Cum știi dacă ai trombocitopenie, sau număr scăzut de trombocite. Ce rol au în organism

Cum stii daca ai trombocitopenie Foto: Freepik @Andrey Armyagov
Cum știi dacă ai trombocitopenie, sau număr scăzut de trombocite. Află care sunt simptomele și ce presupune diagnosticul.

Sângele este alcătuit din mai multe tipuri de celule care plutesc într-un lichid numit plasmă. Tipurile de celule sanguine sunt:

- Globule roșii

- Celule albe din sânge

- Trombocite (numite și trombocite)

Atunci când pielea este rănită sau ruptă, trombocitele se aglomerează și formează cheaguri pentru a opri sângerarea. Atunci când nu ai suficiente trombocite în sânge, corpul tău nu poate forma cheaguri.

Un număr scăzut de trombocite se numește trombocitopenie. Această afecțiune poate varia de la ușoară la severă, în funcție de cauza care stă la baza ei. Unele persoane cu trombocitopenie pot să nu prezinte niciun simptom; pentru cazurile mai severe, sângerările incontrolabile pot duce la deces, conform Healthline.

Trombocitopenia poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi sarcina, afecțiuni medicale precum leucemia sau anumite medicamente (cum ar fi anticoagulantele). Prin urmare, există mai multe opțiuni de tratament pentru trombocitopenie, care pot diferi în funcție de cauza principală a afecțiunii.

Vezi și: Alimentele care controlează glicemia. Ce să mănânci și ce să eviți pentru a menține indicele glicemic în parametri normali

Simptome

Faptul că prezinți sau nu simptome de trombocitopenie poate depinde de cât de scăzut este numărul de trombocite.

Dacă ai un număr scăzut de trombocite, este posibil să experimentezi:

- Sângerări nazale

- Sângerări ale gingiilor

- Vânătăi roșii, purpurii sau maro, numite purpură.

- Sângerări de la răni care durează o perioadă prelungită sau care nu se opresc singure

- Sângerări menstruale abundente

În cazuri mai severe, poți sângera intern. Simptomele includ:

- Sânge în scaun

- Sânge în urină

- Vărsături sângeroase sau foarte închise la culoare

Dacă prezenți orice semne de sângerare internă, solicită imediat asistență medicală.

În cazuri rare, trombocitopenia poate duce la hemoragii la nivelul creierului. Discutați cu un medicdacă ai un număr scăzut de trombocite și ai dureri de cap sau probleme neurologice.

Vezi și: Importanța produselor lactate pentru inimă și sistemul osos. Care este enzima responsabilă de intoleranța la lactoză

Cauze

Există multe cauze potențiale ale unui număr scăzut de trombocite, inclusiv:

Probleme cu măduva osoasă

Măduva osoasă este țesutul spongios din interiorul osului în care se produc toate componentele sângelui, inclusiv trombocitele. Există multiple motive pentru care măduva osoasă a unei persoane poate să nu creeze suficiente trombocite, cum ar fi:

- Anemie aplastică

- Ciroză

- Anumite deficiențe de vitamine, cum ar fi vitamina B12, acidul folic și fierul

- Infecții virale, inclusiv HIV, Epstein-Barr, oreionSursa sigură, rubeolă și varicelă

- Consumul de alcool în exces

- Mielodisplazie

- Anumite tipuri de cancere, cum ar fi leucemia și limfomul

- Expunerea la chimioterapie, radiații sau substanțe chimice toxice

- Afecțiuni genetice, cum ar fi sindroamele May-Hegglin și Wiskott-Aldrich

Distrugerea trombocitelor

Trombocitele trăiesc aproximativ 7-10 zile la persoanele fără trombocitopenie. Un număr scăzut de trombocite poate fi rezultatul faptului că organismul distruge prea multe trombocite prea repede. Unele motive pentru care un organism își poate distruge trombocitele includ:

- Efectele secundare ale anumitor medicamente, inclusiv ale diureticelor, ale unor antibiotice, ale unor anticoagulante și ale medicamentelor anticonvulsivante

- O splină mărită

- Tulburări autoimune, cum ar fi trombocitopenia imună (ITP), lupusul sau artrita reumatoidă

- Sarcină, în special în ultimele săptămâni înainte de naștere

- O infecție bacteriană în sânge

- Afecțiuni rare și grave, cum ar fi purpura trombocitopenică trombotică, sindromul hemolitic uremic și coagularea intravasculară diseminată

- Intervenții chirurgicale. Plăcuțele pot fi distruse la trecerea prin aparatele utilizate pentru operații de bypass sau transfuzii de sânge, precum și prin valvele cardiace artificiale

Diagnostic

Examinare fizică

Dacă medicul tău suspectează un număr scăzut de trombocite, acesta va face mai întâi un examen fizic. Medicul îți va verifica corpul pentru vânătăi neobișnuite sau dovezi de purpură (puncte mici roșii și purpurii), care este un semn de sângerare capilară care însoțește adesea un număr scăzut de trombocite.

De asemenea, medicul poate pipăi abdomenul pentru a verifica dacă ai splina sau ficatul mărit.

Anamneza medicală

Medicul te poate întreba, de asemenea, despre următoarele:

- Dacă ai antecedente familiale de tulburări de sângerare

- Medicamentele pe care le iei

- Suplimentele pe bază de plante pe care le iei

- Obiceiurile tale alimentare

- Consumul de alcool și consumul de droguri intravenoase

- Metodele actuale de protecție sexuală

Teste de sânge

Pentru a diagnostica un număr scăzut de trombocite, medicul tăuva trebui să facă un test de hemogramă completă (CBC). Acest test este adesea efectuat cu o simplă prelevare de sânge în braț.

Un test CBC analizează numărul de celule sanguine din sânge. Acesta îi va spune medicului dacă numărul de trombocite este mai mic decât ar trebui să fie. Un număr tipic de trombocite va varia între 150.000 și 450.000 de trombocite pe mililitru de sânge.

Medicul poate alege, de asemenea, să analizeze sângele tău la microscop pentru a vedea cum arată trombocitele. Sângele poate fi testat pentru anticorpi antiplachetarieni. Acestea sunt proteine care distrug trombocitele și pot fi produși ca efect secundar al anumitor medicamente sau din motive necunoscute.

Pot fi comandate, de asemenea, teste de coagulare a sângelui, inclusiv timpul parțial de tromboplastină și timpul de protrombină. Aceste teste necesită o probă de sânge. Anumite substanțe chimice sunt adăugate la probă pentru a determina cât timp îi ia sângelui tău să se coaguleze.

Ecografie

Dacă medicul suspectează că splina ta este mărită, acesta poate solicita o ecografie. Acest test folosește unde sonore pentru a face o imagine a splinei.

Aspirația și biopsia măduvei osoase

Se poate efectua, de asemenea, un test de măduvă osoasă. Există două tipuri de teste ale măduvei osoase: o biopsie și o aspirație. În unele cazuri, ambele teste pot fi efectuate în același timp.

În timpul unei aspirații de măduvă osoasă, o cantitate mică de măduvă osoasă este prelevată din unul dintre oasele tale.

În cadrul unei biopsii de măduvă osoasă, se prelevează o mostră din măduva osoasă centrală, de obicei din osul șoldului.

Tratament

Opțiunile de tratament pentru un număr scăzut de trombocite pot varia. Medicul  va determina tratamentul adecvat pentru un număr scăzut de trombocite în funcție de cauza care stă la baza și de gravitatea afecțiunii tale.

Dacă afecțiunea este ușoară, medicul poate alege să te monitorizeze pur și simplu. Dacă numărul scăzut de trombocite este mai sever, este posibil să ai nevoie de tratament medical. Opțiunile de tratament pot include:

- Transfuzii de sânge sau de trombocite

- Schimbarea medicamentelor care cauzează un număr scăzut de trombocite

- Prescrierea de steroizi, imunoglobulină sau alte medicamente care vă suprimă sistemul imunitar

- Operație de îndepărtare a splinei

Dacă riști să dezvolți un număr scăzut de trombocite, programarea unor vizite regulate la medic te va ajuta să acordați atenție potențialelor semne și simptome.

Înștiintează medicul tău despre orice suplimente sau medicamente pe care le iei și ține cont de faptul că anumite medicamente pentru durere eliberate fără prescripție medicală pot subția sângele.

Atunci când este posibil, evită activitățile, cum ar fi sporturile de contact, care te expun la riscul de a suferi leziuni hemoragice, sau discută cu medicul tău despre măsurile de siguranță.

Screening și prevenire

Există mai multe motive pentru care medicul tău poate face un screening pentru un număr scăzut de trombocite. În unele cazuri, un test de sânge de rutină poate indica faptul că nivelul de trombocite  este scăzut.

Dacă riști să dezvolți un număr scăzut de trombocite din cauza unei afecțiuni de bază sau a antecedentelor medicale, medicul îți poate recomanda să iei măsuri de prevenire. Acestea pot include:

- Evitarea activităților cu un risc ridicat de sângerare sau vânătăi (de exemplu, sporturi de contact)

- Efectuarea de modificări în regimul alimentar

- Efectuarea anumitor tipuri de vaccinări

- Evitarea substanțelor chimice toxice

- Limitarea consumului de alcool

- Oprirea sau schimbarea medicamentelor care afectează trombocitele

Dacă nu este tratată, un număr scăzut de trombocite poate fi foarte grav, deoarece poate provoca hemoragii interne ale creierului sau ale intestinelor. În cele mai grave cazuri, acest lucru poate provoca chiar moartea. De aceea, este esențial să consulți un medic dacă suspectezi ca ai un nurmăr scăzut de trombocite.

În timp ce un număr scăzut de trombocite poate părea înfricoșător, se pot face multe pentru a preveni și trata această afecțiune. În unele cazuri, singurul tratament recomandat este pur și simplu monitorizarea acesteia.

Cu toate acestea, unele persoane cu un număr scăzut de trombocite vor avea nevoie de tratament. În cele mai multe cazuri, numărul scăzut de trombocite se rezolvă prin tratarea cauzei care stă la baza acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel