Degenerescență maculară și orbire, risc lumina albastră de la telefoane și tablete

Lumina albastră este dăunătoare
Când vorbim de degenerescență maculară și de orbire, ne gândim că există un risc generat de lumina albastră emisă de dispozitivele electronice din jurul nostru: telefon, tabletă, laptop, calculatoare sau televizoare. Un specialist în afecțiunile retinei face lumină!

Mulți oameni întreabă oftalmologii specializați în afecțiunile retinei dacă lumina albastră va crește riscul de degenerescență maculară legată de vârstă și orbire. Retina este un țesut subțire din spatele ochiului care este responsabil de vedere.

„Răspunsul scurt la această întrebare obișnuită este nu. Cantitatea de lumină albastră de la dispozitive electronice, inclusiv smartphone-uri (telefoane inteligente), tablete, televizoare LCD și laptop-uri, nu dăunează retinei sau oricărei alte părți a ochiului", notează dr. David Ramsey, doctor în științe medicale, șeful departamentului de cercetare a retinei de la Spitalul și Centrul Medical Lahey, o parte din Beth Israel Lahey Health și contributor la Harvard Health Publishing.

Dar asta nu înseamnă că nu sunt alte riscuri.

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră este o lumină vizibilă care are între 400 și 450 nanometri (nm) în frecvența spectrului luminos. După cum sugerează și numele, acest tip de lumină este perceput ca fiind de culoare albastră. Cu toate acestea, lumina albastră poate fi prezentă chiar și atunci când lumina este percepută ca alb sau altă culoare.

Lumina albastră îngrijorează deoarece are mai multă energie pe foton de lumină decât alte culori din spectrul vizibil, adică lumină verde sau cea roșie. Lumina albastră, la doze suficient de ridicate, este, prin urmare, mult mai probabil să provoace leziuni atunci când este absorbită de diferite celule din corpul nostru.

Cum percepem culoarea?

„Percepția noastră asupra culorii se bazează în principal pe patru celule luminoase sensibile: trei fotoreceptoare cu conuri și un fotoreceptor cu tijă. Aceste celule se află în retină. În timpul zilei, cele trei fotoreceptoare conice simt în mod activ lumina și fiecare are o sensibilitate maximă în porțiunile albastru, verde sau roșu ale spectrului luminos vizibil. La nivelul cel mai de bază, sentimentul nostru de culoare este determinat de echilibrul de activitate al acestor trei celule. Când lumina este prea slabă pentru a stimula conurile, simțul culorii este redus. Noi percepem lumea în nuanțe de gri, deoarece un singur tip de fotoreceptor, tijă, ne menține funcția vizuală", notează specialistul.

Tehnologia LED și lumină albastră

Cele mai multe surse de lumină incandescentă, precum lumina soarelui, au un spectru larg. Cu toate acestea, diodele care emit lumină (popularele LED-uri) produc vârfuri relativ înguste de lumină care sunt controlate de producător. Acest lucru permite ca lumina de la LED-uri să fie percepută ca fiind aproape de lumina albă sau de lumina zilei.

„LED-urile albe pot emite, de fapt, mai multă lumină albastră decât sursele tradiționale de lumină, chiar dacă lumina albastră ar putea să nu fie percepută de către utilizator. Această lumină albastră este puțin probabil să reprezinte un pericol fizic pentru retină. Dar poate stimula ritmul circadian (ceasul biologic intern al organismului) mai mult decât sursele tradiționale de lumină, păstrându-vă treji, perturbând somnul sau având alte efecte asupra ritmului vostru circadian", notează dr David Ramsey.

Ecranele dispozitivelor electronice moderne se bazează pe tehnologia LED. Ecranele tipice au LED-uri roșii, verzi și albastre, care sunt controlate individual, strâns legate împreună într-un dispozitiv color. Cu toate acestea, LED-urile cu lumină albă, care luminează în fundal afișajele de pe smartphone-uri, tablete și laptop-uri, produc cele mai mari cantități de lumină albastră.

Riscuri date de lumină albastră

Totul se rezumă la asta: electronicele „de consum" nu sunt dăunătoare retinei din cauza cantității de lumină emisă. De exemplu, telefoanele iPhone recente au o luminozitate maximă de aproximativ 625 cd / m2 (cd / m2). Și mai strălucitoare, multe magazine au o iluminare ambientală de două ori mai puternică. Cu toate acestea, aceste surse sunt palide în comparație cu soarele, care oferă o iluminare ambientală de peste 10 ori mai mare!

Lumina albastră de intensitate ridicată din orice sursă este, totuși, potențial periculoasă pentru ochi. Sursele industriale de lumină albastră sunt filtrate intenționat pentru a proteja utilizatorii. Cu toate acestea, poate fi dăunător să priviți direct la multe LED-uri de mare putere, pur și simplu pentru că sunt foarte luminoase. Acestea includ lanternele „militare" și altele asemenea.

„În plus, deși un bec cu LED-uri și o lampă cu lumină incandescentă ar putea fi ambele clasificate ca având aceeași luminozitate, energia luminii de la LED-ul ar putea proveni dintr-o sursă de dimensiunea capului unui cui în comparație cu suprafața semnificativ mai mare a sursei incandescente. Privind direct la punctul luminos al LED-urilor este periculos din același motiv, nu este înțelept să privim direct la soarele de pe cer", continuă medicul.

Comparativ cu riscul îmbătrânirii, al fumatului, al bolilor cardiovasculare, al tensiunii arteriale ridicate și al excesului de greutate, expunerea la nivelurile tipice de lumină albastră din electronica de consum „este neglijabilă în ceea ce privește riscul crescut de degenerescență maculară sau orbire. În plus, dovezile actuale nu susțin utilizarea lentilelor de blocare a luminii albastre pentru a proteja sănătatea retinei, iar agenții de publicitate au fost amendați, în SUA, pentru reclame înșelătoare despre astfel de tipuri de lentile" explică el.

Concluzia specialistului

„Lumina albastră dată de dispozitivele electronice nu va crește riscul de degenerescență maculară sau nu va afecta nicio altă parte a ochiului. Cu toate acestea, utilizarea acestor dispozitive poate întrerupe somnul sau poate perturba alte aspecte ale sănătății dumneavoastră sau ale ritmului circadian. Dacă sunteți una dintre persoanele care intră în această categorie, discutați cu medicul dumneavoastră și luați măsuri pentru a limita utilizarea aparatelor pe timp de noapte, când lumina albastră este cel mai probabil să vă afecteze ceasul biologic", punctează dr. David Ramsey.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel