De ce unele persoane se trezesc cu salivă la gură. Bolile de care ai putea să suferi

saliva - FOTO: Freepi@stockking
Salivarea excesivă în timpul somnului poate semnala o problemă de sănătate. Dincolo de această scurgere aparent inofensivă, stau o serie de cauze și implicații care pot surprinde, inclusiv afecțiuni neurologice.

Cu toții am experimentat, cel puțin o dată, senzația incomodă de a te trezi și de a descoperi un pufăit de salivă pe pernă sau pe obraz. Deși este o experiență comună, salivarea excesivă în somn poate fi mai mult decât doar o consecință a relaxării musculare. De la congestie nazală la afecțiuni neurologice, salivarea excesivă în somn poate fi un semnal al unor probleme de sănătate mai profunde.

Salivarea excesivă în somn, cauze multiple

Salivarea excesivă în somn poate avea mai multe cauze. În general, atunci când dormi, mușchii din fața și din corpul tău se relaxează. Gura ta poate rămâne deschisă, cauzând scurgerea excesivă de salivă.

Alte motive pentru producția excesivă de saliva, numită și sialoree sau hipersalivație, pot include anumite medicamente, congestie nazală, apnee în somn, afecțiuni neurologice, sarcină și boala de reflux gastroesofagian (GERD).

Salivarea excesivă în somn este normală. Cu toate acestea, dacă se întâmplă brusc și des sau este excesiv, ar putea semnala o problemă de sănătate.

Țineți cont că producția de salivă continuă în timpul somnului pentru a ajuta la protejarea țesuturilor dure și moi din gură și gât de acizi și germeni.

Vezi și: Peste 200.000 de români au cancer. Valeria Herdea: Este dramatic

Poziția de somn

Salivare - FOTO: Freepik@stockking

Mușchii corpului se relaxează în timpul somnului, mai ales în timpul somnului REM. Este posibil ca gura să-ți cadă deschisă în timp ce dormi. Dacă dormi pe o parte sau pe burtă, este mai probabil ca saliva să scape din părțile laterale ale gurii în timp ce dormi.

Efecte secundare ale medicamentelor

Salivarea excesivă poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, inclusiv sedative, medicamente antipsihotice, anumite antibiotice, anumite medicamente utilizate pentru tratarea bolii Alzheimer și unele antiinflamatoare.

Congestie nazală

Unul dintre cele mai mari motive pentru care gura ta ar putea să se deschidă în timpul somnului este că nu poți respira bine prin nas. Dacă ești congestionat din cauza unei răceli sau alergii, ai putea începe să respiri pe gură. Dacă acest lucru se întâmplă în timpul somnului, ai putea să salivezi pe pernă.

Vezi și: Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. Motivul transpirației de la căldură

Apnee în somn

Apneea în somn, o afecțiune în care respirația ta se oprește în timpul somnului, poate cauza respirație pe gură în timpul nopții și salivă în exces. În plus față de salivarea în timpul somnului, alte simptome ale apneei în somn pot include:

- Sforăit puternic

- Sunete de sufocare

- Senzație de oboseală în timpul zilei

Apneea în somn este o afecțiune gravă.

Afecțiuni neurologice

Unele persoane produc salivă în exces, o afecțiune numită sialoree. Sialoreea poate fi rezultatul:

- Relaxării creierului

- Accident vascular cerebral sau atunci când alimentarea cu sânge către creier este blocată

- Boala Parkinson, o afecțiune progresivă care afectează mișcarea

- Paralizia cerebrală, un grup de afecțiuni care afectează mișcarea și echilibrul

Aceste afecțiuni pot face dificilă înghițirea. Dacă ai dificultăți în a înghiți, ai putea să salivezi în timpul somnului și în timpul zilei.

Vezi și: De ce ne place cafeaua. Cei mai importanți compuși care ne fac să iubim cafeaua

Boala de reflux gastroesofagian

Salivarea excesivă în timpul somnului poate fi, de asemenea, legat de boala de reflux gastroesofagian (GERD), o afecțiune care cauzează reflux acid frecvent.

Pe lângă arsurile la stomac, un alt simptom al GERD-ului este disfagia sau dificultăți în înghițire. Aceasta poate cauza o senzație de sufocare sau o senzație ca și cum ar fi mâncare blocată în gât, ceea ce poate duce la producția excesivă de salivă.

Probleme dentare

Dacă ai salivă în exces și dureri în gură sau gingii, ai putea avea o infecție sau carie dentară.

Producerea mai multe saliva este una dintre modalitățile prin care corpul ar putea încerca să lupte împotriva unei infecții în gură. Consultați-vă dentistul pentru o curățare și un control riguros.

Vezi și: Cum recunoști trăsăturile unui caracter sociopat. Diferențele dintre sociopatie și psihopatie

Salivarea excesivă, prevenție

În general, nu este necesar niciun tratament. Salivarea excesivă poate fi enervantă, dar nu va duce la deshidratare, infecție sau alte probleme. Cu toate acestea, dacă simți că salivezi în mod excesiv, ai putea lua în considerare:

- Schimbarea pozițiilor de somn și dormitul pe spate

- Discutarea regimului actual de medicamente cu medicul

- Tratarea alergiilor pentru a putea respira mai ușor prin nas

- Managementul septului nazal deviat cu medicamente sau intervenție chirurgicală numită septoplastie, care vizează îndreptarea septului și reducerea simptomelor neplăcute

- Tratarea apneei în somn cu schimbări de stil de viață, dispozitive medicale care ajută la respirație și, eventual, chirurgie

- Folosirea medicamentelor, cum ar fi injecțiile cu Botox, medicamentele orale pe bază de rețetă și plasturii cu rețetă, pentru a ajuta la gestionarea salivării dacă ai o afecțiune neurologică subiacentă

- Managementul GERD-ului cu schimbări de stil de viață și, eventual, chirurgie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel