Cum să scăpăm de frica de dentist și când se face prima vizită la stomatolog. Anca Mantu: Contează foarte mult pentru a preveni cariile sau orice altă patologie

Stomatolog - FOTO: Freepik @ArtPhoto_studio
EXCLUSIV
Primele vizite la medicul stomatolog pot fi definitorii pentru o bună relație dintre copil și medic. La ce vârstă trebuie adus copilul într-un cabinet stomatologic și în ce constă prima întâlnire, sunt câteva întrebări la care ne-a răspuns dr. Anca Mantu, medic stomatolog cu practică în pedodonție.

Sănătatea orală este considerată pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății noastre generale.  Cu toate acestea, poate la fel de răspândită este frica de stomatolog, iar aceasta frică poate proveni dintr-o serie de emoții traumatizante din copilărie, când de foarte multe ori ideea de medic sau de asistent era folosită pentru a-i speria pe copii sau pentru a-i convinge să fie mai cuminți. 

O dată cu schimbarea generației foștilor copii, acum părinți, dar și cu avansul tehnologic în privința punerea diagnosticului și a tratării problemelor de natură dentară, este important să se rupă acest ”lanț” al fricii, de cele mai multe ori nejustificate.

Astfel, pentru a putea să avem copii fără teamă de stomatolog, indicat este să se ajungă cu aceștia la medic încă dinainte de o posibilă nevoie medicală, susțin specialiștii, iar vârsta minimă la care copilul devine pacient este cea de 2-3 ani.

”În primul rând, mai ales dacă este la primul contact, iar copilul este mic, până în 6 ani, trebuie făcute vizite scurte și nu neapărat imediat să intrăm în gura pacientului.

Întâi ne prezentăm pe noi, prezentăm cabinetul, câte puțin din instrumentar, le oferim să vadă ce se întâmplă cu oglinda, cu sonda. Folosim tot felul de cuvinte și comparații cu obiecte din viața reală, ca să nu îl speriem.

Deci vizite repetate, le arătăm mediul, pentru a nu se speria, ne împrietenim și ne jucăm”, a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Anca Mantu, medic stomatolog cu practică în pedodonție.

De asemenea, mai spune stomatologul, în cazul în care apar urgențe, ca de exemplu, durere sau abces, ”nu putem să ne plimbăm prin cabinet, ci ne ocupăm de simptomatologie. Dar nu invadăm copilul, nu îl traumatizăm. Prescriem o rețetă și ne vedem data viitoare. În funcție de vârsta pacientului, de cum colaborează cu noi.

Dacă are peste 7-8 ani, avem o altfel de relație cu pacientul. Dacă este mic, nu putem, trebuie să îl reprogramăm”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește vârsta minimă recomandată pentru prima trecere a pragului unui cabinet stomatologic, dr. Anca Mantu susține că aceasta este indicată să fie în jurul vârstei de 2 ani și jumătate, trei ani, pentru a-l familiariza cu acest aspect, atât de important pentru sănătatea dentară a copilului, dar și a viitorului adolescent și tânăr adult.

De altfel, este foarte important ca medicul stomatolog să fie privit cu încredere de către copil, motiv pentru care susține dr. Anca Mantu, relația cu părinții contează foarte mult, ”pentru a preveni boala carioasă sau orice altă patologie.

Și să îl învățăm să se spele, să îl educăm și să se familiarizeze cu cabinetul, cu medicul stomatolog.

Aceasta este de altfel și vârsta în care copilul interacționează cu alte grupuri, se integrează la grădiniță, face alte activități, sporturi”, a mai spus medicul.

Vezi și: Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare la copii

Potrivit medicului stomatolog, cele mai frecvente afecțiuni stomatologice cu care se prezintă copiii sunt:

- abcesele. ”Infecția, de obicei, cantonată la canin și la prima măsea de lapte, adică echivalentul caninilor și premolarilor la omul matur”, a spus dr. Anca Mantu.

- durerea, care este oferită de carii, în timp ce abcesele sunt date de cariile netratate.

Cariile la copilul mic sunt cauzate atât de dulciuri, cât și o igienă necorespunzătoare, chiar dacă cel mic nu consumă dulciuri.

”Prevenția, de fapt, ar trebui învățată de către părinți, de către mama copilului. Dinții copilului, chiar dacă are un an sau doi, trebuie periați de către mamă sau tamponați cu un tifon cu apă, șterși după ce a mâncat, dacă nu se poate peria copilul.

Cavitatea orală a bebelușului, chiar dacă nu are dințișori, dar consumă lapte, în cavitatea orală rămâne lapte și fermentează. Astfel, trebui ștearsă cavitatea orală a bebelușului, cu tifon cu apă.

Paste de dinți se introduce când începe să aibă dințișori. Și nu neapărat de la un an, ci chiar de la 2-3 ani să folosească pasta de dinți, cu grijă și supravegheată.

În mare parte înlăturarea plăcii bacteriene este dată de periaj, de partea mecanică. Când frecăm dinții cu periuța, mai mult de 70% din placa bacteriană este înlăturată. Deci simplul periaj, fără alte mijloace”, a mai spus medicul.

Cum să îți găsești stomatologul perfect

Pentru a avea o relație bună a copilului cu medicul stomatolog, așa cum a precizat și dr. Anca Mantu, este important ca părinții să fie cei care au o relație bună, ”să existe chimie”, iar în acest mod copilul va avea, la rândul său, încredere în stomatolog.

Însă, cum poți găsi medicul perfect, mai ales în cazul părinților care au această frică și care trebuie să fie printre cele mai importante calități ale medicului?

Încercați să obțineți recomandare, chiar și de la medicul se familie sau de la pediatru, cu privire la medici care sunt specializați în lucrul cu pacienți cu temeri legate de stomatolog și care au capacitatea de a vă înțelege temerile și aversiunile.

După ce ați găsit un astfel de medic, este important să fiți deschis cu privire la motivul pentru care vă temeți să mergeți la stomatalog, astfel încât acesta să fie mai în măsură să vă liniștească.

Medicul potrivit vă va lua în serios temerile, fiind în același timp conciliant cu nevoile pe care le aveți, notează Healthline.

Vezi și: Sucul de varză, bogat în antioxidați, ajută la detoxifiere și slăbit. Ce alte beneficii mai are

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel