De ce se încrețește pielea de la apă. Ce alte boli poți avea

de ce se increteste pielea de la apa - FOTO: Freepick@mteerapat
De ce se încrețește pielea de la apă și cum ne afectează organismul? Pielea încrețită poate fi și semn al altor boli.

De ce se încretește pielea de la apă mai ales după ce ați terminat o baie lungă și relaxantă sau o baie răcoritoare în piscină. Probabil observați că palmele mâinilor și tălpile picioarelor s-au încrețit. Deși ridurile ar trebui să dispară, s-ar putea să vă întrebați de ce pielea reacționează astfel după timpul petrecut în apă.

Stratul exterior al pielii, epiderma, este responsabilă pentru această reacție ridată, care apare de obicei după ce ați petrecut aproximativ o jumătate de oră în apă. Epiderma conține keratina proteică, care întărește pielea și ajută la menținerea umidității. Celulele moarte de keratină alcătuiesc stratul de suprafață propriu al epidermei cunoscut sub numele de stratul cornos.

Aceste celule moarte de keratină din stratul cornos absorb apa cu ușurință și încep să se umfle după perioade lungi de timp petrecute în apă. Pe măsură ce stratul de celule moarte se extinde, acesta începe să ocupe mai multă suprafață, dar este încă conectat la celulele vii de dedesubt, arată Scientific American.

Vezi și: Tămâia, efect tămăduitor pentru întregul organism. Previne cancerul, durerile articulare și reduce disconfortul spiritual

Sistemul nervos, responsabil de încrețirea pielii

Cercetătorii arată că efectul nu apare atunci când există leziuni ale nervilor în degete. Acest lucru indică faptul că schimbarea este o reacție involuntară a sistemului nervos autonom al organismului - sistemul care controlează, de asemenea, respirația, ritmul cardiac și transpirația. De fapt, încrețirea distinctivă este cauzată de vasele de sânge care se îngustează sub piele.

În 2011, Mark Changizi, neurobiolog evoluționist la 2AI Labs din Boise, Idaho, și colegii săi, au sugerat că ridarea, fiind un proces activ, trebuie să aibă o funcție evolutivă. Echipa a arătat, de asemenea, că modelul de ridare părea să fie optimizat pentru a oferi o rețea de drenaj care a îmbunătățit aderența. Dar până acum, nu a existat nici o dovadă că degetele ridate au oferit, de fapt, un avantaj.

În cel mai recent studiu, participanții au luat obiecte umede sau uscate, cu mâinile normale sau cu degetele încrețite după înmuiere în apă caldă timp de 30 de minute. Subiecții au fost mai rapizi la ridicarea marmurei umede cu degete încrețite decât cei cu degetele uscate, dar ridurile nu au făcut nicio diferență pentru mutarea obiectelor uscate. Rezultatele sunt publicate în Biology Letters.

"Am arătat că degetele încrețite oferă o aderență mai bună în condiții de umiditate - ar putea funcționa ca benzile de rulare pe anvelopele mașinii dvs., ceea ce permite ca mai mult din anvelopă să fie în contact cu drumul și vă oferă o aderență mai bună", spune Tom Smulders, biolog evoluționist la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, și coautor al lucrării, mai arată Scientific American.

Vezi și: Gust acru în gură, cauze. Cele mai frecvente șapte motive

Cum i-au ajutat degetele încrețite pe strămoșii noștri

Degetele încrețite ar fi putut să-i ajute pe strămoșii noștri să adune alimente din vegetația umedă sau din pâraie, adaugă Smulders.

Având în vedere că ridurile conferă un avantaj cu obiectele umede, dar aparent nici un dezavantaj cu cele uscate, nu este clar de ce degetele noastre nu sunt permanent încrețite, spune Smulders.

Pielea încretiță, cauze neelucidate în totalitate

Pielea se încrețește atunci când sistemul nervos trimite un mesaj vaselor de sânge pentru a deveni mai înguste. Vasele de sânge îngustate reduc ușor volumul vârfurilor degetelor, provocând pliuri libere ale pielii care formează riduri.

Oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin scopul ridurilor degetelor atunci când sunt expuse la apă sau la temperaturi scăzute.

Vezi și: Lecitina, ingredientul minune din bucătărie. Care este produsul alimentar în care se găsește și ce beneficii are asupra sănătății

Afecțiuni care ar putea duce la încrețirea pielii

Următoarele afecțiuni pot provoca încrețirea pielii, potrivit Medical News Today.

Deshidratare

Deshidratarea poate afecta pielea, făcând-o să se simtă uscată și rece. Pielea de pe vârful degetelor poate părea strivită. Adulții mai în vârstă, copiii și bebelușii au un risc mai mare de deshidratare decât alte grupuri.

Boala Raynaud

Boala Raynaud este o sensibilitate extremă la frig. Aceasta afectează vasele mici de sânge care furnizează sânge extremităților corpului, inclusiv degetelor de la picioare.

Simptomele cheie ale bolii Raynaud sunt învinețirea degetelor de la frig, amorțeală, și furnicături. Pielea de pe vârful degetelor poate arăta, de asemenea, încrețită, sau vânătă. Stresul poate declanșa, de asemenea, simptome.

Nu există nici un leac pentru boala Raynaud, dar o persoană cu această afecțiune poate lua măsuri pentru a reduce nivelul de stres și să se asigure că nu se expune prea mult la frig.

Vezi și: Atrofia Musculară Spinală (AMS), boala genetică rară și devastatoare, cu impact puternic asupra sistemului de sănătate. Care sunt primele SEMNE și când apar

Eczemă

Eczema este o afecțiune care provoacă inflamații ale pielii, erupții cutanate, mâncărime și roșeață. Dermatita atopică este o formă pe termen lung de eczemă. Aceasta face ca pielea să devină roșie, uscată, care poate provoca mâncărimi sau umflături. Dermatita atopică afectează frecvent mâinile și degetele, spatele genunchilor și interiorul coatelor.

Eczema usucă pielea și o poate face să se încrețească.

Vezi și: Apa la genunchi, hidroartroza, cauze și tratament. Poate să apară din cauza unui traumatism

Diabet

Diabetul afectează capacitatea organismului de a controla nivelul zahărului din sânge. Persoanele cu diabet zaharat pot fi mai expuse riscului de a dezvolta mai multe afectiuni ale pielii.

Condițiile care pot afecta degetele includ:

- infecții bacteriene

- infecții fungice

Infecțiile bacteriene și fungice pot afecta pielea din jurul unghiilor și între degete. Infecții bacteriene pot face ca pielea să devină roșie, umflată, și, eventual, încrețită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel