea.

"Evenimentele meteorologice extreme tind să fie un bun marketing pentru contractele pe vreme", a declarat Samuel Randalls, profesor la University College London, care se ocupă de vreme și climă. Însă acesta a spus că acestea au un folos limitat în apărarea împotriva schimbărilor climatice, deoarece nu atenuează schimbările pe termen lung care ar face ca multe afaceri să devină neviabile.

Educația este o provocare, a declarat David Whitehead, co-director executiv al Speedwell Climate, care produce mulți dintre indicii meteo care stau la baza pieței. Mulți oameni nu știu că aceste produse există, așa că piața în creștere a energiei regenerabile a fost un avantaj.

"Toată lumea era îngrijorată de cât de mult petrol iese din pământ. Acum, oamenii sunt preocupați de cât de mult vânt, cât de mult soare", a spus Whitehead.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel