Depistarea durerii renale. Este des confundată cu durerea de spate. Când să mergi la doctor

Depistarea durerii renale Foto: Freepik @jcomp
Află mai multe detalii despre durerea de rinichi, ce înseamnă și ce poți face să o ameliorezi.

Durerea din vecinătatea rinichilor este cunoscută sub numele de durere renală sau durere de rinichi. Rinichii sunt două organe situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale, care se află ușor sub cutia toracică. În timp ce durerea de rinichi indică de obicei o problemă în altă parte a sistemului urinar, nu înseamnă întotdeauna că există o problemă specifică la rinichi.

Durerea de spate vs. durerea renală

Durerea de rinichi este frecvent confundată cu durerea de spate. Cu toate acestea, disconfortul renal diferă semnificativ de durerea de spate în câteva moduri importante.

Cel mai adesea, durerea de spate afectează partea inferioară a spatelui, dar poate afecta și mijlocul spatelui și zona de deasupra coloanei vertebrale. Uneori, disconfortul de spate s-ar putea deplasa în josul picioarelor din cauza unor probleme la nivelul coloanei vertebrale.

Pe de altă parte, disconfortul renal, pe de altă parte, se simte de obicei mai adânc și este de obicei poziționat mai sus pe spate. Conform Cleveland Clinic, durerea de rinichi se simte sub cutia toracică, fie în stânga, fie în dreapta coloanei vertebrale. Mai mult, durerea de rinichi poate iradia în alte părți ale corpului, cum ar fi inghinalul sau abdomenul. Deși disconfortul la rinichi este localizat mai sus în spate decât durerea de șold, cele două ar putea fi confundate ocazional.

Vezi și: Importanța stabilirii obiectivelor când vrei să pierzi în greutate. În ce constă planul ideal pentru tine

Cauze

Tuburile care transportă urina de la rinichi la vezica urinară, cunoscute sub numele de uretere, sunt legate atât de vezica urinară, cât și de rinichi. Durerea și disconfortul pot apărea din cauza unor probleme în oricare dintre aceste zone. Printre motivele potențiale ale durerii renale se numără:

- Pietre în formă de rinichi. Acumularea de minerale sau alte substanțe chimice în interiorul corpului ar putea duce la apariția pietrelor la rinichi. Pietrele vin într-o varietate de mărimi, de la mici boabe de nisip la mai mari decât perlele. S-ar putea să expulzați în mod natural pietricele mici din corp. Pietrele mai mari, însă, au potențialul de a se depune în tractul urinar și de a obstrucționa fluxul de urină. Durerea renală severă poate apărea în orice scenariu.

- Retenție de urină. Organismul nu poate goli complet vezica urinară atunci când ai această boală. Acest lucru ar putea să apară dintr-o dată sau treptat, în timp.

- Refluxul vezico-ureterian (VUR). Urina curge înapoi din vezica urinară către uretere sau rinichi ca urmare a acestui reflux. Deși VUR poate afecta pe oricine, sugarii și copiii mici sunt cei mai frecvent afectați.

- Blocarea joncțiunii ureteropelvine. Această boală se caracterizează printr-o obstrucție în locul în care ureterul se unește cu rinichiul. Acest lucru poate duce la dureri inghinale sau abdominale care iradiază spre flancuri.

- Strictură ureterică. Aceasta este o referire la îngustarea ureterului. Tuburile care transferă urina de la rinichi la vezica urinară se numesc uretere. Fie una sau ambele părți pot avea strictură ureterică.

- Inflamația rinichiului (pielonefrită). Rinichii se infectează cu germeni, ceea ce provoacă această afecțiune. Febra, frisoane, dureri laterale sau de spate, greață și vărsături sunt câteva dintre simptome.

- Boala polichistică renală. Persoanele cu această afecțiune ereditară au chisturi renale, care sunt saci plini de lichid. Rinichii se umflă și pot deveni dureroși pe măsură ce chisturile cresc. Prin urmare, aceștia ar putea să nu funcționeze așa cum ar trebui.

- Vătămare sau o experiență traumatizantă. Rinichii pot suferi vătămări fizice în urma sporturilor de contact, a accidentelor sau a altor traumatisme cu obiecte contondente. Scurgerile de urină din rinichi, precum și sângele din urină sau din jurul rinichilor ar putea apărea din această cauză.

- Cancer renal (de rinichi). Carcinomul cu celule renale, cel mai răspândit tip de cancer de rinichi, lovește de obicei adulții în vârstă de 60 sau 70 de ani. Sângele în urină, durerea de flanc sau apariția unei mase pe o parte sunt simptome posibile.

Foto: Freepik @New Africa

Care sunt semnele tipice ale durerii de rinichi?

Diferite simptome pot fi experimentate de cei care suferă de dureri renale. Simptomele durerii de rinichi care sunt frecvent experimentate includ:

- O durere persistentă în spate.

- Durere în abdomen, sub coaste sau pe laterale.

- Durere acută sau severă, care pulsează.

- Disconfort care se deplasează în partea inferioară a abdomenului.

- Vărsăturile sau greața sunt frecvent experimentate împreună cu durerea de rinichi, în special atunci când pietrele la rinichi sunt cauza durerii.

Vezi și: Semnul demenței care apare când citești. Fii atent la ce îți transmit ochii

Tratamentul pentru disconfort renal

Tratamentul pentru durerea de rinichi se bazează pe cauza care stă la baza disconfortului. De exemplu, medicul îți poate recomanda antibiotice dacă aveți dureri renale provocate de o infecție. Ai putea avea nevoie de tratament pentru a scăpa de pietre dacă acestea sunt cauza durerii de rinichi.

Ce teste pot identifica cauza care stă la baza durerii de rinichi?

Sunt disponibile mai multe instrumente de diagnosticare pentru a-l ajuta pe medicul tău să determine cauza:

- Analiza de urină: Această examinare caută sânge, globule albe (care ar putea indica o infecție), proteine și substanțe chimice specifice asociate cu o serie de boli renale.

- Examinări imagistice: O scanare CT (tomografie computerizată) sau o ecografie pot produce imagini care arată structura fizică a rinichilor și a tractului urinar. De asemenea, poate detecta prezența pietrelor și poate evalua caracterul adecvat al fluxului de urină.

Cum procedez dacă mă dor rinichii?

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci dacă avi dureri renale persistente este să faci o programare la medic. De asemenea, ar trebui să te prezenți la camera de urgență dacă ai orice alte simptome, cum ar fi temperatură incontrolabil de ridicată, frisoane sau greață, sau dacă nu poți urina. Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce disconfortul între timp:

- Rămâi hidratat. Consumul de apă din abundență va ajuta la curățarea tractului urinar de bacterii. Evită alcoolul și băuturile cofeinizate. Apa este, în general, cea mai bună. Băuturile cu un conținut ridicat de zahăr pot induce diabet, în timp ce cele cu un conținut ridicat de sare sau cofeină te pot deshidrata și îți pot afecta rinichii în timp.

- Folosește căldură. Pentru a ușura durerea renală, pune un tampon de încălzire pe partea laterală, pe spate sau pe burtă.

Sunt posibile dureri renale ușoare sau severe. Deși ocazional poate fi inofensivă, aceasta indică, de obicei, că există o problemă la nivelul sistemului urinar. Mergi imediat la un medic imediat dacă ai dureri de spate asociate cu febră, vărsături, dureri la urinare sau alte simptome îngrijorătoare. Aceștia sunt capabili să identifice cauza durerii tale de rinichi și să determine cel mai bun curs de acțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel