Cum să faci față răului de mișcare în mașină, tren sau avion. De ce apare răul de mișcare și cum să îl prevenim

Rau de miscare Foto: Freepik
Răul de mișcare, cauzat de semnalele contradictorii dintre simțuri și creier, poate fi prevenit și tratat eficient cu doar câteva măsuri simple.

Răul de mișcare este o afecțiune în care ochii, urechea internă și corpul trimit mesaje contradictorii către creier, provocând disconfort atunci când corpul rămâne nemișcat în timp ce este deplasat de un vehicul.

Poate apărea, de asemenea, în timp ce se joacă jocuri video sau jocuri de realitate virtuală, provocând simptome precum greață, transpirație rece sau dureri de cap. Din fericire, există modalități de a preveni sau de a atenua răul de mișcare.

Simptome

Răul de mișcare este o afecțiune comună caracterizată prin greață, vărsături, salivație excesivă, oboseală, respirație rapidă și transpirație. Se poate dezvolta lent sau brusc și se poate manifesta prin amețeli, oboseală, dureri de cap, iritabilitate, greață și vărsături, respirație rapidă, salivare crescută și transpirație rece. Simptomele comune pot apărea într-un vehicul sau pe o barcă.

Cauze

Răul de mișcare apare atunci când creierul primește semnale contradictorii de la simțurile de mișcare ale corpului, cum ar fi ochii, urechea internă, mușchii și articulațiile. Atunci când se călătorește într-un vehicul, ochii înregistrează mișcarea văzând obiectele staționare, în timp ce urechea internă și nervii mușchilor și articulațiilor simt șederea.

Acest lucru are ca rezultat procesarea de către creier a mesajelor contradictorii, ceea ce duce la greață sau transpirație. Incapacitatea creierului de a procesa aceste semnale poate provoca această afecțiune.

Factori de risc

Răul de mișcare este o afecțiune declanșată de o confuzie între simțuri și creier, care rezultă adesea în urma unor activități precum parcurile de distracții, jocurile video sau mersul în vehicule. Printre factorii de risc se numără antecedente familiale de rău de mișcare, tulburări ale urechii interne, perioadele menstruale, migrenele, boala Parkinson și sarcina.

Deși, în general, răul de mișcare nu cauzează probleme grave de sănătate, acesta poate provoca greață și vărsături chiar și atunci când nu se desfășoară activități precum mersul în vehicule, putând duce la deshidratare și la scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune).

Tratament

Răul de mișcare este o afecțiune în care senzația de mișcare sau de legănare a capului sau a gâtului este declanșată de o mișcare anormală. Nu este o boală care poate fi vindecată, dar poate fi gestionată prin adaptarea mediului înconjurător.

Pentru a face acest lucru, puteți deschide ferestrele sau direcționa gurile de aerisire pentru a vă răcori corpul. Dacă citiți, întoarceți aparatul și concentrați-vă asupra distanței sau a orizontului. Dacă nu puteți sta liniștit, aplecați-vă pe spate și închideți ochii.

Consumul de ceai de ghimbir sau de bere de ghimbir vă poate ajuta să vă liniștiți stomacul. Răsfățurile dulci, cum ar fi bomboanele cu mentă sau ghimbir, pot fi, de asemenea, de ajutor. Deși nu există dovezi științifice care să susțină eficiența ochelarilor sau a brățărilor împotriva răului de mișcare, unii oameni le consideră utile. Dacă aveți greață sau alte simptome, luați o pauză de la joc.

Citește și: Cardio sau antrenament cu greutăți: alegerea potrivită pentru arderea grăsimilor. Combinarea stilurilor poate fi răspunsul

Poți să previi răul de mișcare?

Răul de mișcare poate fi prevenit prin planificare și prin așezarea în scaune. Pentru majoritatea tipurilor de călătorie, stați în mijlocul vasului, pe puntea superioară, alegeți un loc la fereastră într-un autobuz, stați pe scaunul pasagerului din față într-o mașină, rezervați o cabină spre partea din față sau spre mijlocul navei, alegeți un loc în secțiunea aripilor unui avion sau alegeți un loc la fereastră orientat spre față într-un tren. Aceste sugestii privind locurile pe scaune pot ajuta la reducerea riscului de apariție a simptomelor severe în timpul călătoriei.

Simptomele răului de mișcare pot fi prevenite cu medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi antihistaminicele, care pot ameliora simptomele, dar provoacă somnolență. Formulele care nu provoacă somnolență nu sunt eficiente. Plasturii de scopolamină pentru piele sau pastilele orale pot preveni greața și vărsăturile, dar pot provoca uscăciunea gurii și sunt destinate exclusiv adulților. Acești plasturi trebuie aplicați în spatele urechii timp de cel puțin patru ore înainte de călătorie și îndepărtați după trei zile.

Răul de mișcare este o problemă medicală comună și nu gravă, dar poate provoca greață sau vărsături persistente, simptome atunci când nu te miști și semne de deshidratare. Poate face ca experiențele de călătorie și de joc să fie neplăcute. Pentru a preveni sau pentru a atenua simptomele, se recomandă să consultați un medic cu privire la modalitățile de prevenire a îmbolnăvirii și la ce trebuie să faceți în cazul în care vă confruntați cu răul de mișcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel