Alimentația în sezonul rece poate fi...
Deficitul de potasiu este atunci când o persoană are niveluri anormal de scăzute de potasiu. Deficitul de potasiu poate afecta grav sănătatea. Potasiul este un electrolit foarte important pentru organism deoarece intervine în toate procesele metabolice ajutând corpul să funcţioneze într-un mod normal şi sănătos.
Acesta ajută foarte mult funcţionarea muşchilor mai ales a celui cardiac, reglează bătăile inimii, protejează sistemul cardiovascular şi nervos, asigură eliminarea eficientă a toxinelor dar şi ajută la refacerea organismului după efort.
Dr. Cezar Amititeloaie explică pe pagina sa de Facebook care sunt semnele la care trebuie să fim atenți. Potasiul este un mineral şi electrolit esenţial pentru corpul tău. Cu ajutorul lui, funcţiile organismului sunt mai bune, iar metabolismul celular se reface fără probleme.
Spasmele, slabiciunea musculară, crampele, rigiditatea musculară, durerile musculare și tetania reprezintă câteva dintre cele mai comune simptome ale carenței de potasiu din organism, afectând funcționarea mușchilor și conducând la o stare de oboseală și slăbiciune generală.
Un deficit sever de potasiu nu doar că afectează buna funcționare a mușchilor, dar poate conduce chiar la distrugerea țesutului muscular, determinand apariția rabdomiolizei.
”Dacă ești stresat, surmenat, ai pulsul ridicat sau extrasistole, probabil ai deficit de potasiu. Iată explicația: în celule, potasiul este în concentrație mare 140 mEq, iar în afara celulelor în concentrație mică: 4 mEq.
Când celulele sunt activate, potasiul iese ușor din celule conform gradientului, adică de la concentrație mare la mică, de la deal la vale.
Ca să fie reintrodus înapoi în celulă, de la vale la deal, este nevoie de o pompă care consumă multă energie ATP, spre exemplu în cazul neuronilor aceasta consumă cam 70% din energia lor”, explică Dr Cezar Amititeloaie.
Nivelul de potasiu din organism scade atunci când consumăm alcool, zahăr sau cafea în exces, pâine albă sau dulciuri rafinate. În plus, deficitul de potasiu poate apărea și atunci când avem o activitate fizică solicitantă.
”Astfel, cu cât activitatea este mai intensă și stresul este mai mare, cu atât energia ATP se epuizează, potasiul nu mai poate fi reintrodus suficient în celule, se pierde prin urină și astfel nivelul general din organism scade, iar celulele nu mai pot funcționa corespunzător.
În aceste condiții îți recomand să consumi alimente bogate în potasiu precum: roșii, sfeclă, fasole, banane, alune, migdale, semințe de dovleac, fistic, avocado, ciocolată neagră sau cartofi”, mai explică medicul.
Deficitul de potasiu este diagnosticat cu un test de sânge. Medicul dumneavoastră vă poate comanda un test ca parte a unui examen medical de rutină, sau pentru că aveți hipertensiune arterială sau boli de rinichi.
- scăderea funcției cerebrale
- niveluri ridicate de zahăr din sânge
- paralizie musculară
- dificultăți de respirație
- bătăi neregulate ale inimii
Vezi și: Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...