De ce femeile fac mai puțin sex pe măsură ce înaintează în vârstă

Baie în apă rece
Femeile ar face mai puțin sex odată cu înaintarea în vârstă, iar asta din varii motive, susține un studiu britanic.

Femei, sex. Numărul femeilor care fac sex cu regularitate scade cu vârsta, iar asta din varii motive, arată un studiu britanic pe circa 4.500 de reprezentante ale sexului frumos, informează sciencedaily. Numărul femeilor care se bucură de sex după menopauză este chiar mai mic. Dacă studiile anterioare s-au focusat doar pe cauze biologice, cercetarea britanicilor acesta a analizat influențele psihologice și a acordat atenție efectelor psihosociale specifice postmenopauzei: îngrijorarea privind imaginea corporală, încrederea în sine, percepția dorinței (de sex), stresul, schimbările de dispoziție și problemele de relație.

Femei, sex: date dintr-un studiu despre cancer

Cercetătorii au folosit date dintr-o cercetare britanică privind screeningul asupra cancerului ovarian și au descoperit că o scădere a tuturor aspectelor activității sexuale a fost observată în timp: sexul a fost mai rar odată cu îmbătrânirea, nu mai plăcut și nu mai inconfortabil.

"Motivul principal al absenței activității sexuale a fost lipsa unui partener, în principal datorită văduvei. Alte motive frecvent menționate pentru scăderea activității includ: starea medicală a partenerului, disfuncția sexuală a partenerului, problemele fizice proprii ale femeii, simptomele legate de menopauză și medicamentele prescrise", precizează sursa citată.

La libidoul scăzut au contribuit și problemele de relație și percepțiile legate de îmbătrânire. Doar 3% dintre participanți au vorbit despre experiențe sexuale pozitive, iar 6% au solicitat ajutor medical pentru probleme sexuale.

Femei, sex: ce zic cercetătorii

"Provocările legate de sănătatea sexuală sunt frecvente la femei, pe măsură ce îmbătrânesc, iar factorii parteneri joacă un rol important în activitatea și satisfacția sexuală a femeilor, inclusiv lipsa unui partener, disfuncția sexuală a unui partener, sănătatea fizică precară a partenerului", afirmă Stephanie Faubion, director medical al North American Menopause Society/Societății Nord-Americane de Menopauză, conform sursei citate.

Cercetătorii au sesizat că puține femei caută tratament pentru factori care le afectează funcția sexuală și au legătură cu menopauza - uscăciunea vaginală, durerea în timpul actului sexual.

Rezultatele studiului apar în articolul "Funcționarea sexuală în 4,418 femei aflate în postmenopauză care participă la UKCTOCS: o analiză calitativă a textului liber". Cercetarea poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel