Analiza de sânge care îți arată dacă...
Alimentele zaharoase pot provoca disconfort și iritații persoanelor cu dinți sensibili. Această problemă este adesea cauzată de dentina expusă, un strat mai moale de sub smalțul dintelui, și este mai frecventă la cei cu smalț sau gingie mai subțire.
Stratul protector de smalț fie s-a uzat, fie nu a fost format corect. Pentru a trata sensibilitatea dinților la zahăr, modificările minore ale rutinei zilnice pot ajuta la eliminarea acestui disconfort.
Urmând aceste sfaturi, persoanele se pot bucura din nou de bunătăți dulci, reducând disconfortul cauzat de alimentele zaharoase. Alimentele zaharoase pot provoca disconfort și iritații persoanelor cu dinți sensibili.
Această problemă este adesea cauzată de dentina expusă, un strat mai moale de sub smalțul dintelui, și este mai frecventă la cei cu smalț sau gingie mai subțire. Stratul protector de smalț fie s-a uzat, fie nu a fost format corect.
Pentru a trata sensibilitatea dinților la zahăr, modificările minore ale rutinei zilnice pot ajuta la eliminarea acestui disconfort. Urmând aceste sfaturi, persoanele se pot bucura din nou de bunătăți dulci, reducând disconfortul cauzat de alimentele zaharoase.
Mâncatul și consumul de dulciuri pot provoca disconfort dinților deteriorați sau foarte sensibilizați. Printre cele mai dăunătoare se numără bomboanele tari, dulciurile lipicioase precum ursuleții gumate, glazura, fructele uscate și mierea, sucul de portocale și băuturile răcoritoare carbogazoase.
Bomboanele tari și picăturile de tuse provoacă o baie de acid pentru dinți, în timp ce dulciurile lipicioase precum ursuleții gumate, glazura, fructele uscate și mierea se lipesc de dinți, permițând bacteriilor să se dezvolte. Evitarea acestor dulciuri poate ajuta la prevenirea deteriorării dinților și a disconfortului.
Sensibilitatea dentară se poate manifesta în diferite moduri:
- Sensibilitate tranzitorie, care este o durere scurtă și ascuțită atunci când dinții intră în contact cu dulciuri, indicând eroziunea smalțului
- Sensibilitate prelungită, care este o durere susținută, pulsatilă, care persistă chiar și după ce dulciurile au fost consumate, indicând carii dentare
- Sensibilitate generalizată, care este atunci când mai mulți dinți sau secțiuni mari ale gurii reacționează la stimuli, indicând o uzură generalizată a smalțului sau mai multe zone de interes.
Aceste tipuri de sensibilitate dentară pot fi un semn al cariei dentare sau al uzurii smalțului.
Citește și: Cafeaua instant: între beneficii și riscuri pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă bei zilnic
Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
Deteriorarea dinților de către zahăr poate duce la creșterea sensibilității la zahăr. Alimentele și băuturile zaharoase conțin carbohidrați fermentabili care se amestecă cu bacterii dăunătoare, provocând producerea de acid, îndepărtând mineralele din smalțul dinților și făcând dinții mai sensibili la stimuli. Saliva conține minerale care ajută la refacerea smalțului dinților, dar consumul excesiv de zahăr poate reduce posibilitatea de a le înlocui.
Cariile dentare apar atunci când bacteriile se hrănesc cu zahăr, formând o peliculă lipicioasă numită placă bacteriană. Acest conținut acid demineralizează smalțul dinților, permițând bacteriilor și acidului să intre în dinți și să provoace carii. Cariile pot fi zdruncinate și dureroase dacă nu sunt obturate, iar alimentele zaharoase, lichidele, acidul și bacteriile pot intra în carii, provocând zdruncinături și dureri bruște.
Gingivita, o boală a gingiilor, este cauzată de acumularea plăcii bacteriene, care poate irita gingiile, provocând inflamații, infecții, umflături și sângerări. Pe măsură ce îmbătrâniți, gingiile se pot retrage, expunând rădăcinile fiecărui dinte. Fumatul, periajul agresiv al dinților, sănătatea orală precară și bolile gingiilor contribuie, de asemenea, la această problemă.
Tratamentele de albire a dinților, care utilizează peroxid de hidrogen pentru a ușura petele, pot exacerba retragerea gingiilor, deoarece peroxidul trebuie să pătrundă în dinte și să ajungă la dentina din interior, provocând o sensibilitate crescută a dinților.
Pasta de dinți pentru sensibilitate poate ajuta la dinții sensibili sau la pierderea minoră a smalțului prin acoperirea tuburilor dentinare din dinți. Lipirea dentară poate fi necesară pentru smalțul dentar grav erodat. Obturarea cariilor poate elimina sensibilitatea.
Gingivita, boala parodontală și retragerea gingiilor pot fi tratate cu curățare profundă, detartraj și antibiotice. Dacă este severă, pot fi recomandate soluții chirurgicale, cum ar fi grefarea.
Sensibilitatea după albirea dinților este temporară, astfel încât evitarea dulciurilor și a băuturilor calde/frige poate fi suficientă. Utilizarea unei paste de dinți concepute pentru dinți sensibili poate ajuta la ameliorarea afecțiunii până la rezolvarea completă a acesteia.
Pentru a menține dinții sănătoși și a preveni cariile, evitați zahărul, renunțați la fumat, la vape sau la mestecarea produselor cu nicotină, utilizați o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor, folosiți frecvent ața dentară și evitați apa de gură pe bază de alcool.
Periați dinții după fiecare masă, după ce ați consumat alimente dulci sau alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi cipsurile. În cazul în care periajul după mese nu este posibil, guma fără zahăr poate fi folosită ca înlocuitor.
Vizitați un medic stomatolog de două ori pe an pentru o curățare și pentru detectarea cariilor mici. Acest lucru va ajuta la prevenirea cariilor dentare și la prevenirea durerilor de dinți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Analiza de sânge care îți arată dacă...
Acetona aduce soluții eficiente...
Un superfruct pentru minte și suflet:...
Ce trebuie să știi despre mici și...
Care e valoarea corectă a glicemiei,...
Consumul de dulciuri poate provoca...
Cercetătorii israelieni au descoperit...