Hidratarea este un obicei esențial...
Nutriționiștii ne recomandă să avem în dieta noastră zilnică suficiente fructe și legume care să ne asigure aportul necesar de vitamine, minerale și nutrienți, benefice pentru o stare de bine, fizică și mentală.
Însă unele dintre produse vin la pachet cu un impediment vizibil, mai ales dacă le consumăm când nu suntem acasă. Este vorba de acele alimente care ne pot păta dinții.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, are câteva soluții practice pentru a ne bucura pe deplin de beneficiile fructelor și legumelor fără ca acest lucru să se vadă și pe dinții noștri.
”O dantură de un alb strălucitor este semn de tinerețe și de sănătate. Culoarea dinților ține de vârstă și de igiena orală, însă contează și ce mâncați. Există alimente care provoacă îngălbenirea prematură a emailului dentar. Tot ce pătează hainele pătează și dinții! Haideți să aflăm care sunt vinovații și ce soluții practice există ca să avem un zâmbet frumos.
Cafeaua și ceaiul negru afectează în mod direct culoarea dinților. Taninurile din compoziția lor se infiltrează ușor în emailul dentar care este poros. Soluția? Puneți lapte în ceai și în cafea, taninurile vor fi neutralizate iar mineralele și grăsimea din lapte protejează dinții.
Sosul de roșii are un pH acid care produce eroziunea emailului, iar pigmenții de culoare roșie-portocalie duc la îngălbenirea dinților. Ca să reduceți acest efect adăugați în preparatele cu sos tomat legume alcaline, care conțin multă clorofilă (spanac, broccoli, pătrunjel).
Sfecla roșie conține un pigment puternic numit betalaină care este folosit drept colorant în industria alimentară, industria textilă și pentru cosmetice. Deși are efecte benefice asupra sănătății, consumul excesiv de sfeclă, mai ales sub formă de suc, duce la îngălbenirea dinților”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
”La capitolul fructe avem mulți vinovați, afinele, murele și strugurii negri sunt plini de antioxidanți, însă pătează emailul dentar. Și vinul roșu, bogat în resveratrol, are același efect.
O alimentație echilibrată trebuie să conțină fructe și legume intens colorate, fitonutrienții din compoziția lor scad riscul de cancer și alte boli cronice. Cu condiția să clătim bine gura cu apă după ce le-am mâncat”, a mai scris nutriționistul.
Vezi și: De ce unii oameni îmbătrânesc sănătos. Cine sunt Super Vârstnicii
”Există și alimente capabile să albească dinții!
Merele acționează ca o perie mecanică care curăță dinții în profunzime și le redă culoarea naturală.
Țelina și conopida asigură același rol de periaj și elimină petele galbene de pe dinți.
Cât despre căpșuni, pe lângă efectul afrodisiac, sunt foarte eficiente pentru albirea dinților. Mixați căpșunile sub formă de spumă și savurați pe îndelete, este un remediu pentru dinți frumoși”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.
Trebuie reținut faptul că fiecare persoană are propria sa culoare naturală a dinților, așa că nu este o regulă general valabilă ca zâmbetul strălucitor să fie cel din reclame sau de pe covorul roșu. Important este ca dantura să fie sănătoasă.
Cât privește dentina și smalțul, cele care dau culoarea dinților își modifică nuanța în funcție de o serie de factori externi, între aceștia numărându-se alimentația, consumul de alcool, fumatul, precum și o igienizare precară, ce facilitează acumularea de placă bacteriană și tartru pe suprafața dinților.
Îți clătești gura după ce te-ai spălat pe dinți? Află că ai eliminat fluorul care poate proteja dinții. Cei mai mulți dintre noi am avut aceeași rutină pentru a ne spăla pe dinți de când eram mici și am învățat pentru prima dată obiceiul: periat, scuipat, clătire.
Dar chiar dacă este firesc să ai o dorință puternică de a-ți clăti gura cu apă după periaj, nu este întotdeauna recomandat. Paştele de dinţi care conţin fluor şi alte ingrediente menite să îţi întărească smalțul dinţilor ar putea avea nevoie de timp suplimentar pentru a adera pe suprafaţa dinţilor pentru ca tu să obţii beneficiul lor deplin.
Ar trebui să clătiți după periaj?
Fluorul este un mineral care ajută la prevenirea cariilor dentare, printre alte beneficii. Urme de fluor se găsesc în mod natural în unele dintre alimentele pe care le mănânci, dar este, de asemenea, adăugat la apă potabilă și produse de sănătate orală pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății dentare.
Fluorul îţi ajută dinții cel mai mult atunci când este aplicat direct pe dinţi. Fluorul care rămâne pus pe dinți timp de câteva minute oferă cel mai mare beneficiu.
Unele produse dentare conţin concentraţii de fluor mai mari decât cele recomandate pentru a le ingera în fiecare zi. Deci, strategia de clătire a gurii după periaj a devenit o practică obișnuită ca o modalitate de a preveni o ingerare a unei cantități semnificative de fluor. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Chistul mucos, cauze, simptome și tratament. Stresul contribuie în mod frecvent
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...