Demența, asociată cu deficitul de vitamina D. Aportul suplimentar ar putea scădea riscul de apariție al bolii

dementa - FOTO: Freepick
Demența a fost asociată cu deficitul de vitamina D.

Demența ar putea avea o legătură directă cu lipsa vitaminei D. Mai mulți cercetători din Australia au realizat un studiu mondial, prin care încearcă să facă legătura dintre deficitul de vitamina D și demență.

Care este legătura

Studiul condus de University of South Australia, a constatat faptul că nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de volume mai mici ale creierului și un risc crescut de demență și AVC. În unele populații, până la 17% dintre cazurile de demență ar putea fi prevenite prin creșterea nivelului de vitamina D la intervalul normal (50 nmol/L), în populația general.

Datele a aproape 300.000 de persoane au fost analizate de studiu.

Cercetătorul principal și directorul Centrului Australian pentru Sănătate de Precizie al UniSA, profesorul Elina Hyppönen, a precizat că descoperirile evidențiază nevoia presantă de a aborda deficiența de vitamina D în populația mai largă.

„Vitamina D este un precursor hormonal din ce în ce mai recunoscut pentru efectele sale pe scară largă, inclusiv asupra sănătății creierului, dar până acum a fost foarte dificil să examinăm ce s-ar întâmpla dacă am reuși să prevenim deficiența de vitamina D.

Studiul nostru este primul care examinează efectul nivelurilor foarte scăzute de vitamina D asupra riscurilor de demență și AVC, folosind analize genetice robuste în rândul unei populații mari.

În anumite contexte, în care deficitul de vitamina D este relativ frecvent, constatările noastre au implicații importante pentru riscul de demență. Într-adevăr, în această populație din Marea Britanie am observat că până la 17% dintre cazurile de demență ar fi putut fi evitate prin creșterea nivelului de vitamina D până la un interval normal”, a declarat prof. Hyppönen, potrivit The American Journal of Clinica Nutrition.

Vezi și: Cancerul care nu se vindecă. Daniel Coriu: O boală care nu are nevoie de tratament, nu o tratez

Cercetările ar putea schimba evoluția lucrurilor

Cercetările ar putea duce la o schimbare în ceea ce privește cursul lucrurilor. Cercetătorul principal al studiului precizează că un aport suplimentar de vitamina D ar putea scădea riscul apariției demenței.

„Demența este o boală progresivă și debilitantă care poate devasta atât indivizii cât și familiile deopotrivă. Dacă am fi capabili să schimbăm această realitate, asigurându-ne că niciun individ nu are o deficiență gravă de vitamina D, acest studiu ar avea beneficii suplimentare și am putea schimba sănătatea și bunăstarea pentru mii de oameni.

Cei mai mulți dintre noi suntem probabil ok, dar pentru indivizii care, indiferent din ce motiv, nu pot primi suficientă vitamina D de la soare, modificările din dieta alimentară s-ar putea să nu fie suficiente, și un aport suplimentar s-ar putea să fie necesar”, a mai precizat prof. Hyppönen.

Vezi și: Căldura, vinovată pentru infecțiile de vară. Și cel mai sănătos organism poate să cedeze

Ce este demența

Demența nu este o boală a vârstnicilor, așa cum mulți credeau până acum, aceasta nu este o entitate, ci un tablou clinic. 

”Demența este un tablou clinic, final, a unei suferințe a creierului, de cauze multiple. Este un tablou clinic prin scăderea memoriei, scăderea atenției și a concentrării, scăderea capacității de esențializare, de a folosi obiecte, de a știi, de a imagina cum se fac unele lucruri, scăderea capacității de a exprima verbal, pierderea sensului cuvintelor, lipsa de înțelegere.

Acestea sunt procese corticale de nivel superior care se pierd, uneori unele mai mult, altele mai puțin, ori sunt unele care se pierd în exclusivitate. Există o formă de demență unde se pierde limbajul, mai ales la bărbați”, a explicat medicul neurolog Arman Frăsineanu, la Sfat de Sănătate de la Antena 3. 

Potrivit acestuia, cazurile de apariției demenței sunt multiple. ”Avem boli neuro-degenerative unde nu știm sau nu se știe, la ora actuală, cu exactitate, care este acea cauză, acel moment de big-bang al creierului, există uneori cauze decelabile, de pildă accidentele vasculare multiple, alcoolismul. Mai avem o boală imunologică a creierului, scleroza multiplă. 

Termenul de demență sună peiorativ, însă nu mai este potrivit. De pildă, un individ care are deficit de vitamina B12, are un tablou de demenţă şi e curabil. Un individ cu hipotiroidie are un tablou de demenţă, și de multe ori este tratat ca demență, și este la fel, curabil”, subliniat medicul.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel