Cercetătorii au realizat o...
De ce ne îngheață creierul când mâncăm înghețată sau bem ceva rece. După o înghițitură rece ai impresia că îți îngheață creierul și durerea radiază prin tot craniul.
Durerea continuă în timp ce închizi ochii și te strâmbi, iar apoi dispare, permițându-ți să te bucuri din nou de deliciul tău rece.
La fel ca furtunile cu fulgere bruște și înțepăturile de țânțari care provoacă mâncărimi, înghețarea creierului este unul dintre aspectele negative ale verii. Cunoscută și sub numele de cefalee de înghețată, cefalee de stimuli reci, neuralgia ganglionului sfinopalatin, este un tip de durere bruscă și intensă care te poate prinde cu garda jos, chiar și atunci când ai mai experimentat-o de multe ori înainte.
Și, deși nu este nici pe departe o durere de cap care durează ore întregi, cum poate fi o migrenă sau o durere de cap sinusală, înghețarea creierului este clasificată în mod oficial ca un tip de durere de cap, fiind inclusă în Clasificarea internațională a tulburărilor de cefalee, potrivit Health.
Vezi și: Abcesul, acumularea de puroi care poate fi mortală. Indică o infecție în organism
”Nu, creierul tău nu îngheață de fapt. Înghețarea creierului are loc atunci când o substanță rece, cum ar fi înghețata, este introdusă în spatele nasului și a palatului”, spune Lauren Natbony, MD, neurolog la Spitalul Mount Sinai din New York City.
Atunci când mănunchiul de nervi din această parte a gurii simte ceva rece, ei trimit un mesaj instantaneu către creier, determinând arterele și vasele de sânge să reacționeze. Ca urmare, capul începe să pulseze.
”Durerea apare la scurt timp după ce ceva rece a atins cerul gurii și, de obicei, este ”direcționată” către frunte”, spune Anne MacGregor, medic specialist în dureri de cap la Barts and The London School of Medicine and Dentistry din Marea Britanie.
Durerea apare rapid, exact în momentul în care temperatura rece a înghețatei sau a băuturii atinge acei nervi.
”Durează doar câteva secunde, dar uneori și câteva minute”, înainte de a dispărea, spune Dr. MacGregor.
Vezi și: Ce conțin, de fapt, ceaiurile pentru slăbit. Cât de periculoase sunt pentru sănătate
În sine, înghețarea creierului este inofensivă, iar fenomenul nu este asociat cu nicio afecțiune neurologică îngrijorătoare. Cu toate acestea, este legat de migrene.
”Persoanele care suferă de migrene tind să fie mai predispuse la brain freeze”, spune Dr. Natbony, deoarece aceiași nervi din palat sunt responsabili pentru declanșarea ambelor tipuri de dureri de cap.
Blocajul cerebral este temporar și nu este chiar ceva suficient de grav pentru care să îți iei o zi de concediu medical, așa că este perfect în regulă să aștepți să treacă. Dar dacă este super intensă, sau pur și simplu nu vrei să te confrunți cu această senzație de zăpăceală, există soluții.
Dr. MacGregor sugerează să beți apă caldă (dar nu fierbinte) încet, pe măsură ce simțiți că vă îngheață creierul; apa caldă va atenua senzația de frig din palat, iar capul nu ar trebui să vă pulseze la fel de intens sau pentru o perioadă atât de lungă.
Un alt remediu rapid pentru înghețarea creierului este să vă apăsați limba sau vârful degetului pe cerul gurii palatine, ceea ce va încălzi nervii de acolo, la fel cum poate face apa caldă. Deși Dr. Natbony spune că nicio știință nu susține acest truc, nu strică să îl încercați.
”Dacă introduci căldura în timpul înghețării creierului, se pare că ar trebui să funcționeze”, spune ea.
”Bineînțeles, cel mai simplu mod de a împiedica înghețarea creierului este să evitați să consumați alimente și băuturi reci ca gheața”, spune Dr. MacGregor.
Dar în timpul verii, sau într-o vacanță însorită și caldă, acest lucru nu este atât de realist - sau distractiv. Așadar, pentru a preveni înghețarea creierului, în primul rând, mâncați înghețata foarte încet, mai ales în timpul mușcăturii sau lingerii inițiale, astfel încât nervii din cerul gurii să nu fie copleșiți de senzația de frig. Sau încercați să mâncați mâncarea rece spre partea din față a gurii, ceea ce vă ajută să evitați terminațiile nervoase sensibile din spate care declanșează înghețarea creierului, sugerează Dr. Natbony.
Dacă niciuna dintre aceste soluții nu vă ajută, Dr. Natbony vă sfătuiește, de asemenea, să încălziți mâncarea rece la o temperatură mai caldă înainte de a o pune în gură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...