De ce NU e eficientă iodura de potasiu, în caz de atac nuclear. Ciuhodaru: Țineți minte formula S.R.I!

De ce nu e eficienta iodura de potasiu - Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pastilele de iodură de potasiu și despre metoda pe care trebuie să o ții minte în cazul unui accident nuclear.

Totul vine în contextul în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, doar că "lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii", ci ca pe un gest de precauţie.

"Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani", a spus Alexandru Rafila. 

Cât de repede trebuie să iei IOD, în caz de accident nuclear. Țincu - TOT ce trebuie să știi: Reduce cu 90% izotopul radioactiv

De ce nu sunt eficiente pastilele de iodură de potasiu, în cazul unui accident nuclear

 

Astfel, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că pastilele cu iodură de potasiu nu sunt atât de eficiente în cazul unui atac nuclear, pentru că ele ”nu protejează față de alte substanțe radioactive”.

V-ați făcut stocuri de IODURĂ de potasiu? Românii, răspunsuri surprinzătoare

"Poate fi un gest de precauție, dar reamintesc și v-am mai zis-o, că aceste tablete cu iodură nu sunt eficiente decât când vorbim despre iodul radioactiv. Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv, se administrează iod pentru că tiroida este cea mai sensibilă într-o astfel de situație, iar iodul stabil previne absorbția iodului la nivel tiroidian, fie că vorbim despre cel inhalat sau ingerat, deci contaminări radioactive. Mărește eliminarea și astfel scande riscul de cancer tiroidian.

Nu este nici măcar indicat pentru toate grupele de vârstă. În general, vorbim despre cei sub 40 de ani, de copii, de femei care alăptează. Ideal este ca în astfel de situații să fie administrat cât mai repede, maxim în primele 6 ore de la emisia radioactivă.

IODISMUL, efectul nociv al iodurii de potasiu. Cum acționează și ce BOLI dezvolți: Dacă iodul radioactiv e deja fixat, iodura e INUTILĂ

Să spunem lucrurilor pe nume: sunt peste 300 de substanțe radioactive care se elimină în cazul unui atac nuclear, așa că iodura nu protejează decât împotriva acestui tip de substanță, nu împiedică intrarea în organism sau efectele radiațiilor legate de alte substanțe radioactive, nu protejează față de alte substanțe radioactive. Mai există și ideea aceea în care zicem ”hai să luăm preventiv, să vedem ce se întâmplă", a declarat Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.

Medicul subliniază că administrarea pastilelor poate provoca stare de rău dacă nu este făcută cu discernământ și în cunoștință de cauză.

"Nu intră în categoria de automedicație și știți că a fost o adevărată furie, s-a cumpărat tot ce mai exista prin farmacii, până și suplimentele acelea alimentare care conțineau iod", a mai spus el.

"Țineți minte o formulă de evitare de expunere la radiații: S.R.I. - o să țină minte toată lumea"

 

Iod - iodură de potasiu - iodat de potasiu, care e DIFERENȚA dintre ele și cum acționează în corp

În ceea ce privește distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de către medicii de familie, medicul a spus că există mai multe variante de distribuire a pastilelor către populație, dar important este să fie administrate corect și doar la nevoie.

"Sunt foarte multe variante prin care poți să dai o substanță sau un medicament către cetățeni. Poți să folosești Departamentul pentru Situații de Urgență, poți să le trimiți prin poștă, cum s-au trimis testele acelea pentru depistat coronaviroza în diverse țări europene.

Există o multitudine de variante, dar ideea de bază, dacă tot vor fi administrate, să fie în cunoștință de cauză, dacă există emisii radioactive și, evident, adinistrate în primele ore după așa ceva, în așa fel încât să aibă o eficiență mai ales pentru cei care sunt predispuși", a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

"Dacă vorbim despre radiații, țineți minte o formulă de evitare de expunere la radiații: S.R.I. - o să țină minte toată lumea - adică să intrați în casă, să rămâneți în casă și să vă informați", a concluzionat el.

Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Ciuhodaru: Efectele radiațiillor, MAXIME în prima oră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel