De ce apare deficiența de vitamina D: simptomele și factorii de risc

Statul la soare scade hipertensiunea și crește producția de vitamina D. Foto: Pixabay
Deficiența de vitamina D este mai comună decât credeți și este declanșată de anumiți factori de risc, dintre care pe unii îi putem modifica ușor, alții nu. Iată ce trebuie să știi despre această deficiență și la ce trebuie să fii atent: 

Este șocant pentru majoritatea oamenilor atunci când cred că nu au niciodată o problemă dar descoperă că au deficiență de vitamina D. În majoritatea cazurilor, simptomele ei sunt puse pe seama stresului cotidian, dar această deficiență este, de fapt, considerată o problemă globală de sănătate publică, care este estimat că ar afecta peste 1 miliard de oameni din întreaga lume.

Citește și: Deficiența de vitamina D, legată de varianta severă de COVID-19 și de un risc uriaș de deces. STUDIU

Vitamina D a fost descoperită ca fiind esențială atunci când s-a constatat că este necesară pentru tratamentul rahitismului. Este una dintre cele patru vitamine liposolubile (A, D, E și K) și există două forme ale ei: D2 și D3. Vitamina D2, cunoscută și sub numele de ergocalciferol, provine din alimente fortifiate, alimente de origine vegetală și suplimente fără prescripție medicală. Vitamina D3, cunoscută și sub numele de colecalciferol, provine din alimente îmbogățite, alimente de origine animală (pește gras, ulei de ficat de cod, ouă și ficat), suplimente și poate fi produsă intern, de organism, atunci când pielea este expusă radiațiilor ultraviolete (UV) de la soare.

Citește și: Tipurile de vitamina D: ce beneficii pentru sănătate aduce fiecare și în ce alimente le găsești

Structural, aceste două nu sunt identice. Mulți cred că vitamina D ar trebui clasificată ca hormon, unii numindu-l „neurosteroidul uitat”. Consecințele deficienței asupra sănătății sunt însă foarte grave, pentru că în afară de rahitism poți dezvolta: boli scheletice, cum ar fi osteoporoza, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, infecții, boli inflamatorii intestinale, tulburări psihologice, tulburări cognitive, obezitate și sau mortalitate etc.

Simptomele deficienței de vitamina D

Simptomele deficienței de vitamina D pot include slăbiciune musculară, durere, oboseală și depresie. De asemenea, puteți experimenta: 
- Greață.
- Sete crescută și urinare deasă.
- Poftă exacerbată de mâncare.
- Constipație.
- Slăbiciune.
- Confuzie.
- Ataxie (o afecțiune neurologică care poate provoca tulburări de cuvinte și poticnire).

Factori de risc și cauze

O deficiență a vitaminei D poate rezulta din expunerea inadecvată la lumina soarelui, producția ineficientă a pielii, aportu insuficient din dietă și condițiile de sănătate care o pot afecta, inclusiv tulburări gastro-intestinale, boli renale și boli hepatice. Dacă afecțiunile care o provoacă pot fi controlate prin tratament medical, sunt încă și cauze comune, din care pe unele le putem controla, altele nu: 

- Greutatea: Dacă sunteți supraponderal sau obez sunteți în pericol de a avea deficiență de vitamina D. O recenzie recentă a 23 de studii a arătat că subiecții obezi aveau rate de deficiență de vitamina D cu 35% mai mari comparativ cu cei cu greutate normală și cu 24% mai mari comparativ cu supraponderalii. Apoi, un studiu care a testat nivelurile sanguine de vitamina D atât la subiecții obezi, cât și la cei ne-obezi, a arătat că în timp la ambele categorii se înregistra inițial un nivel de vitamina D similar după expunere la soare, 24 de ore mai târziu, obezii aveau cu 57% mai puțină vitamina D în sânge. Asta în condițiile în care subiecții din ambele grupuri aveau o capacitate similară a pielii de a produce vitamina. 

- Piele mai închisă la culoare: Oamenii cu piele deschisă au mai puțină melanină decât cei cu pielea mai închisă la culoare. Melanina este capabilă să absoarbă radiațiile UV-B de la soare și să reducă capacitatea pielii de a produce vitamina D3 cu 95% - 99%, spun experții de la medicinenet.com. Ei au nevoie de expuneri de cel puțin trei până la cinci ori mai lungi la soare pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D pe care o produce pielea unei o persoană cu un ten deschis. 

- Expunerea limitată la soare: S-ar putea să vă uitați pe fereastră și să vedeți soarele strălucind și să credeți că sunteți ferit de această deficiență, dar nu este adevărat. Chiar și în climatul însorit există o prevalență crescută a deficitului de vitamina D. Cu toții am auzit despre pericolele cancerului de piele și despre nevoia de a folosi protecție solară. Dar aceste acțiuni preventive au redus semnificativ nivelul de vitamina D. Protecția solară protejează atât de bine împotriva razelor UV-B încât un SPF de 30 scade sinteza vitaminei D în piele cu mai mult de 95%. În plus, avem tendința de a petrece mai mult timp în interior.

Caucazienii, spre exemplu, trebuie să-și expună vara, zilnic, peste 30% din corp la soare pentru a produce cantitățile optime de vitamina D. Deficiența poate să apară pentru că majoritatea adulților lucrează în interior și poartă mai multe haine, ceea ce lasă doar aproximativ 10% - 15% din corpul lor expus la UV pentru perioade scurte de timp. Apoi, chiar dacă aveți o anumită expunere la soare, cantitatea totală de vitamina D pe care o poate produce organismul este afectată și de anotimp, de ora la care vă expuneți, cantitatea de ozon, latitudinea și norii de pe cer etc.

Consiliul Național al Cancerului din Australia a publicat un document de poziție privind modalitățile de minimizare a riscului de cancer de piele menținând în același timp niveluri adecvate de vitamina D prin expunerea la soare. Conform acestuia, expunerea la soare extinsă și deliberată fără nicio formă de protecție atunci când indicele UV sunt de 3 sau mai mari, nu este recomandată nimănui. Când indicele UV este sub 3, protecția solară nu este recomandată și se recomandă ca oamenii să iasă în aer liber până la jumătatea zilei, cu o piele descoperită, în majoritatea zilelor săptămânii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel