Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
De ce nu este bine să sari peste un periaj dentar. Să sari peste spălatul pe dinți înainte de culcare poate fi în detrimentul întregului organism, avertizează un medic stomatolog.
Săritul peste curățarea de noapte nu poate cauza doar carii dentare, ci poate lăsa bacteriile să circule în tot corpul. De la o vârstă foarte fragedă suntem învățați despre importanța periajului dinților de două ori pe zi pentru a opri formarea plăcii bacteriene.
Placa bacteriană este o peliculă de bacterii care acoperă dinții și, dacă nu îi periați corespunzător, poate contribui la apariția bolilor gingivale și a cariilor dentare.
Cercetările efectuate de Oral Health Foundation au constatat că una din opt persoane (13%) nu se spală pe dinți în mod regulat - cel puțin de trei ori pe săptămână, arată Express.
De asemenea, a constatat că este de două ori mai probabil ca oamenii să nu se spele pe dinți seara (39%), comparativ cu dimineața (19%).
De asemenea, s-a arătat că adulții mai tineri au o probabilitate mult mai mare de a nu se spăla pe dinți - doi din trei (65 %) sub 35 de ani nu se spală pe dinți o dată pe săptămână, în comparație cu patru din zece (40 %) dintre cei de peste 55 de ani.
Dr. Sulaman Anwar, specialist în parodontologie și implantologie, nu a fost surprins de aceste rezultate, deoarece mulți dintre pacienții pe care îi consultă au tendința de a-și trata gura în mod izolat față de restul corpului.
”Pacienții cred adesea că, pentru că se duc la dentist, ne vom concentra doar pe dinții lor, dar acum ne-am îndepărtat de acest lucru. Știm că bacteriile din gură se deplasează în tot corpul. Unele vor merge spre creier, iar altele vor călători spre inimă”, a spus dr. Sulaman Anwar.
Alte rezultate ale cercetării Fundației pentru Sănătate Orală au arătat că aproape unul din patru (24%) adulți din Marea Britanie se spală pe dinți cel mai adesea o dată pe zi.
Datele au arătat, de asemenea, că bărbații (69%) sunt mult mai puțin predispuși să se spele pe dinți de două ori pe zi, față de femei (82%). Îngrijorător este faptul că una din zece persoane (10 la sută) se spală pe dinți timp de un minut sau mai puțin, față de cele două minute recomandate standard.
Dr. Anwar a subliniat faptul că o sănătate orală precară este legată de multe afecțiuni diferite, inclusiv boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, demență, complicații în timpul sarcinii - chiar și de sănătatea sexuală.
”Gura este poarta de intrare în organism, toate acestea pot fi afectate de regimul de sănătate dentară. Dacă oamenii nu au grijă de dinții lor, sau dacă se spală doar o dată pe zi, în special dacă sar peste curățarea de noapte, lasă o mulțime de bacterii pe dinți.
Noaptea, în timp ce dorm și nu produc prea multă salivă, asta îi predispune să aibă o mulțime de bacterii în sânge. Evident, vor avea carii dentare, dar bacteriile vor circula și în restul corpului lor, iar acea stare de rău pe termen lung va fi mai costisitoare pentru organismul lor”, a mai spus medicul stomatolog.
Secretul unui periaj bun este de a avea o rutină și o metodă, a spus Dr. Anwar.
”De exemplu, le spun adesea pacienților mei să înceapă pe partea dreaptă și să meargă până la capăt, apoi să se spele pe suprafețele de mușcătură, apoi pe interiorul dinților și apoi același lucru pe dinții de jos. Apoi, a doua zi, începeți pe partea opusă.
De prea multe ori, oamenii încep să se perieze agresiv, dar până la final se diminuează, astfel încât, zilnic, s-ar putea să periați foarte bine o zonă, dar să neglijați celelalte zone.
Și vă rog, vă rog, vă rog, vă rog să vă curățați între dinți, folosind fie periuțe interdentare, fie ață dentară, pentru că dacă nu faceți asta, pierdeți 40% din gură”, a mai spus dr. Anwar.
Spălați-vă de două ori pe zi - dimineața și seara, folosind o pastă de dinți cu fluorură
Prevenirea este mai bună decât vindecarea - faceți controale dentare regulate - cel puțin o dată pe an
Spălați-vă sau folosiți ața dentară între dinți folosind bandă dentară sau periuțe interdentare
Nu vă spălați pe dinți imediat după ce ați mâncat. Așteptați între 45 de minute și o oră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...